Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска инициатива срещу пластмасовото замърсяване

В началото на месеца стартира първата голяма общоевропейска инициатива, която има за цел заедно да спрем пластмасовото замърсяване. В България това ще се случи със закъснение, защото все още предстои МОСВ да представи финален вариант на Наредбата за въвеждане на мерките, както и да има обществено обсъждане, коментира Данита Заричина от Сдружение „За земята”:

"Както често се случва, новото законодателство вероятно ще излезе през август и като граждани ще имаме ограничено време да коментираме. Все още няма и информационна кампания от страна на държавата".

Общоевропейските мерки срещу замърсяването с пластмаса няма да решат проблема изцяло, смята още Заричина. Причината е, че редица често срещани еднократни продукти от пластмаса не попадат под забраната — в това число и самите пластмасови торбички. Друг пример са пластмасовите чаши, “картонената” посуда, която всъщност съдържа тънък слой полипропилен и е негодна за рециклиране. Остават и бутилките и кутиите. Затова е особено важно мерките на национално ниво да не приключват с тази инициатива, а да я използват за основа, върху която се надгражда.

Всеки четвърти варненец използва мнгократна чанта за пазаруване, показва анализ на Института за финансови проучвания и иновации. Доказа го и кампанията „Ела с торба! Вземи още една“, която се проведе на пазарите във Варна. Координатор на кампанията е Свилена Велчева от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

В Европа голяма част от пластмасовите отпадъци (около 25%) попада на сметища, друга част се изгаря за извличането на енергия и горива. Производството и изгарянето на пластмаса е генерирало през 2019 г. 850 млн. тона парникови газове по света. Тези емисии могат да нараснат до 2,8 млрд. тона през 2050 г., показват научни модели. Поне част от емисиите биха могли да бъдат избегнати, ако се засили рециклирането. Съгласно Европейския зелен пакт 55% от пластмасовите опаковки в ЕС трябва да се рециклират до 2030 г.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задигнаха дюзите от фонтана до общината във Варна

Двама мъже на 44 и 50 години, рецидивисти са заловени след бързи оперативни действия на служителите на Първо РУ. Установено е, че ден по-рано те са извършили кражба на 8 броя дюзи, от фонтана до община Варна. Вещите, обект на престъплението са намерени и приложени към образуваното досъдебно производство, съобщават от полицията.

публикувано на 09.05.24 в 10:40

Забраниха провеждането на мотошествие във Варна

Забраниха провеждането на мотошествие във Варна, Събитието е  организирано от мотоклуб „Нощни вълци - Варна“. Причината е, че организаторите не са подали уведомление съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Със заповед на кмета се забранява провеждането на шествието, както и движението на колоната до централен гробищен парк и..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

МВР открива денонощна линия за изборни нарушения

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл  izbori@mvr.bg  - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от МВР мерки за ефективно..

публикувано на 09.05.24 в 10:20

Средният осигурителен доход за март е 1633,53 лева

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец март 2024 г. е 1633,53 лв., съобщи Националният осигурителен институт. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. е 1498,44 лв. 

публикувано на 09.05.24 в 09:13

Отбелязваме Деня на Европа

Община Варна ще почете Деня на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма, с традиционния военен ритуал с полагане на венци и цветя пред паметника-мемориал на Осми Приморски полк.   Събитието ще се състои от 10:00 часа пред паметника. В 11:00 часа на същия ден, следва церемония по издигане на флага на Европейския съюз пред централния вход на Община..

публикувано на 09.05.24 в 09:05
Варна, изгревът днес

Облачно с валежи от дъжд

Днес облачността ще се задържи по-често значителна, на места с валежи от дъжд. Възможни са и гръмотевици. Ще духа умерен вятър от североизток. Максимални температури между 14° и 19°, за Варна около 17°. Вълнение на морето 3 бала, следобед в открито море до 4. Температура на морската вода 14°-16°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 53..

публикувано на 09.05.24 в 06:08

Адресите без ток

В периода 07.05.2024 - 10.05.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Дългопол – ул. Георги Димитров, ул. Митко Палаузов, ул. Никола Вапцаров, ул. Никола Обретенов, ул. Димчо Дебелянов, ул. Толбухин, ул. Пейо Яворов,..

публикувано на 09.05.24 в 05:00