Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата университетска специалност "Туризъм" на 55-т отбелязаха във Варна

55-годишнината на първата университетска специалност "Туризъм" в България беше отбелязана Икономически университет – Варна, там където се „ражда“ специалността. Водещото събитие по този повод беше Научната конференция"Туризъм и свързаност". Конференцията събра преподаватели по туризъм от Варна, Свищов, София, Бургас, Шумен, някои от тях се включиха онлайн.

„Днес повече от всякога се нуждаем да бъдем обединени, да бъдем свързани и можещи в сферата на обслужването, към която принадлежи и туризма. Ще се нуждаем от образовани и качествени кадри, които нашата специалност предлага”, отбеляза доц.Велина Казанджиева от катедра „Икономика и организация в туризма“.

Управлението и маркетинга в туризма, развитието и на туристическите услуги и продукти, но също образованието и науката за туризма бяха сред обсъжданите теми на конференцията "Туризъм и свързаност", посветена на 55-годишнината на първата университетска специалност "Туризъм" у нас в Икономически университет – Варна.

„Лято‘2021-ва започва бавно и плавно, но съм оптимист. На основата на съвместните усилия на всички заинтересовани страни в сектор туризъм ще постигнем оптимални резултати”, коментира гл.ас. д-р Красимира Янчева от катедра „Икономика и организация в туризма“.

Отпадането на различните ограничения между страните, особено за туристите от Румъния, Турция и Гърция ще спомогнат за увеличаване на пътуванията, отбеляза още Янчева.

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Балчик започна раздаването на 6 500 домови табели

Малко над 250 са раздадените домови табели от общо близо 6 500, изработени по проект за град Балчик и вилната зона. Табелите с номерацията за всеки дом са с размер 18 на 18 см, изработени са от метални плоскости и имат нужните отвори, за да бъдат лесно монтирани на ограда или входна врата. Всеки собственик на имот може да посети Информационния център в..

публикувано на 23.07.24 в 14:47

За пациентите, останали без личен лекар, сроковете за записване не важат, могат да го направят през цялата година

Смяната на личен лекар от здравноосигурени лица, чието джипи е прекратило договора с Националната здравносигурителна каса, може да се случи по всяко време на годината, без изчаквателен период. Това отговарят от Регионалната здравноосигурителна каса в Добрич по повод приключената практика на един от семейните лекари в Балчик от май 2024 год. Не се..

публикувано на 23.07.24 в 14:18

Между 10 и 15 села в областта са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна.  Най-сериозните проблеми са в община Аврен -..

публикувано на 23.07.24 в 14:15

Премиерът за избора на Ненчев за посланик на България в Украйна: Няма нарушаване на правила

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена, предаде БНР.  "Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Това е формата, която съм..

публикувано на 23.07.24 в 13:30

Удължава се срокът за раздаване на храни и хигиенни продукти от БЧК

До 31 юли 2024 г. се удължава срокът за раздаване на хранителни продукти и хигиенни материали от Втори транш на Програмата за храни и основно материално подпомагане. Всички правоимащи от град Варна, които не са получили до 19 юли 8-те хигиенни продукта (тоалетен сапун, препарат за под, препарат за съдове, перилен препарат, шампоан за коса и тяло, паста..

публикувано на 23.07.24 в 12:13

230 кастрации за последните шест месеца извършиха в приюта в Каменар

230 кастрации са извършени за последните шест месеца в  Общинския приют за безстопанствени кучета (ОПБК) в село Каменар , съобщиха от пресцентъра на Община Варна. Процедурата продължава активно и през лятото.  Болните животни се обгрижват, а с агресивните кучета се работи по процес на интеграция.  Екипът в Каменар, заедно с доброволци,  ежедневно..

публикувано на 23.07.24 в 12:00

Минералната вода от чешмата в кв. "Младост" остава негодна за пиене

Минералната вода от чешмата във варненския квартал "Младост" остава негодна за пиене, сочи седмичната информация от мониторинга на Регионалната здравна инспекция във Варна.  На съоръжението са поставени табели, които предупреждават варненци да не пият от водата. Регионалната здравна инспекция е институцията, която има ангажимент да изследва дали..

публикувано на 23.07.24 в 11:30