Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози: Предвидено е застрояване на Карадере

| обновено на 21.06.21 в 16:40
Снимка: БГНЕС

На 40 метра от брега на Карадере  изникват курортни зони с  малки хотели. Процедурата за нов ОУП на община Бяла генерира все по-голям обществен интерес, съобщава гражданската инициатива „Да спасим Карадере“. Въпреки изпратените близо 2000 граждански становища за запазване на Карадере, една от последните незастроени местности по Черноморието, предлаганите варианти за развитие все още са само за застрояване на местността. 

Предложенията от граждани за новия Общ устройствен план (ОУП) на община Бяла са запазване на природата.

Според проектантите на мястото на съществуващите в момента лозя и земеделски насаждения е предвидено изграждане на сгради за сезонно ползване, малки , хотели, бензиностанции, сгради за социални, здравни, културни дейности.

Гражданската обединение за спасяване на Карадере продължава да търси среща с Министерството на регионалното развитие (МРРБ), за да намерят заедно решения за устойчиво развитие на района, припомнят оттам.

Към изпратените над 1400 становища за опазване на Карадере, постъпили във връзка с предварителното обсъждане на ескиз за ОУП на Бяла, бяха добавени още над 450 в рамките на общественото обсъждане на заданието за екологична оценка на Общия устройствен план на местността.

Докато заинтересуваните и еколозите очакват среща, от „План проект Бяла -2019“ представиха новата концепция за развитие, изготвена въпреки становищата за запазване на местността, изпратени от граждани от цялата страна, както и туристически организации, архитекти и биолози.

Новата концепция залага 30 метра от брега, обособени като пешеходна зона и алея със заведения за обществено хранене и обслужваща инфраструктура. Преди да започне изграждането на инфраструктура, са предвидени геозащитни дейности и укрепване на брега. За да се изгради алеята и места за хранене, ще трябва да се преобразува терена на Карадере, а съществуващите гори и зеленина да се премахнат. На практика, 30-те метра, които според архитектите ще бъдат зелен пояс, няма да оставят нищо от съществуващата местност, алармират от "Да спасим Карадере".

На 40 метра от брега са предвидени курортни зони с ниска плътност на застрояване. На мястото на съществуващите в момента лозя и земеделски насъждения са предвидени сгради за сезонно ползване, малки хотели, бензиностанции, сгради за социални, здравни, културни дейности.

Това безспорно е масово застрояване, и големият въпрос е: ще се допусне ли поредният урбанизиран курорт или ще успеем най-сетне да развием устойчив туризъм, питат от Да спасим Карадере. Опитът по цялото Черноморие и обществените нагласи показват, че имаме спешна нужда от природосъобразна алтернатива, настояват от гражданската инициатива.

Като поръчител на новият ОУП, Министерството на регионалното развитие трябва да защити на практика заявката, че устройственият план ще създаде възможност за запазване на местността с развитие на природосъобразен туризъм и няма да узакони направените към момента нарушения. Засега концепцията на министерството не отчита вече направените сериозни пропуски в устройствените планове през годините, които правят възможно застрояването на местността.

Инициативата за опазване на едноименната местност очаква отговор на молба за спешна среща с МРРБ - поръчител на плана за застрояване на местността.

„Да спасим Карадере“ е гражданска инициатива, която обединява хора, които със сърца и действия опазват от застрояване едно от последните съхранени кътчета природна красота по Черноморието. Инициативата е открита към всички, хоризонтална, неформална и няма избрани ръководители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма замърсяване на въздуха в района на Гара Елин Пелин

И днес данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин показват, че няма замърсяване. На всеки кръгъл час МОСВ получава данни, подавани от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки, съобщиха от пресцентъра на министерството. РИОСВ – София започна измерванията вечерта на 25 юли с мобилна..

публикувано на 28.07.24 в 14:55

Слънчево и горещо в понеделник

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 28-ми до 21 часа на 29-ти юли 2024 г. През нощта ще е ясно и почти тихо. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. Утре ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но все още без валежи. Ще духа слаб северен вятър, по Черноморието следобед бриз. Горещо,..

публикувано на 28.07.24 в 13:11

Жертвите на взривовете край Елин Пелин вече са четири

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, открито е едно тяло

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Гара Елин Пелин. Според него няма как да има оцелели след взривовете, които, по думите му, все още продължават. Открито е едно тяло.  Гърмежи е имало и вчера, когато със специализирана техника..

публикувано на 28.07.24 в 10:47

На 28-ми юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни..

публикувано на 28.07.24 в 08:53

Времето днес - слънчево с 1-2 градуса по-висока температура

Днес ще е слънчево. Сутринта ще е почти тихо, около обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и югоизток. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 28° до 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 28.07.24 в 08:50

Слънчево в неделя с температури до 35 градуса

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 27-ми до 21 часа на 28-ми юли 2024 г. През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево. Вятърът ще се усили до умерен от изток и югоизток. Максимални..

публикувано на 27.07.24 в 15:25