Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА.
Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо качество на оптиката. Не точно така обаче мислят фоторепортерите, за които качеството и бързината от споделяне на снимка от събитие е с решаващо значение.
Любомир Бенковски - Бенджи има опит като телевизионен оператор и фоторепортер на вестници и телевизии в родния си град Плевен, и като кореспондент на БТА. От 2000 год. Бенковски живее и работи във Варна.
Като фоторепортер е снимал близо 7 години за вестниците "24 часа" и "Труд". В момента е регионален мениджър за Североизточна България на Агенция "Булфото".
С него разговаряме за бъдещето на фотоапаратите на фона на новите смартфони.
Ще изяде ли телефонът фотоапарата?
На този етап телефонът не може да замени фотоапарата, но не се знае какво ще ни предложат смартфоните в бъдеще. Дори телефонът да не може да замени на 100% един професионален фотоапарат, аз като мобилен журналист много често си върша работата с телефон. Като се започне от снимане, фото, видео, обработка на снимки, монтаж на видео, качване на събитието, по-бързо е.
Откакто имам това малко и умно устройство в джоба си, не нося лаптоп на събитие, например. При нас, фоторепортерите, скоростта, с която трябва да качим снимка от събитие е от решаващо значение.
Какво се прави в посока модернизиране на фотоапаратите?
Общо взето откакто е измислен фотоапаратът, най-голямата революция беше преминаването от филмова камера към дигитална. В момента просто се усъвършенстват, добавя се повече изкуствен интелект, който да мисли вместо вас. В скоро време ще започне да ви показва композицията, която е правилна, вероятно да ви мести обекти в кадъра и т.н.
Доколко професията фоторепортер се развива у нас, търсена професия ли е?
Аз от около 10 г. водя курсове по фотожурналистика. Имах големи класове от по 15 - 20-сет души, но в последно време броят им намалява. Вероятно лесността на снимане и ниското качество на снимките, които се публикуват в сайтове и във вестници, може би, кара хората да си мислят, че тази работа може да я върши всеки, който има телефон или фотоапарат. Това е една световна тенденция, не е нещо ново за България.
Когато беше измислена дигиталната фотография, големи фотоиздания уволниха целите си фотоотдели, давайки на журналистите апаратчета, с които да правят снимки. Като следствие от това, медиите - вестници и сайтове, се напълниха с безобразни журналистически снимки и за момента в световен мащаб се наблюдава обратната тенденция. Усетиха се, че трябва да се върнат професионалните фоторепортери. Не можем да искаме от един пишещ журналист, който никога не е боравил с такава техника, едновременно да може да пише за събитието и да прави професионални снимки. Това са две различни професии, макар и свързани.
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..
65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна. 63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..
23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..