Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Гурково

"Стига и сърце, Гурково е в нашите ръце". Под този надслов жителите на балчишкото Гурково се обединиха и дадоха старт на добронамерената инициатива да почистват и облагородяват селото си. Инициатори са група мотивирани членове на НЧ "Свобода-1897". Първата се проведе на 29 май със сборен пункт читалището в селото. Нейните задачи - окосяване и почистване двора на културния дом, боядисване на оградата му в цветовете на националния трибагреник, както и засаждането на цветя пред паметника на генерал Гурко. Участниците работиха безвъзмездно, въоръжени с градински инструменти и друг инвентар, който осигуряват сами. В акцията се включиха и чужденци, които живеят в селото.


"Когато след дълга пандемия и последвала икономическа рецесия бюджетните средства не достигат, стига и сърце, на което селото му е свидно, и ръце, които милеят за него. Това е движещата идея на участниците, които с труда и грижата си изразяват съпричастност към недостатъчния бюджет на кметството на село Гурково", споделят част от инициаторите Натали Николов и Поликсения Петрова. Имат набелязани още задачи, които ще бъдат изпълнени в следващи акции, планирани веднъж месечно. Доброволците ще помагат и на хора, които не могат сами да поддържат двора и пространството пред дома си.

С много хъс искаме да изглежда по-добре нашият обществен център, споделя Натали Николов, която е един от новите жители на Гурково, тук е от 2016 година. Идва от Германия, където работи като учител по английски език и преводач. Професията и дава възможност да работи дистанционно. Избират Гурково, защото според тях това е най-китното село около Балчик.



"Този първи ден за нас бих го нарекла летящ старт. Сградата на това читалище е строена безвъзмездно от хората на Гурково през 1958. Те са дали доброволно труда си, нещо, което продължаваме като традиция. Надяваме се поне веднъж месечно, през лятото да има такава акция, когато има нужда от много косене. Следващата точка ще бъде на барбекюто, където идват и много балчиклии, и жители на съседни места. То е приказно, то беше една от причините да изберем това село", откровена е Николов.

71-годишната Златка Стоилова бе сред най-възрастните в акцията, живее в Гурково от 39 години. "Като сме на крака, ще участваме отново", каза тя и приветства съседите си - англичани, поляци, чехи, германци, които освен че учат български, са омагьосани от нашия фолклор. 10-годишният Васил Златев и 12-годишният му приятел Кристиян Илиев боядисваха с желание портала на читалището и обещаха пак да се включат в инициативата.


Идва ново начало след пандемията за близо 40-те самодейци. В това е убедена Албена Войчева -  читалищен секретар от 9 години. "За това време читалището напредна много, създадоха се нови групи, донесли златни медали и първи места, но пандемията ни покоси.  За читалищната самодейност последната година мина много трудно. Заради ограничения-та трябваше да разделяме хората за репетициите, но сега идва ново начало. Първата изява на нашите певици е на 26 юни в село Дебрене на фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа", сподели Войчева.

Албена Войчева, читалищен секретар, с. Гурково, община Балчик


Неприятна тема е свитият бюджет. От миналата година кметството не е второстепенен разпоредител. "Срещаме затруднения, когато нямаме основни финансови средства за посрещане на елементарни нужди, за горива, за почистване, консумативи и др. Да не говорим за текущ ремонт на дупки и тротоари", коментира проблемите на селото кметът Тодор Георгиев.


По думите му основното препитание в Гурково е земеделието, няколко семейства се занимават с оранжерийно зеленчукопроизводство, пчеларство, туризъм. Стремежът към изолация срещу коронавируса активизира строителството в селото, смята гурковският кмет. Хората търсят здравословна среда и спокойствие не само сезонно, но и целогодишно. За последната година към 620-те постоянни жители са се присъединили нови 34-ма души.


Селото, носещо името на руския генерал Гурко, се намира на 9 километра от Балчик. Там ви посрещат високи дървета, плодородна добруджанска равнина и чистите усмивки на жителите.

Предаването "На село в Гурково" с автор Албена Иванова може да чуете в прикачения звуков файл.

Снимки: Албена Иванова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41