Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще изяде ли телефонът фотоапарата

Любомир Бенковски в студиото
Снимка: Радио Варна, М.Димитрова

Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА.

Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо качество на оптиката. Не точно така обаче мислят фоторепортерите, за които качеството и бързината от споделяне на снимка от събитие е с решаващо значение.

Любомир Бенковски - Бенджи има опит като телевизионен оператор и фоторепортер на вестници и телевизии в родния си град Плевен, и като кореспондент на БТА. От 2000 год. Бенковски живее и работи във Варна.

Като фоторепортер е снимал близо 7 години за вестниците "24 часа" и "Труд". В момента е регионален мениджър за Североизточна България на Агенция "Булфото".

С него разговаряме за бъдещето на фотоапаратите на фона на новите смартфони. 

Ще изяде ли телефонът фотоапарата?

На този етап телефонът не може да замени фотоапарата, но не се знае какво ще ни предложат смартфоните в бъдеще. Дори телефонът да не може да замени на 100% един професионален фотоапарат, аз като мобилен журналист много често си върша работата с телефон. Като се започне от снимане, фото, видео, обработка на снимки, монтаж на видео, качване на събитието, по-бързо е.

Откакто имам това малко и умно устройство в джоба си, не нося лаптоп на събитие, например. При нас, фоторепортерите, скоростта, с която трябва да качим снимка от събитие е от решаващо значение.

Какво се прави в посока модернизиране на фотоапаратите?

Общо взето откакто е измислен фотоапаратът, най-голямата революция беше преминаването от филмова камера към дигитална. В момента просто се усъвършенстват, добавя се повече изкуствен интелект, който да мисли вместо вас. В скоро време ще започне да ви показва композицията, която е правилна, вероятно да ви мести обекти в кадъра и т.н.

Доколко професията фоторепортер се развива у нас, търсена професия ли е?

Аз от около 10 г. водя курсове по фотожурналистика. Имах големи класове от по 15 - 20-сет души, но в последно време броят им намалява. Вероятно лесността на снимане и ниското качество на снимките, които се публикуват в сайтове и във вестници, може би, кара хората да си мислят, че тази работа може да я върши всеки, който има телефон или фотоапарат. Това е една световна тенденция, не е нещо ново за България.

Когато беше измислена дигиталната фотография, големи фотоиздания уволниха целите си фотоотдели, давайки на журналистите апаратчета, с които да правят снимки. Като следствие от това, медиите - вестници и сайтове, се напълниха с безобразни журналистически снимки и за момента в световен мащаб се наблюдава обратната тенденция. Усетиха се, че трябва да се върнат професионалните фоторепортери. Не можем да искаме от един пишещ журналист, който никога не е боравил с такава техника, едновременно да може да пише за събитието и да прави професионални снимки. Това са две различни професии, макар и свързани.

Интервюто на Нина Милошевич с Любомир Бенковски - Бенджи може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00