Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добавката от 50 лева за всички пенсионери остава

Снимка: БГНЕС

Добавката от 50 лева за всички пенсионери остава. Над 2 млн. души ще получат допълнителната сума към пенсиите си. Основна цел в работата на Министерството на труда и социалната политика е насочена с грижа и мисъл за гражданите на България. Това заяви социалният служебен министър Гълъб Донев.

Предстои МС да приеме решение за увеличение на пенсиите на 1 245 000 пенсионери с 5%, така че да бъдат осъвременени, отпуснатите до 31 декември 2020 г. Продължаваме с мисъл за уязвимите групи, чиито доходи са под линията на бедност, продължава патронажната грижа, добави Донев. Работим за бизнеса и заетостта да ги подобрим, допълни той.

Безработицата продължава да намалява – към днешна дата на годишна база намалението е с над 37%, каза още Донев. Нивото е около 5,4% към момента. Това е добър знак, посочи Донев. Заетостта се подобрява. От 1 юни стартират 28 програми за заетост, имаме над 2800 работни места, които ще бъдат заети от хора с дългосрочна безработица по тези програми, хора над 55 г. възраст и младежи без професии и квалификация. Българският бизнес може да е спокоен, въпреки индикациите, които имаме, че икономиката вече е на етап на възстановяване, може да продължим да подкрепяме бизнеса и заетостта на българските граждани, коментира още Донев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22

Мария Бакалова стана кръстница на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий"

С тържествена церемония в Пункта за базиране във Варна, беше издигнат военноморския флаг на военния научноизследователски кораб, който беше именуван "Св.св. Кирил и Методий". Корабът е собственост на консорциума "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб ,с участието на Висшето военноморско училище "Никола..

обновено на 27.07.21 в 14:14

Жители на кв. "Левски" се притесняват да не презастроят 17-и микрорайон

Граждани се срещнаха с общинския съветник Христо Атанасов, за да изложат опасенията си, свързани със 17-и микрорайон, а именно – да се превърне в апетитна зона за високо презастрояване. Това заяви от името на гражданите Микаела Левенова, собственик на имоти в района и юрист.  "Озеленяването в квартала е изпълнено още при построяването му, което..

публикувано на 27.07.21 в 14:04