Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яни Янев: Варна като град на свободния дух заслужава паметник, посветен на July Morning

| обновено на 01.07.21 в 14:25
2
Яни Янев
Снимка: В. Василева, Радио Варна

Известният юрист и вицепрезидент на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” Яни Янев е сред първите младежи, които в началото на 80-те години с китари и с песента на „Юрая Хийп” започват да посрещат юли на брега в морската ни столица. Близо четири десетилетия по-късно, по негова идея, някогашните състуденти се събират отново и решават, че на Варна като мястото, където възниква Джулая като социален феномен, й прилича да има един ненатрапчив, но знаков паметник на свободния дух, посветен на July Morning. Желанието им е да го проектират и издигнат със собствени средства, а варненската общественост демократично, с гласуване, да определи къде да бъде поставен. Скулптурът, професор Николай Нинов, вече работи по макета на паметника и макар проектът да е в начална фаза, още през следващото лято би могъл да заеме мястото си някъде край морето, обърнат към изгрева. За Джулая, за Варна и за свободата на човешкия дух с Яни Янев разговаря Валерия Василева.

Един паметник July Morning, като символ на свободния дух във Варна може ли да даде на хората усещането за нещо такова? Паметник означава, че носи някаква памет, а традицията на July Morning си е жива, даже бих казала все още млада, 35-40 годишна е.

Разбира се. Аз се радвам, че традицията е заразна. Наскоро, след като излезе идеята, че 1 юли може да бъде Ден на свободния дух, Русе се кръстиха, че са град на свободния дух. Няма лошо. Всеки може да си сложи заглавия, каквито иска, стига в съдържанието да го има. Но ето на, традицията от Каварна, която започна през 2004 - 2005 година да се правят там тържествата за July Morning, успешно се наложи в Тутракан. Преди няколко години, незнам дали знаете, българи се организираха и заразиха унгарците с това, като посрещнаха July Morning на езерото Балатон. От няколко години също така, български музикални групи отиват на гръцките острови и там посрещат July Morning. Ето, че това става едно интересно преживяване, което всеки търси и красивите места, и поводът.

Това ли е смисълът на този свободен дух, да го носиш навсякъде със себе си?

Точно така. Но, аз пак казвам, че за Варна има един по-особен смисъл. Моето твърдение, че Варна е първо мястото, където това се институционализира като масово честване, за разлика от всяко индивидуално посрещане, имаше израз на един колективен дух. Един колективен дух, който изрзяваше чувството на свобода и на желанието за повече свобода. Затова си мисля, че точно това събитие би могло да има един символ, който да го обозначава. По мои сметки догодина се навършват 40 години от тази паметна дата, когато бе посрещнато утрото на 1 юли масово във Варна. Затова с приятели решихме да предложим тази възможност за нашия град.

Има много позитивна енергия в тази идея. Всички експонати на открито в града, които се появиха напоследък, носят този заряд. Защо да нямаме и един млад човек, който гледа с едно спокойствие и радост, например.

Аз приветствам тази идея на Община Варна през последните няколко години да насища със символни склуптури, статуи града ни. Това е много хубаво, защото Варна става по-жива и по-колоритна като град. Създава истории. Тя трябва да бъде демонстриране не само с археологическите си забележителности, а и чрез личностите. Те са били и човешки истории, затова бихме искали да предложим идеята за един младеж, който да има и да носи този свободен дух, дали ще е някъде сред плажа и морето или в Морската градина. Много бих се радвал да срещнем разбиране за жив паметник в сърцето на Варна, който да носи посланието, че градът ни притежава този свободен дух и го е доказал в годините.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10