Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна – перлата на Черно море - на плаж преди 100 години

От днес в Музея за нова история на Варна е подредена изложбата “Варна – перлата на Черно море. На плаж преди 100 години”. Посетителите ще могат да видят експонати от фондовете на отдели “Нова история” и “Най-нова история” към Регионалния исторически музей във Варна, като част от тях напускат за първи път хранилищата. С тях се проследява развитието на Варна като морски курорт от началото на миналия век до 80 –те години. Изложбата представя рекламни материали и брошури, привличали тогавашните посетители на курортна Варна, снимки и пощенски картички, показващи облика на града, бюлетини и документи, свързани с курортното дело, бански костюми и плажни аксесоари.

Повече за нея чуйте от Траян Димитров от Музея за нова история на Варна в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Именитата пианистка Елена Башкирова-Баренбойм ще открие във Варна Европейския музикален фестивал

Именитата пианистка Елена Башкирова-Баренбойм ще открие Европейския музикален фестивал - Варна на 30 март. Това е найното първо гостуване на варненска сцена. „Много обичам да идвам в България, защото публиката е прекрасна, много музикална, ентусиазирана, подготвена...“ сподели в интервю за Радио Варна пианистката. Башкирова произхожда от известна..

публикувано на 18.03.24 в 15:46

15-о издание на София Филм Фест във Варна от 22 до 30 март

В програмата на тазгодишното издание влизат филми удостоени с награди “Златна палма, номинации за “ОСКАР” и “Златен глобус”, селекция творби на LUX 2024 и още много от най-доброто световно кино! „Клопка“ на Надежда Косева открива София Филм Фест във Варна на 22-ри март от 19:00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център...

публикувано на 18.03.24 в 14:20
Шакира

Шакира издава албума "Women Don't Cry Anymore" на 22 март

Шакира разкрива, че в 11-годишната ѝ връзка с Жерар Пике е имало "много жертви в името на любовта". 47-годишната певица от "Hips Don't Lie" разказа от какво се е отказала по време на връзката си с 37-годишния футболист Жерар Пике. "Дълго време отлагах..

публикувано на 17.03.24 в 14:01

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 16.03.24 в 15:08

Варненската опера изпраща патриарх Неофит с "Упокой души его" от Чайковски

Варненската опера споделя скръбта на всички българи за кончината на блаженопочившия Български патриарх Неофит, първосветителя на родната Православна църква. "Негово светейшество докосваше сърцата с всеотдайната си посветеност на християнската вяра, ерудицията и красноречието, благостта и смирението, с които приобщаваше миряните към духовното дело...

публикувано на 15.03.24 в 13:51
Драматичен театър

Без промяна в програмата на ДТ "Стоян Бъчваров" в петък и събота

Няма да има промяна в програмата на операта и театъра във Варна в дните на траур – петък (15 март) и събота (16 март).  Всички спектакли в ТМПЦ – Варна ще започват с едноминутно мълчание в памет на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, съобщиха за Радио Варна от културната институция. 

публикувано на 14.03.24 в 18:52

Осем художнички представят "ЗАЕДНО" във Варна

Изложбата "ЗАЕДНО" представиха във Варна осем художнички. Това са  Анна, Галина, Даниела, Десислава, Елица, Камена, Маргит и Марина. Ако осем, тъй различни, могат да се обединят, значи е възможно! Събира ги омаята на красотата, която искат да отразят, вярата, че има смисъл посланието им за пъстър и светъл свят. Да празнуват себе си, водата, морето,..

публикувано на 14.03.24 в 17:40