Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще изяде ли телефонът фотоапарата

Любомир Бенковски в студиото
Снимка: Радио Варна, М.Димитрова

Мобилните телефони с всеки изминал ден заприличват все повече на компютри и професионални фотоапарати и видеокамери. Оптиките им за снимане се усъвършенстват, и заради това логично се питаме ЩЕ ИЗЯДЕ ЛИ ТЕЛЕФОНЪТ ФОТОАПАРАТА.

Според мнозина класически фотографи, няма как фотоапаратът да бъде заменен от един мобилен телефон пък било и с високо качество на оптиката. Не точно така обаче мислят фоторепортерите, за които качеството и бързината от споделяне на снимка от събитие е с решаващо значение.

Любомир Бенковски - Бенджи има опит като телевизионен оператор и фоторепортер на вестници и телевизии в родния си град Плевен, и като кореспондент на БТА. От 2000 год. Бенковски живее и работи във Варна.

Като фоторепортер е снимал близо 7 години за вестниците "24 часа" и "Труд". В момента е регионален мениджър за Североизточна България на Агенция "Булфото".

С него разговаряме за бъдещето на фотоапаратите на фона на новите смартфони. 

Ще изяде ли телефонът фотоапарата?

На този етап телефонът не може да замени фотоапарата, но не се знае какво ще ни предложат смартфоните в бъдеще. Дори телефонът да не може да замени на 100% един професионален фотоапарат, аз като мобилен журналист много често си върша работата с телефон. Като се започне от снимане, фото, видео, обработка на снимки, монтаж на видео, качване на събитието, по-бързо е.

Откакто имам това малко и умно устройство в джоба си, не нося лаптоп на събитие, например. При нас, фоторепортерите, скоростта, с която трябва да качим снимка от събитие е от решаващо значение.

Какво се прави в посока модернизиране на фотоапаратите?

Общо взето откакто е измислен фотоапаратът, най-голямата революция беше преминаването от филмова камера към дигитална. В момента просто се усъвършенстват, добавя се повече изкуствен интелект, който да мисли вместо вас. В скоро време ще започне да ви показва композицията, която е правилна, вероятно да ви мести обекти в кадъра и т.н.

Доколко професията фоторепортер се развива у нас, търсена професия ли е?

Аз от около 10 г. водя курсове по фотожурналистика. Имах големи класове от по 15 - 20-сет души, но в последно време броят им намалява. Вероятно лесността на снимане и ниското качество на снимките, които се публикуват в сайтове и във вестници, може би, кара хората да си мислят, че тази работа може да я върши всеки, който има телефон или фотоапарат. Това е една световна тенденция, не е нещо ново за България.

Когато беше измислена дигиталната фотография, големи фотоиздания уволниха целите си фотоотдели, давайки на журналистите апаратчета, с които да правят снимки. Като следствие от това, медиите - вестници и сайтове, се напълниха с безобразни журналистически снимки и за момента в световен мащаб се наблюдава обратната тенденция. Усетиха се, че трябва да се върнат професионалните фоторепортери. Не можем да искаме от един пишещ журналист, който никога не е боравил с такава техника, едновременно да може да пише за събитието и да прави професионални снимки. Това са две различни професии, макар и свързани.

Интервюто на Нина Милошевич с Любомир Бенковски - Бенджи може да чуете в прикачения звуков файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Петров от Добрич с голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“

Александър Петров от Добрич е лауреат на Голямата награда за 2020-а година на Фондация „Димитър Бербатов“ от тринайстото издание на Годишните награди „Успелите деца на България“. 19-годишният младеж, който от години се занимава с пеене в Студио за поп-рок певци „Сарандев“ и пише поезия, спечели първото място в категория „Изкуства“. Само през..

публикувано на 03.08.21 в 09:59

За хората и конете

Мария Несторова е инструктор по езда в конната база във варненското село Кичево. За разлика от стандартните клубове по конна езда, в които развиват състезатели, целта на Мария и нейният съпруг Ивайло е да научат хората да яздят, но също така и да обичат, да разбират и да уважват конете. „Любов, език и лидерство в равни дози” – този..

публикувано на 02.08.21 в 09:12
Миролюба Бенатова

Миролюба Бенатова: От лекарите и специалистите зависи дали ще се противопоставят на това да има недофинансирани и "златни" клинични пътеки

„ Много странно е, че ние като пациенти се примиряваме с източването на нашите пари за здраве чрез различни схеми ”. Това каза за предаването на Радио Варна „Позиция” журналистът от TV1 Миролюба Бенатова. Думите са по повод разследването й, което получи гласност в началото на 2021-а година, касаещо мними хоспитализации в правителствена болница...

публикувано на 31.07.21 в 14:45

"Преводачът на света" от Теа Монева с искрена поезия

Премиера на книгата „ Преводачът на света “ от Теа Монева в Арт салона на Радио Варна. Първа поетична книга, в която лирическият глас на Теа излъчва крехкост, независимост, умна свобода. Съзерцание на голямото, съзерцание на малкото. *** понякога сме затворени в балончета, а те са запечатани в бутилка понякога ме хващаш..

публикувано на 31.07.21 в 13:17
Яни Янев

Адвокат Яни Янев: За да убедиш съда в житейската аргументация на твоето трактуване на правните норми, се изисква много богата обща култура

Известният варненски юрист и вицепрезидент на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Яни Янев беше гост на предаването "Златното сечение" на Радио Варна на 8 юли с водеща Валерия Василева. Разговарът е за юридическото изкуство, за майсторството на юристите - в частност на адвокатите, да съблюдават правилата на правото и закона, но от друга..

публикувано на 30.07.21 в 09:30
д-р Васил Тенекеджиев, археолог в РИМ-Варна

Археологът д-р Васил Тенекеджиев: И ние сме откриватели, но няма нищо общо между Индиана Джоунс и нас

Разхождайки се в старата част на Варна, много минувачи забелязват оградени терени, в които се правят дълбоки изкопи с тежка техника, които не са част от строителните работи на обектите. Става дума за археологически проучвания, които тревожат някои от гражданите. На ул. „Сан Стефано“ № 36 например, често минувачи решават, че „се рушат..

публикувано на 29.07.21 в 09:30
Творба на Александър Димитров

Художникът Александър Димитров: Всяка душа може да чуе песента на саламандъра

Това твърди пловдивският художник, който откри поредната си изложба във варненската галерия "Ларго" и я нарече „Песен на саламандър”. Специално участие в експозицията има бащата на автора - Симеон Димитров. В почти всички свои самостоятелни изложби през годините Александър Димитров създава и включва по една творба, особено..

публикувано на 28.07.21 в 09:45