Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Вълев: "Почистването на катедралата е тест за обществото"

Вече 11 месеца тече ремонтът на Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“ във Варна. Няма жител на града или турист, който не е видял белите „шапки“ на кубетата й, все още скрили златния варак и огромното скеле опасало черквата. Всичко това стана благодарение на лично дарение! Дарителят освен за позлатяването на кубетата е платил и над 400 000 лева за монтирането на скелето. А то би могло да се използва и за още нещо преди да бъде свалено!

Варненски строителни фирми, по инициатива на Валентин Вълев от "Експрес Гаранцион" и граждани с подкрепата на Българското национално радио подеха Национална дарителска кампания с доброволни средства да се почисти фасадата на Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“ във Варна.

Почистването на камъка, струва около три пъти по-малко от цената на скелето и монтирането му.

Средствата се набират чрез DMS платформата. С SMS на номер 17 777 и текст DMS KATEDRALA, всеки може да подкрепи каузата.


Г-н Вълев, как се появи идеята за почистването на фасадата на катедралата във Варна?

На пръв поглед много случайно. Но от много време не вярвам в случайности и си мисля, че нещата просто така трябваше да се случат. Един мой колега от София, работил като подизпълнител на катедралата във Варна, ми се обади да се видим. От двадесетина години не се бяхме виждали. И отидох до катедралата. Той ме попита, дали искам да се кача. На мен ми беше много любопитно. Пък и кога ще ми се отдаде възможност да се кача на покрива на катедралата. Никога! И на колко варненци това им е възможно да го направят? Това беше за мен едно голямо удоволствие. Качих се горе, за да видя как точно става позлатяването на кубетата. И на слизане от обекта горе, колегите ми споделиха, че всичко е много хубаво, но няма средства за почистване на катедралата отвън. Което на мен ми се стори странно, защото чисто икономически не е оправдано да има скеле около цялата катедрала, такова скеле е направено, когато тя е била строена и след 136 години за втори път се прави такова скеле. То струва около половин милион за времето на използването му, но не може без него. Скелето струва няколко пъти повече, отколкото самото почистване. Стана ми много странно. Обадих се на митрополит Йоан и го попитах дали е така и той ми сподели, че няма предвидени пари за тази част от сградата.

За почистването на камъка

За почистването на камъка. Попитах го, дали има нещо против да направим една кампания от Строителната камара. Още не бях споделил с колегите ми. Той каза, че няма против. Събрахме се с Христо Димитров от „Планекс” и Пенко Стоянов от „Нектон”, и отидохме при негово високопреосвещенство, и си говорихме на тема „Как можем да направим така, че да съберем пари и да почистим катедралата”. В началото т.к. нещата продължават да са спешни, позлатяването на кубетата завършва до три месеца, до края на септември. Което означава, че скелето ще бъде свалено.

Т.е. трябва да края на този период да бъде почистена и катедралата.

Хубавото от цялата работа е, че те през това време са мислили по тези въпроси, евентуално ако се наложи да почистят. Мислили са и се оказва, че за около два месеца, това фасадата може да бъде почистена. И в много спешен порядък започнахме да се занимаваме с организация по събиране на средства. За наша радост, тръгнахме да обикаляме по по-големи бизнесмени във Варна, които биха могли да бъдат съпричастни предимно от строителния бранш като начало. И се оказа, че няма хора, които да откажат, да дарят средства. Така доста бързо набрахме голяма част от средствата. Като по този начин може да започне ремонтът. За да започне ремонтът, за да се случи цялото събитие, имаше нужда от гаранция на строителя, че той ще си вземе парите,  които е изработил. Иначе той няма как да почне да работи пък да не вземе пари. Наложи се аз да гарантирам като фирма за ремонта, за да може да стартира цялата процедура. Бях уверен, че всичко ще стане и ще съберем парите. Катедралата е знакова за Варна. Питал съм и чужденци и те казват точно това – „Какво е Варна без морето и без катедралата!”

Каква сума е необходима, за да бъде почистен камъка и колко средства трябва да бъдат досъбрани?

По нашите изчисления, направиха се експерименти на място, така се избра и фирмата, която е специализирана и има експертиза от "Паметниците на културата", която казва точно как да се направи всичко, как да се запечата камъкът, за да бъде дълготраен и да изглежда добре във времето, всичко това струва около 150 000 лева. Ние сме събрали приблизително 100 000 лева.

Остават още около 50 000 лева.

Като предполагам, че няма да има никакъв проблем. Ако има събрани повече пари, те ще бъда използвани за други ремонти. Осветлението не е направено много професионално. Кабелите стоят върху фасадата на сградата, закрепени са по начин, който поврежда камъните. Първо ще направим това, ако останат средства. Ще го съгласуваме с митрополията. Корнизите, където трябва да бъдат защитени, ще ги защитим. Ако има камък, който е много повреден, ще бъде заменен. Има какво да се направи. Също така и всички камъни около самата катедрала – входа, изхода, е редно да бъдат възстановени, защото там се правят много кръщенета, много сватби и е редно това да бъде поправено.

Имате план за действие.

Има за какво да се дадат парите. Няма да отидат не по предназначение. Искам още нещо да спомена – ние имаме право да подписваме всеки един документ, с който се харчат пари. Направена е сметка точно за почистването на фасадата на катедралата. И не може да се харчи нито един лев за нещо друго.

Което е много добре и хората ще бъдат сигурни за какво им отиват даренията. Хората ще бъдат спокойни. Какво е особеното на камъка, с който е изградена катедралата и как би трябвало той да бъде почистен?

Камъкът е местен. Първо от старите крепости, с които са направени основите. По-мекият камък е взет от кариерите около Варна. Това е мек варовик. Камъкът е мек. С течение на времето от изпарения на автомобилни газове, от всякакви други неща, в камъка е навлязла мръсотия, която го разрушава. Начинът за възстановяване е смес между пясък и вода и почистването става с пясъкоструйка. Сместа е много точно балансирана, за да не се разрушава камъкът при почистването. Освен това човекът, който се занимава с дейността, наистина трябва да е много добър специалист и контролът върху това трябва да е много добър, защото ако задържи пясъкоструя на едно място, ще издълбае дупки. Камъкът е мек и за това трябва да се работи много внимателно. Предписани са химикали, с които да се запечата фасадата, за да има дълговечност.

Катедралата, грубо казано, ще си смени цвета в един момент.

На тези златни кубета отива една бяла катедрала, а не една белезникава, черна и т.н. Би следвало тя да светне.

Всичко това, което казахте, трябва да стане в рамките на следващите два месеца?

В рамките на следващите два месеца. Ако има проблеми срокът може да се удължи, но максимумът е три месеца. Заради скелето.

Кога очаквате да започне почистването?

Ще започне тази седмица. Фирмата си докарва материалите, инструментите и започва същинската работа. Искам още нещо да добавя. Другото важно нещо, заради което исках да се захвана с тази работа и да видя какъв ще е резултатът. За мен беше много важно да видим, в края на краищата, ние имаме ли общество в този град. До каква степен това общество разбира, че живее във Варна и ползва придобивките на града и до каква степен е готово да бъде благотворително. Това за мен беше много важно. Време е вече да се отърсим от миналите истории, минаха повече от 30 години и трябва да започнем да правим общества. Защото те са бъдещето на една демократична държава. И със сумата, която успяхме да съберем само за няколко дни, виждам, че има такова общество.

Цялото интервю с Валентин Вълев чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30