Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще могат ли и ваксинираните да даряват плазма

Преболедувалите от COVID-19 и все още неваксинирани да дарят плазма, този призив отправят от Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма”. Причината е, че с напредване на ваксинационния процес броят им ще намалява, защото у нас все още не е разрешено преболедували и ваксинирани да даряват плазма. "Ако поне 1 % от тях дарят плазма през следващите два-три месеца, има шанс депото от реконвалесцентна плазма на центровете по трансфузионна хематология да бъде попълнено", твърдят от сдружението.

Даряването на реконвалесцентна плазма в Районния център по трансфузионна хематология във Варна е планово, има координатор, а критериите са точно определени, съобщи за Радио Варна директорът д-р Жанина Йорданова:

"Даряването е 40 дни след доказана КОВИД инфекция с антигенен  или с PCR тест. Правим тест за установяване на антитела срещу КОВИД-19. На този етап след ваксинация не се допуска даряване на плазма. Не е обсъждано как да се процедира с преболедували и ваксинирани, но при положение, че препоръките са за даряване след преболедуване, вероятно Експертният съвет трябва да излезе със становище. Това наистина е казус, който трябва да обсъдим."

От Сдружение "Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма" настояват за нормативни промени, така че хората, които искат да дарят плазма, да бъдат улеснени, съобщи неговият председател д-р Павлина Михайлова:

"Исканията ни са хората да могат да даряват с тест за антитела, което е най-логично, както и да даряват, когато са преболедували и ваксинирани. При тях се очаква да имат още по-богата на антитела плазма. Известно ми е, че в Германия и в Холандия ваксинирани даряват плазма. Решението е на здравния министър. Написала съм няколко писма до предишния министър и три писма до този министър, за да бъдат преразгледани критериите за даряване на плазма, както е в Европа."

Чуйте повече в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: ДДС за туризма трябва да остане 9%, заплатите в сектора скочиха тройно

Данъкът добавена стойност за туризма трябва да остане на сегашната си стойност, защото допринася за изсветляване на сектора и за запазването на работните места. Това заяви по време на форум, посветен на ваканционния туризъм Ангел Димитров, заместник-председател на БХРА. Димитров коментира, че статистиката показва тройно увеличение на заплатите в..

публикувано на 27.09.23 в 17:17
Пристанище Варна

40 млн. лева влага "Пристанище Варна" за модернизация на терминалите си през следващите три години

40 млн. лева собствени средства ще вложи "Пристанище Варна" за модернизацията на терминалите си през следващите три години. Това каза изпълнителният директор на "Пристанище Варна" ЕАД Ивайло Гавраилов. С инвестицията ще бъде подобрена материалната база в пристанищата "Варна -  Изток" и "Варна - Запад". Във "Варна-Изток" ще бъдат изградени складове от..

обновено на 27.09.23 в 17:11

Временно е спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП

До началото на октомври ще бъде спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на Нaционалната агенция за приходите, съобщиха от приходната агенция.  Гражданите и дружествата могат да продължат да погасяват своите задължения без такси, като използват физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и виртуалния ПОС (е-услугата за..

публикувано на 27.09.23 в 16:31

Нова дата за делото за шатрите пред ресторант в Морската градина

Административният съд във Варна отсрочва делото срещу издадено разрешение на главния архитект на Варна за поставянето на десет преместваеми обекта в района на ресторант в Морската градина. Причината - невъзможност за редовно призоваване на заинтересованата страна, уточняват от пресцентъра на съда. Припомняме, че поради неявяване в съда на представители..

обновено на 27.09.23 в 16:05

Подаваме сигнали на четири телефона за изхвърляне на отпадъци в горските територии

От днес, 26 септември, четирима служители на Североизточното държавно предприятие (СИДП), което обединява горските стопанства в Североизточна България, ще приемат сигнали за неправомерно изхвърляне на строителни и битови отпадъци в държавни горски територии.  Сигнали ще се приемат през всички делнични дни от 8.30 до 17 часа. За област Варна ще..

публикувано на 27.09.23 в 15:30

Задържаха 11 мигранти, избягали в района на езерото Вая в Бургас

След пет часа издирване бургаската полиция задържа 11 мигранти, които тази сутрин избягаха при полицейска блокада. Автомобилът с мигрантите беше спрян след преследване на улиците "Спортна" и "Крайезерна", а мигрантите се разбягаха в района на езерото Вая. Мигранти са заловени в ж.к. Меден Рудник, други са избягали Всички 11 души и шофьорът..

обновено на 27.09.23 в 15:26

Областната администрация обяви приемен ден за представяне на идеи на граждани

Четвърти пореден приемен ден организира Областната администрация във Варна. Срещите с граждани ще се състоят във всеки пореден четвъртък от месеца, от 10 до 12 часа . Заявлението за участие в приемните се допуска само за хората, които са формулирали или разписали идеи и са изготвили предложение за организиране или провеждане на форуми, каузи или..

публикувано на 27.09.23 в 15:18