Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваме за 46-ия парламент /обновява се непрекъснато/

| обновено на 11.07.21 в 17:03
11
Снимка: Румен Сарандев

През целия изборен ден репортерите на Радио Варна работят за вас и с вас в днешния изборен ден, в който гласуваме за депутати в 46-то Народно събрание! Нашите репортажи от различните точки във Варна и областта може да изслушате и в звуковите файлове.

С напредването на деня започва и леко покачване на избирателната активност. Колко беше тя към 10 ч. вижте тук.

21,00 ч

Първите членове на СИК пристигнаха в Районната избирателна комисия - Варна още преди да се стъмни, съобщи фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев.

Бързо, за разлика от последните десетина избори, са приключили работа членовете на секционните избирателни комисии във Варна и областта на този вот.

В зала "Конгресна" на ДКС, където се помещава РИК - Варна, вече обработват изборните книжа.

Към 22 часа са обработени протоколите от 80 секции. Обработката отнема около 5 до 15 минути.

20,00 ч.

Изборният ден приключи във всички 624 секции в Трети избирателен район Варна. Само в 7 от 534 секции с изцяло машинен вот е имало проблем с устройствата  и е преминато към гласуване с хартиени бюлетини. Това съобщи председателят на РИК-Варна Велин Жеков.
Няма сериозни нарушени с няколко изключения. В 109-а секция е извикана полиция за нарушутел, който е заснел вота си. При друг аналогичен случай избирателят е успял да избяга.

16,00 ч.

28,7% е избирателната активност във Варна към 16 часа. Около 85 000 души са упражнили правото си на глас. 117 819 души са гласувалите във Варненска област, което е около 30 %, съобщи Велин Жеков председател на РИК Варна.  Към момента има още една машина в район Приморски, която е спряла да работи и с нея машините, които не работят в областта са общо 6.  Няма подадени сигнали за сериозни нарушения, каза още Велин Жеков.

РИК-Варна ще провери сигнал за техническа неизправност на машина, пуснала две разпечатки от гласуване. Устройството е позволило мъж да гласува два пъти с една и съща карта в секция в район "Приморски. Това съобщи още председателят на РИК-Варна Велин Жеков.

14,00 ч.

Спокойно протича изборният ден в Девня.  Слаба е избирателна активност към 13 часа. В СУ“ Васил Левски“ са разкрити 2 секции. От 2000 гласоподаватели до машините са отишли 350 човека. В НЧ „Просвета“ от общо 782 избиратели правото си на глас са упражнили 230 души. Проблеми с устройствата е нямало, единствено членове на комисиите са давали насоки на по-възрастни хора как да поставят картата, предаде репортерът Иван Барбов.

Над 30 % е избирателна активност в село Слънчево. От 679 гласоподаватели, са гласували над 240. 

13,40 ч.

30% e избирателната активност в Регионалната библиотека във Варна, където са обособени две секционни избирателни комисии.  Вотът протича спокойно и без проблеми. Своя глас са дали и няколко човека над 90-годишна възраст, които не са срещнали затруднения при машинното гласуване.

13.00 ч.

В осемте секции в ОУ „Ангел Кънчев” изборният ден протича нормално. Според председателите на комисии активността е почти същата, като на вота през април. В секциите с по 2 машини гласуването преминава бързо, без опашки. Ангелина Динева, председател на 124-та СИК, отчита по-висок процент избирателна активност към обед, причината, според нея – по-голямо доверие в машините:

В няколко от секциите с регистрирани близо 800 избиратели машините са само по една. Това създава напрежение, хората се изнервят, заради чакането, даже някои заявяват, че ще се откажат да дадат своя вот. 

12,20 ч.

Слаба е избирателната активност в кварталите "Аспарухово" и "Галата" в обедните часове, съобщава репортерът Нина Милошевич.


11,45 ч.

Към 11 ч.  във Варненско са гласували 52 900 души. 13,09 % е избирателната активност в областта до този час. За Варна тя е 12%. В 5 секции е имало проблеми с устройствата за гласуване - три машини в район "Младост", една в "Приморски" и една в Казашко.

11.10 ч.

Гласуването в село Казашко вече е  изцяло с хартиени бюлетини, съобщи членът на комисията Христиана Иванова.Тя обясни,че още сутринта се  е появил проблем с машината за гласуване. 322-ма са избирателите с право на глас в Казашко. Там беше Даниела Стойнова.


11.00 ч.

Около 15 на сто е избирателната активност към 11 ч. в морската гимназия в Аспарухово, съобщава Иван Симеонов.

Сияна Спиридонова следи гласуването в кв. Левки, в училище "Черноризец Храбър", където има шест секции.

