Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитект Лъчезар Костов: Още не сме дорасли достатъчно за да ценим културното ни наследство

Архитект Лъчезар Костов е роден през 1988 година в Плевен. На 18-годишна възраст се записва да учи „Архитектура” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” . В момента е главен инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство към Министерството на културата. От няколко дни, той вече е дипломант в магистърската програма „Опазване на културното наследство”.

Проект за социализация на раннохристиянската епископска базилика в историческия център на Варна

По време на защитата на дипломната си работа, той представя своя проект за социализация на раннохристиянската епископска базилика, намираща се на улица „Хан Крум”.

„Проектът предвижда да се изгради площад на по-високо от пешеходното ниво на улица „Хан Крум”. Идеята е в северната част на този площад да има отвор, който да позволява да се виждат голяма част от археологиите. Предвижда се да се изгради приемна сграда. Под площадното пространство ще има музей с мултимедийни зали, макети и различни видове експозиции на базиликата”, обясни арх. Костов.


„Целта е да се ограничи автомобилното движение и да има само пешеходна част”, допълни младият архитект.

Проектът получи изключително добър отзвук по време на представянето му. Той е подкрепен и от главния архитект на Варна Виктор Бузев.

Арх. Костов не се нае с прогноза кога във времето ще бъде реализиран този проект. По думите му процедурата е дълга и сложна, тъй като там има частни и държавни имоти.

Умеем ли да ценим културното ни наследство?

Не мисля, че сме дорасли достатъчно за да можем да оценяваме богатото културно наследство, което имаме”, категоричен беше младият архитект.

Той обаче вижда значително по-добро отношение към паметниците на културата, отколкото преди 10 години.

„Любовта към културното наследство се възпитава. Тя е свързана и с икономическото положение и битовизмът на хората, защото колкото по-добре устроен е живота на човека, толкова повече време ще има той да опознае и оцени богатото ни културно наследство”, каза арх. Лъчезар Костов.

Развитието на градската среда във Варна

Според арх. Лъчезар Костов, в последните години градската среда във Варна се развива хаотично.

„Мисля че трябва да има малко по-общ план за развитие. Особено в централната част на града, която е толкова „сложна” в историческо и културно отношение. Необходима е цялостна визия за улиците и за сградите, а не всеки имот да се развива индивидуално. Затова се получава и този хаос”, коментира младият архитект.

„Градът има нужда да расте. Забелязва се повишаване на икономическия интерес към Варна. Населението също се увеличава. Не съм почитател на презастрояването. Според мен, градът трябва да се развива на широчина, а не на височина”, каза още той.

Чуйте разговора на Иван Барбов с арх. Лъчезар Костов:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пристан" - изложба на Стилияна Узунова

До 31-ви март своеобразният „Пристан“ на Стилияна Узунова, изграден под формата на картини, ще остане във варненската галерия „Папийон“. Творбите са част от личната изповед на художничката. И са своеобразно пътешествие през пространството и времето. "Крайната цел на изкуството ми е изповед. Ако трябва да направя някаква метафора с мойта форма на..

обновено на 19.03.24 в 10:12

Damian Kuzniar (VOODOO): Няма шансове Изкуственият интелект да замести живия творец

Интервю с Damian Kuzniar (VOODOO) На 8 март бринаската банда VOODOO издаде дебюта си „The Purge“ и на 21 март ще го представи и във Варна по покана на „Bombheart Booking“ като част от пакет с португалците GODIVA и чехите HONORIS CAUSA . Барабанистът на VOODOO Damian Kuzniar даде специално интервю за „От другата страна“. Интервюто с..

публикувано на 19.03.24 в 08:05
Наталия Николова

Наталия Николова: Рециклирането е важно, но по-важно е да не генерираме отпадък

На 18 март отбелязваме Световния ден на рециклирането. Тази година денят ще се чества с акцент върху рециклиращите герои, отдавайки заслужено внимание на отделните хора, обществата и организациите, които задвижват промяната към по-устойчиво използване на ресурсите чрез рециклиране. Сред тях е и Академията за рециклиращо изкуство "Recycle..

публикувано на 18.03.24 в 10:50

Pedro Faria (GODIVA): Искаме хората да мислят

Интервю с Pedro Faria и André Matos (GODIVA) На 21 март чешката банда HONORIS CAUSA, британците VOODOO и португалците GODIVA ще направят концерт във Варна по покана на „Bombheart Booking”. Вече представихме HONORIS CAUSA. Сега е ред да надникнем в света на GODIVA от Португалия. За това ще ни помогнат вокалистът Pedro Faria и китаристът André..

публикувано на 17.03.24 в 13:29

Проф. Магдалена Легкоступ: Мечта на патриарх Неофит беше предметът "Религия" да стане част от задължителната училищна подготовка

Днес изпращаме Негово Светейшество - блажено починалия българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. "Неговата благословия носеше много силен печат върху човека, когото благославяше", коментира в интервю за Радио Варна  богословът проф. д-р Магдалена Легкоступ, декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. св...

публикувано на 16.03.24 в 07:00
Капитан Димитров в църквата на връх Атон

Капитан Димитър Димитров: Когато човек вярва, Господ му дава това, което му е необходимо

Капитан Димитър Димитров, председател на Европейската асоциация на морските капитани и един от известните морски хора на Варна, ни повежда по пътеките на Атон. Всяка година минимум по два пъти в продължение на 10 години той посещава българския манастир „Свети Георги Зограф“. За вярата и харизанството, дарителство чрез труд за българския манастир на..

публикувано на 15.03.24 в 08:05

Здравец Хайтов: Изложбата от конкурса по "Диви разкази" във Варна е впечатляваща

Честването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов ще бъде съсредоточено в Пловдив. Това съобщи за Радио Варна най-малкият син на писателя Здравец Хайтов, който е архитект по професия и  председател на Управителния съвет на фондация "Памет". Здравец Хайтов е член на журито в конкурса за дърворезба по "Диви разкази", който фондацията..

публикувано на 14.03.24 в 08:00