Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Йонко Кунчев: Необходимо е усъвършенстване на законодателството относно следите и доказателствата


Все повече се губи синхронът между категориите „следи” и „доказателства” при разкриването на престъпления. Това каза в интервю за „Радио Варна” проф. Йонко Кунчев, декан на Юридическия факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Тази тема беше залегнала в единия от двата доклада, които той представи по време на XX-та Лятна научна сесия на факултета.

„Следите и доказателствата са предмет на две различни науки - на криминалистическата теория за следите и на наказателно-процесуалната теория за доказателствата. Аз мисля, че лиспва синхрон между тях и за да се промени това, двете науки трябва да обединят своите усилия”, каза проф. Кунчев.

Къде се „къса нишката”?

Според проф. Йонко Кунчев, липсата на синхрон се дължи основно на различията в понятията и класификацията на следите и доказателствата.

„Проблемът е, че не се изследва връзката между следите и доказателствата”, поясни проф. Кунчев и допълни, че и самата криминалистическа наука е „в дълг” на практиката.

Необходими са промени

В своята научна разработка, деканът на Юридическия факултет предложи промяна в текстове в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани с доказателствата.

„Смятам, че понятието за „доказателство” в чл. 104 от НПК е остаряло. То е взаимствано от Руския наказателен процес и на някои от бившите съветски републики. Необходимо е този текст да се претърпи промени. Смятам, че това ще е стъпка за подобряване на връзката между следите и доказателствата”, каза проф. Кунчев.

Веществените доказателства не са само предмети

Ако погледнете чл. 109 от НПК, ще забележите, че законодателят разглежда веществените доказателства само като предмети. Това е грешно схващане. Веществени доказателства могат да бъдат също и отпечатъци, различни вещества, както и миризмите. Те също могат да се използват в процеса на доказване”, категоричен беше проф. Йонко Кунчев.

По думите на експерта, цялото доказателствено право се нуждае от промяна и актуализация.

„В различните аспекти на доказателственото право, като способите на доказване, доказателствени средства или самите доказателства, има много неточности и пропуски”, коментира проф. Кунчев.

Идеите на проф. Йонко Кунчев за усъвършенстване на законодателството и практиката е била подкрепена и от други експерти в областта на криминалистиката и правото.


Във втория доклад на проф. Кунчев по време на XX Лятна научна сесия на Юридическия факултет, акцентът беше поставен върху одорологичното доказване чрез миризми, което е сериозно подценяван метод в България.

В рамките на сесията бяха представени общо 98 доклада в областта на правото, националната сигурност и психологията. Участие във форума взеха учени, докторанти и студенти от 8 държави - България, Турция, Израел, Украйна, Русия, Сърбия, Кипър и  Казахстан.

Според проф. Йонко Кунчев, конференцията е преминала на високо ниво. 

Чуйте какво сподели той в звуковия файл: ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Георги Кенаров, жури в конкурса на Радио Варна: В детската рисунка за мен най-важна е емоцията

В навечерието на Рождество Христово и Нова Година, Радио Варна организира своя традиционен конкурс за детска рисунка . Тази година темата е  „Коледна приказка”.  Това е осмата поредна година, в която медията приканва всички деца на възраст от 6 до 16 години да ни изпратят свои произведения. Форматът трябва да е 35/50 см, а материалите,..

публикувано на 30.11.23 в 08:10
Новата библиотека в Бургас отвътре

Арх.Жечев: Конкурсът на Община Варна за нова сграда на библиотеката беше спечелен от проект, който не отговаряше на обявените условия

Сградата на библиотеката в Бургас, проектирана от варненски архитекти, спечели награда на Европейската комисия. Проектът на обновената сграда, на арх. Делян Жечев и арх. Любка Ситронова, спечели наградата на публиката в конкурса на Европейската комисия REGIOSTARS 2023 , в съревнование с 228 кандидатури от цяла Европа. Ние спечелихме конкурса с..

публикувано на 29.11.23 в 12:13

Земеделските производители се обявиха срещу продажбата на държавни земи

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) се обяви против предложението за продажба на 20% от държавният земеделски фонд. Това коментира за Радио Варна новият изпълнителен директор - Живко Живков, който е бивш директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Според него още със старта на своята работа Управителният съвет..

публикувано на 29.11.23 в 08:00

Покана от Красимир Машев за "Кални бани"

Красимир Машев e eмблематична личност във Варна. Преминал е през закалката на вътрешното министерство като криминалист, редактор в авторитетното издателство "Георги Бакалов". Известен поет-сатирик, с утвърдено място и име в българската сатира. Автор на документалната поредица "Свидетели на времето", на "Антология на българската епиграма". Книги за..

публикувано на 28.11.23 в 07:30

Johan Längquist (CANDLEMASS): Да летя по света, за да изнасям концерти – това е привилегия

Интервю с Johan Längquist (CANDLEMASS) CANDLEMASS е от онези групи, които постоянно сменят вокалистите си. И въпреки това винаги звучат убийствено. Днес зад микрофона е гласът от иконичния „Epicus Doomicus Metallicus” – албумът, променил екстремната музика. Johan Längquist става постоянна част от CANDLEMASS през 2018 година и вече има два албума..

публикувано на 27.11.23 в 08:30

Готова ли е Варна за нова визия и за сняг през зимата?-питаме кмета

Имаме пълна готовност за справяне с последиците от снеговалежа, който се очаква и във Варна през уикенда. Това заяви за Радио Варна кметът на града Благомир Коцев. Той обясни,че снегопочистването ще се осъществява от фирмата, с която общината има договор за почистването на район  „Аспарухово“:

публикувано на 25.11.23 в 11:54
Победителят в конкурса за 2022 г.- Димана Рашева, 9 г. от Варна

Зимните празници идват - рисувайте, деца!

В навечерието на Рождество Христово и Нова Година, Радио Варна организира своя традиционен конкурс за детска рисунка. Тази година темата е  „Коледна приказка”.   Това е осмата поредна година, в която медията приканва всички деца на възраст от 6 до 16 години да ни изпратят свои произведения.  Очакваме детските творби до 30 ноември 2023 г...

публикувано на 24.11.23 в 11:10