Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Панкин: Свобода, доброта, любов - това е, което ни казва "Коса"

Новия живот на мюзикъла «Коса» започва тази вечер на варненска сцена.

Премиерата е от  21.00 часа на Опера в Летния театър и ММФ «Варненско лято» 2021

20 години след първата българска версия с патрон американския посланик Джеймс Пардюи за филма на Милош Форман.

Величието на филма се дължи в най-голяма степен на невероятната музика на този легендарен мюзикъл, композиран за пръв път изцяло в стила на рока и задал нова посока в развитието на световния мюзикъл, казва режисьорът Борис Панкин.

 Той запленява с рок звученето си, вълнуващото усещане за свобода и вихрещия се бунт срещу статуквото. Днес е символ на онова страстно време и бунтарския дух на поколението. Шест от песните на мюзикъла са в Топ 100 на «Билборд» за най-великите хитове на XX век. «Коса» е музикалната емблема на хората-цветя, които призовават за свобода и любов. Ние всички страдаме от дефицит на обич и независимо от това колко години са минали, все още имаме усещането, че не сме напълно свободни. Свобода, доброта, любов – това е, което ни казва «Коса».

Борис Панкин е преводач и режисьор на най-новата мюзикълна постановка на Държавна опера Варна, чиято премиера е в първата юлска вечер след July Morning

Диригент е Страцимир Павлов, един от основните изпълнители във варненската «Коса» е Мариан Бачев, който ще бъде вождът на племето. В неговото племе е Нора Караиванова.

Танцовата трупа е от 13 човека - трима от България, останалите от Италия, Испания, Русия и Англия. 

„КОСА“

Мюзикъл от ГАЛТ МАКДЕРМОТ

Либрето и стихове ДЖЕРЪМ РАГНИ И ДЖЕЙМС РАДО

1 юли, 21.00, Премиера на Опера в Летния театър и ММФ «Варненско лято» 2021

Превод и режисура БОРИС ПАНКИН

Диригент СТРАЦИМИР ПАВЛОВ

Хореография АНАСТАСИЯ НЕДЕЛЧЕВА

Асистент хореограф ГЕРГАНА КАРАИВАНОВА

Сценография   ИВАН ТОКАДЖИЕВ

Костюми ПЕТЪР МИТЕВ

Мултимедия КОНСТАНТИН ГАРНИЗОВ, ИРИНА РАДОВАНОВА, КАЛОЯН БОЖИЛОВ

Художник осветление ЛАЛЬО ХРИСТОВ

Действащи лица и изпълнители:

Джордж Бъргър - МАРИАН БАЧЕВ

Клод Хупър Буковски - ВИКТОР ИБРИШИМОВ

Шийла Франклин - ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА, МАРИНА ГЕОРГИЕВА

Джийни Райн - ИРЕН ЛАЗАРОВА, КАЛИНА КОСТОВА

Ууф Башъм - ЙОАН ПОПОВ, АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Лафайет Джонсън Хъд - БОЯН СТОЯНОВ, ЯВОР КОСТОВ

Дион - НОРА КАРАИВАНОВА, ВОЛЕНА АПОСТОЛОВА

Криси - МОНИКА ИВАНОВА

Маргарет Мийд - АНАСТАСИЯ НЕДЕЛЧЕВА, РОЗАЛИЯ ЖЕЛЯЗКОВА

Люси - МАРИЛА ГЬОНГИ

Клеър - ВЕРОНИКА ТОДОРОВА

Лейла - ДИМИТРИНА ГЕРМАНОВА

Сузи - ЕВГЕНИЯ ВАСИЛЕВА

Поли - ЗОИ БОШНАКОВА

Уил - ТОДОР ЛАЗАРОВ

Макс - НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ

Помощник-режисьори  Елиана Кръстева, Вероника Минкова, Димитър Левичаров. Корепетитор Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев

Оркестър и балет на Държавна опера Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Творби на Борис Георгиев гостуват в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя за пръв път две непоказвани в града произведения на своя патрон - портретни рисунки на актрисата Роза Попова (1879-1949 г.) и художествения критик Стефан Митов (1895-1963 г.), които са притежание на Софийска градска художествена галерия. Рисунките са датирани 1928 г. Борис Георгиев..

публикувано на 03.10.24 в 19:07

Представят каталога "50 години Етнографски музей - Варна"

Етнографският музей във Варна ще представи юбилейно издание, което включва 50 експоната от фонда на музея, свързани с основните теми в експозицията, която представя бита и културата на населението във Варненския регион от втората половина на ХIХ и началото на ХХ век. Изданието "50 години Етнографски музей - Варна" ще бъде представено от 16 часа на 10..

публикувано на 03.10.24 в 12:14

Керанка Далакманска с премиера на стихосбирката "Петият ъгъл" в Каварна днес

Керанка Далакманска представя днес своята нова поетична книга "Петият ъгъл". Премиерата е от 18.30 часа в Художествената галерия "Христо Градечлиев" в Каварна. Редактор на изданието е  писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев.  Датата 2 октомври е значима за поетесата - днес тя празнува рожден ден и продължава да търси своя "пети..

публикувано на 02.10.24 в 10:30

В Деня на поезията и музиката балчишкият литературен клуб възобновява дейност

В навечерието на 60-ата си година Литературен клуб „Йордан Кръчмаров“ при читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ в Балчик възобнови своята дейност – като още през септември започна творческият сезон 2024-2025г. Гости на първата творческа вечер бяха Таня Доганова - Христова - енциклопедист, диригент и кинорежисьор, създател на единствения по рода си мъжки..

публикувано на 01.10.24 в 14:24

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

обновено на 27.09.24 в 10:56

Режисьорът на филма-победител на "Златна роза": В "Триумф" има много пластове

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Маргита Гошева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградите на публиката, на Съюза на българските филмови дейци, както и отличието за..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58