Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Архитект Лъчезар Костов: Още не сме дорасли достатъчно за да ценим културното ни наследство

Архитект Лъчезар Костов е роден през 1988 година в Плевен. На 18-годишна възраст се записва да учи „Архитектура” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” . В момента е главен инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство към Министерството на културата. От няколко дни, той вече е дипломант в магистърската програма „Опазване на културното наследство”.

Проект за социализация на раннохристиянската епископска базилика в историческия център на Варна

По време на защитата на дипломната си работа, той представя своя проект за социализация на раннохристиянската епископска базилика, намираща се на улица „Хан Крум”.

„Проектът предвижда да се изгради площад на по-високо от пешеходното ниво на улица „Хан Крум”. Идеята е в северната част на този площад да има отвор, който да позволява да се виждат голяма част от археологиите. Предвижда се да се изгради приемна сграда. Под площадното пространство ще има музей с мултимедийни зали, макети и различни видове експозиции на базиликата”, обясни арх. Костов.


„Целта е да се ограничи автомобилното движение и да има само пешеходна част”, допълни младият архитект.

Проектът получи изключително добър отзвук по време на представянето му. Той е подкрепен и от главния архитект на Варна Виктор Бузев.

Арх. Костов не се нае с прогноза кога във времето ще бъде реализиран този проект. По думите му процедурата е дълга и сложна, тъй като там има частни и държавни имоти.

Умеем ли да ценим културното ни наследство?

Не мисля, че сме дорасли достатъчно за да можем да оценяваме богатото културно наследство, което имаме”, категоричен беше младият архитект.

Той обаче вижда значително по-добро отношение към паметниците на културата, отколкото преди 10 години.

„Любовта към културното наследство се възпитава. Тя е свързана и с икономическото положение и битовизмът на хората, защото колкото по-добре устроен е живота на човека, толкова повече време ще има той да опознае и оцени богатото ни културно наследство”, каза арх. Лъчезар Костов.

Развитието на градската среда във Варна

Според арх. Лъчезар Костов, в последните години градската среда във Варна се развива хаотично.

„Мисля че трябва да има малко по-общ план за развитие. Особено в централната част на града, която е толкова „сложна” в историческо и културно отношение. Необходима е цялостна визия за улиците и за сградите, а не всеки имот да се развива индивидуално. Затова се получава и този хаос”, коментира младият архитект.

„Градът има нужда да расте. Забелязва се повишаване на икономическия интерес към Варна. Населението също се увеличава. Не съм почитател на презастрояването. Според мен, градът трябва да се развива на широчина, а не на височина”, каза още той.

Чуйте разговора на Иван Барбов с арх. Лъчезар Костов:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не изхвърляйте старите вещи, дарете ги на музея!

Отдел „Най-нова история“ към Регионален исторически музей-Варна (РИМ – Варна) спечели финансиране по проект за модернизиране на оборудването си. Сумата е 15 хиляди лева и е придобита в рамките на конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства 2021 г., чийто оператор е Министерството на..

обновено на 23.07.21 в 10:48

Фондация подпомага студенти-сираци от ВВМУ „Никола Й.Вапцаров”

През 2014 година Милка Пашункова – съпруга на покойния капитан далечно плаване Иван Пашунков, който е известен във Варна с приноса си в морското дело, основава фондация на неговото име.   Основната цел на организацията е да помага финансово на студенти-сираци от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”. Самият к.д.п. Пашунков е останал сирак още като..

публикувано на 22.07.21 в 08:02

Бъбрене по женски - тази вечер на Южния плаж във Варна

Да си побъбрим по женски на плажа, коя жена не иска така да завърши поне един от работните й дни през седмицата. Без ангажименти, без условности, без големи очаквания – просто време за отмора и сладки приказки на фона на безкрайното море и залязващото слънце. Е, мили дами, поканата е към всички вас за тази вечер от 19.30 часа на Южния..

публикувано на 21.07.21 в 09:55

Теодор Ставров: Добри примери има много, но не чуваме за тях

Теодор Ставров е млад мъж, който не е безразличен към това, което се случва около него. По време на пандемията много от нас изпитаха остра липса на позитивизъм и добри новини, а животът не е спирал да ни ги дава. Теодор решава, че е време да се говори повече за добрите примери в България и от света, защото ги има, много са, но и много често не..

публикувано на 20.07.21 в 07:05
Доника Кирова, Импресия с ангели

"Дребни сладки" на художничката Доника Кирова - за втория план на нещата

Дребни сладки ни поднася художничката Доника Кирова. На 15 юли в Ателието на ул. "Архимандрит Филарет" 10 във Варна тя откри поредната си самостоятелна изложба живопис под мотото „Дребни сладки”. В експозицията се разграничават три тематични серии: „ Алегории” (маслени бои върху панели от дървесина), „Храна и пластове”..

публикувано на 19.07.21 в 09:20

Родинови - семейството, което развива чили културата у нас

От оглеждането на люти чушки за по-здравословно хранене на семейството до култивирането на много люта българска чушка, която да конкурира най-лютите в света. Този път са извървели през последните десет години семейство Родинови от варненското село Страшимирово. Така от хоби на главата на семейството Христо, днес те развиват семейно земеделие, заедно със..

публикувано на 18.07.21 в 06:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Няма нищо по- естествено част от служебните министри да получат постове в новото правителство

Варненският депутат от 46-тото обикновено Народно събрание Татяна Дончева призова депутатите от "Има такъв народ" да бъдат по диалогични и да не поставят условия, които да водят до отказ. Тя даде за пример Иван Костов, който през 1997-ма година е имал мнозинство от 147 гласа, без да е длъжен е на никого, е сложил декларация за национално съгласие на..

публикувано на 17.07.21 в 14:30