Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Вчера, Днес и Утре” - изложба на Васил Стоев

Васил Стоев е един от символите на модернизма у нас. Някои го определят като абстрактен художник. За него професор Иван Маразов казва: „На пръв поглед картините на Васил Стоев изглеждат освободени, направени на един дъх, "изпяти". Но зад тази привидна живописна лекота се крие една неподозирана енергия на конструктивното начало.”

Най-новата изложба на Васил Стоев е подредена във варненската галерия „Ларго”. Тя е ретроспектива, получила е името „Вчера, Днес и Утре”, част е от съпътстващата програма на Международен музикален фестивал „Варненско лято 2021" и в същото време е част от поредицата изложби, с които авторът отбелязва своя 70-годишен юбилей.

"Има творби, които са от 1983 година, до ден днешен. Вярно е, че са по една-две работи така през период, но се вижда творческия път на автора. Това, което е правил преди 40 години. За това време съм надградил професионализъм. Непрекъснато човек като работи, се развива в някаква посока. Аз съм художник, който спонтанно ги решава нещата. Когато застана пред платното, не знам какво ще излезе. Хубавото е, че аз се забавлявам, когато работя. Питали са ме много често за творческия процес. Творческият процес за мен е нещо, което не може да се обясни. Това е някаква магия. В процеса на работа се получава нещо и ти само викаш "А, ето!" Даже имам случаи, когато погледна завършена картина, все едно не съм я рисувал аз."

Цялото интервю с художника Васил Стоев чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Джаз фестивалът “Варненско лято” започва тази вечер

Международният джаз фестивал “Варненско лято”, организиран от Община Варна и Варненското джазово общество, предлага интересна програма по случай 30-та годишнина от създаването си.  Поредицата концерти започват на 29.07. и ще продължат до 01.08. включително. Програмата е дело на основателя на фестивала Анатолий Вапиров и включва 8 концерта, които ще..

обновено на 29.07.21 в 16:18

"Гларус ретро кабаре“ - да попътуваме във времето без багаж

Държавен куклен театър – Варна с нов спектакъл за възрастни. "Гларус ретро кабаре“ е по текст на Людмил Станев и под режисурата на Вера Стойкова. Проектът е част от културния афиш за 100-годишнината на Варна като курортен град. Премиерните представления са на 30 юли, 5 и 14 август от 21:15 на Лятната сцена на театъра. Творческият екип си..

публикувано на 28.07.21 в 18:00

Конференция възражда артистичната колония "Вулкан“

Научна конференция „Варна - Вулкан“ ще се проведе на 13-ти август от 11 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ . Тя е посветена на известната артистична колония, намирала се между 1976 г. и 2007 г. в сградата на някогашната фабрика за печки „Вулкан“ на ул. „Парижка комуна“. В същия ден в 18 ч. ще бъде открито и ХХI Международно биенале на..

публикувано на 28.07.21 в 14:47

Панагюрското златно съкровище ще гостува на Балчик

От 01.08 до 10.09.2021 г. в Държавен културен институт "Двореца" в Балчик ще бъде изложено прочутото в цял свят Панагюрско златно съкровище. Деветте съда от чисто злато със сцени от тракийската и гръцка митология ще бъдат изложени в Каменна зала. Официалното откриването е на 3 август от 11,00 часа. Представянето на златното панагюрско съкровище е..

публикувано на 28.07.21 в 13:25
Олтарният кръст е от ажурна дърворезба, има 23-каратово злато, а рисунката е изпълнена от яйчена темпера. Творбата е във византийски стил (автори: Р. Манова и Л. Лилов).

Нова информация за начина на украсяване на античните статуи, открити в Балчик

Православен кръст – дърворезба и 23 карата позлата дари на Художествената галерия в Балчик Росица Манова от Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол" – БАН. Тя е завършила Националната художествена академия, специалност експертиза на културни ценности и е д-р по културно наследство. Нейната творба, изработена заедно с баща..

публикувано на 28.07.21 в 13:08

Поляците изместиха руснаците в Двореца

Поляците изместиха руснаците. Българи, румънци, поляци, руснаци. Това е подредбата на посетителите в един от най-посещаваните туристически обекти на България - архитектурно-парков комплекс "Двореца" в Балчик. Това се дължи на добрата популяризация на туристическата ни дестинация, както и на туроператорските усилия на курортите Златни пясъци и Албена...

публикувано на 27.07.21 в 17:04

Семейство италиански китаристи гости в предаването ДЖЕМ СЕШЪН

В днешното издание на "Джем сешън" по Радио Варна ни гостуваха китаристите Емма Гани и Андреа Подгорник. Поводът е предстоящият концерт на открито в Държавен културен център “Двореца” в Балчик, а събитието е част от Седмицата на италианската култура. Може да чуете италианското музикално семейството на 28 юли, сряда, на сцена Нимфеум, в Двореца от..

публикувано на 27.07.21 в 15:58