Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Морското наблюдение на България става интегрирано

3
От ляво на дясно: кап. Живко Петров, изпълнителен директор на ИАМА, контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на РБългария и Румен Николов, директор "Аварийно-спасителна дейност" на ИАМА
Снимка: Мариела Димитрова

Национална инфраструктура за интегрирано морско наблюдение изгражада Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Наблюдението ще е базирано на европейския модел за морско наблюдение и обмен на информация. По този повод днес във Варна се проведе откриваща среща по проекта известен и като ИнБулМарС 2.

Това е трети етап на проекта, започнал преди повече от четири години по проект на ЕК за създаване на обща европейска среда за морско наблюдение и обмен на информация (EUCISE 2020). В началото, InBulMarS 1 е бил за обследване на наличните системи България за наблюдение и техните параметри и как те да се свържат с европейските. Сега с InBulMarS 2 предстои изграждане на връзката на българската информационна система с европейските сървъри. Това обяви кап. Живко Петров, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Той и контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на Репуплика България дадоха примери за приложеноето на интегрираната система:

Общият бюджет на проекта ИнБулМарС 2 е 3 017 090 лв., от които 2 262 817 лв. (85%) са предоставени от Европейския фонд за морско дело и рибарство, а националното съфинансиране е в размер на 754 272 лв. (15%). Крайният срок за изпълнение на проекта е 4 февруари 2023 г. като Изпълнителна агенция „Морска администрация“ е бенефициент.
По проекта предстои доставка, инсталация и персонализация на интерфейс за националната система, чрез който участващите организации ще могат да получават и споделят необходимата информация, съобразно правомощията им в Българското морско пространство.  А те са Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Военноморските сили на Република България, Главна дирекция „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Проектът ИнБулМарС 2 ще допринесе за постигането на по-бърза и по-висока морска осведоменост, а целта е осигуряване на по-сигурни и по-безопасни морета по европейското крайбрежие. Крайният срок за изпълнение в България на проекта ИнБулМарС 2 е февруари 2023 г., а в целия Евросъюз да заработи от 20215 г.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток на 28 юли

В периода  19.07.2021 - 30.07.2021 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Червенци - абонатите, електрозахранени от ТП 6. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В периода  19.07.2021 -..

публикувано на 28.07.21 в 05:48

Слънчева и гореща сряда

И днес ще e слънчево и горещо! По крайбрежието след обяд ще духа слаб югоизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието и в Източна Добруджа от 28° до 33°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 25°-27°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 57 минути, залез..

публикувано на 28.07.21 в 05:47

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22