Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Петър Москов: Ако върху порочни процеси наложим електронизация, ще имаме електронизирана корупция

Д-р Петър Москов, водач на листата на Националното обединение на десницата във Варна, обясни какви са начините за справяне с корупцията, които предлага обединението - "Най-важното е да се унищожат чувствителните и сенчести точки на контакт, където възниква корупцията – между публичната държавна или общинска администрация и частния интерес."

„Ще обърна внимание отново на единния регистър за държавни изисквания. Когато е ясно какво се изисква от мен като предприемач и когато аз съм го изпълнил, и когато проверяващият не може да ми вмени друго изискване, освен изрично записаното в публичния държавен регистър, изчезва причината ние да си разменяме корупционни практики. Т.е. аз да му плащам за нещо или той да ми иска за нещо“, категоричен бе Москов.

„За големите държавни поръчки България има няколко фирми, както и повечето държави, които могат да изпълнят голяма инфраструктурна строителна поръчка. Проблема е какво е заложено в спецификацията на поръчката, какви са изискванията за качество. Решението, което даваме в Националното обединение на десницата е следното: Когато имаме обект спецификацията да става на база на експертиза – на Националната камара на строителите, на Университета по строителство и архитектура и те да дават параметрите, за които това да е качествено, ценово обезпечено и смислено. Тогава вече има реална конкуренция", допълни Москов.

"Ако научната и професионалната мисъл, която обединява всички тези фирми в професионалната си камара достигне до единни критерии, те ще контролират сами себе си. Няма как тази камара да приема критериите само на едната страна, и с това да декласира другата. Тогава спира и разговора за отговорността кой е виновен, че след 3 месеца дадено шосе пропада. Не приемаме разказите на кметовете, че фирмата щяла да си го плати."

Според Петър Москов електронизацията на целия ни живот, искаме или не искаме, ще дойде и ние трябва да сме готови за това. "Преди да говорим за електронизация, трябва да кажем сбъркани ли са или са правилни процесите за дадена дейност. Ако върху сбърканите, порочни, корупционни процеси ние наложим електронизация, ще имаме електронизирана корупция."

"Имам тежък упрек от дясно към ГЕРБ, затова че с действията си или бездействията си те допуснаха този съюз, тази лаборатория на служебното правителство за бъдещ съюз между старата левица в лицето на БСП и сателитите й и новата модерна проевропейска левица в лицето на "Да, България!" да изглежда смислена алтернатива."

"Аз, като десен човек, не приемам това. Ние упорито и без компромис ще защитаваме ценностите на десницата. Ще върнем десницата в реалния политически живот. На тези избори този, който счита, че може да има такава дясна алтернатива в България, може да гласува за Националното обединение на десницата с №19.", каза в заключение Петър Москов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборните материали пристигнаха в област Добрич

Бюлетините за предстоящия балотаж в неделя пристигнаха в Областната администрация в Добрич при строга полицейска охрана. Предстои още днес те да бъдат разпределени в осемте общини. 181 000 са подготвените за област Добрич бюлетини за предстоящия втори тур на президентските избори тази неделя. Подготовката върви нормално и засега всички членове на РИК..

публикувано на 18.11.21 в 15:54

Без мобилна секция за карантинирани в Балчик на балотажа

Въпреки интереса мобилна секция за карантинирани в Балчик няма да има на балотажа. Причината е, че на първия тур не е била сформирана секционна избирателна комисия за гласуване с подвижна кутия. Това обяснение е получено от Централната избирателна комисия в отговор на запитване от местната администрация. Към днешна дата карантинираните са 207,..

публикувано на 18.11.21 в 15:45

Днес ЦИК ще обяви мандатите в 47-ото Народно събрание

ЦИК ще обяви резултатите след окончателна проверка на вота и преференциите. Така ще стане ясно колко депутати ще има всяка от 7-те партии и коалиции в новия парламент: "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". След това новите народни представители ще имат един ден да подадат..

публикувано на 18.11.21 в 10:05

Започва предизборната кампания за втория тур на президентските избори

Започва предизборната кампания за втория тур на президентските избори, след като Централната избирателна комисия обяви окончателно резултатите от вота за държавен глава. В неделя - 21 ноември, ще се явят кандидат-президентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева. Предизборната кампания ще приключи 24..

публикувано на 17.11.21 в 08:12

ЦИК обяви окончателните резултати от парламентарните избори

Снощи Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от парламентарните избори, при 100 процента обработени протоколи от РИК. Партия "Продължаваме промяната" получава 25,67 процента от гласовете, а ГЕРБ-СДС - 22,74 на сто. На трета позиция е ДПС - с 13 на сто, а БСП за България е четвърта с 10,21 процента. "Има такъв..

публикувано на 17.11.21 в 06:32

Как да гласуваме с машина на изборите "2 в 1"

На изборите 2 в 1 можем да гласуваме само един път – на една машина и с една смарт карта. Разписките, които ще пусне устройството ще са една или две, в зависимост от това дали сме упражнили правото си на глас и за двата вида избори – за президент и за парламент. За да гласуваме, първо трябва да активираме машината с поставянето на картата,..

обновено на 14.11.21 в 14:33

13 ноември - ден за размисъл преди вота в неделя

Събота – 13 ноември е ден за размисъл преди парламентарните и президентските избори в неделя. В деня за размисъл не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за..

публикувано на 12.11.21 в 17:05