В Спортното училище във Варна гласуват жителите и на близките местности, припомня Румен Генов.


10.30 ч.

Изборният ден в с. Тополи е започнал навреме и протича без проблеми. Там освен трите секционни избирателни комисии в училището, работи и една мобилна. Даниела Стойнова проследи работата ѝ.


9.50 ч.

Спокойно се гласува и в община Аврен. От с. Бенковски предава Мартин Николов.

Ваня Славова провери как се осъществява гласуването в Основно училище "Добри Чинтулов".
Спокойно протича гласуването и в кв. Аспарухово, предава Иван Симеонов. Над 10% е активността до 10 ч. Никога не е било така спокойно и подредено в изборен ден, споделят избиратели.

23 СИК има в сградата на  варненското кварталното училище "Никола Вапцаров". Там беше Даниела Стойнова.


9.40 ч.

За гласуването в кв. Чайка в първите часове на деня разказва Румен Генов.


9.15 ч.

Четири са изборните секции в ИУ Варна на тези избори. В Медицинския университет нито една. Нина Милошевич допълва повече.

9.00 ч.

Няма сигнали за нарушения както на изборния процес или на обществения ред. Нощта преди днешния вот е протекла спокойно, съобщават от дирекциите на полицията във Варна и Добрич.

7.58 ч.

Изборният ден е започнал нормално в 652-те секции на територията на Варна и региона. Една машина за гласуване не работи,тя е в секция на територията на Варна.Там ще се гласува с хартиени бюлетини, съобщиха от РИК.

В училище Васил Друмев има 5 секции, като във всяка списъците с избиратели са между 800 и 1000 души. Навсякъде има по две машини. Урните са непрозразчни, добре облепени кашони. Изборният ден започна навреме с комисии в пълен състав. Пред всяка секция още преди започването на изборния ден имаше по 10-15 души чакащи да гласуват. Прави впечатление, че са основно мъже в различни възрасти и много семейни двойки. В началото на изборния ден секционните комисии работят  бавно и гражданите се налага да чакат – преди да гласуват и след това. Там беше Галена Ковчазова.

Александър Йорданов с информация за началото на изборите в секциите в училище "Иван Рилски".


Мартин Николова с репортаж от гимназията по електротехника.


7.00 ч.

Изборният ден започна официално в 7 ч. и ще приключи в 20 ч. - за територията на страната.

По света, изборния ден ще продължи 32 часа. Първи отвориха две секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Това стана в 22:00 часа българско време на 10 юли. Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия, съобщава Министерството на външните работи. Заради часовата разлика изборният ден ще приключи най-късно в Сан Франциско – в 6 ч. наше време в понеделник - 12 юли.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 68 държави в 782 секции. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания – 135, Германия – 115, Турция - 112 , Испания - 67, САЩ - 58, Гърция - 32 секции. Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР, а списъците за гласуване извън страната могат да се видят тук.

Имащите право на глас, според избирателните списъци са 6 711 048. Те избират измежду кандидати за депутати на 23 партии или коалиции. За първи път в големите секции - с 300 и повече избиратели, ще се гласува само и единствено с машини.

Припомняме, че заради извънредната епидемична обстановка са валидни правилата в секциите да се носят защитни маски, всички в секциите да са на разстояние от 1.5 м., прозорците да са отворени или стаите да се проветряват, както и да се дезинфекцира редовно.

Не се дезинфекцират машините за гласуване, обаче!

Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или коалиция до официалното обявяване на приключването на изборния ден.

Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Facebook, Twitter, Viber, You Tube и др. доставчици на медийни услуги.

В страната ще има 9 402 секции, в които има машинно гласуване, в редица секции ще има и по две машини за гласуване.
405 хил. са жителите на Варненска област с право на глас, 653 са секционните избирателни комисии, от тях 110 са с под 300 избиратели. Седем са секционните комисии в здравни заведения, няма заявено желание за гласуване от хора, поставени под карантина и от пациенти в ковид отделения.12 са мобилните секционни комисии за хора с увреждания във Варна, Аксаково, Вълчи дол, Дългопол, Провадия и Суворово.

Във Варна изборния ден започна в 7.20 часа, съобщиха от полицията в града.

В община Балчик секциите за гласуване са 38. В тях ще могат да гласуват почти 17 хил. и 500 души. Мобилна секция няма да има за разлика от изборите преди три месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Temida

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест ще се състои на бул. „Сливница“ за изразяване на непримиримост към войната по пътищата и чувството за безнаказаност. От 19:00 ч. на пешеходната пътека при кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“ Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“ и Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по..

публикувано на 08.07.24 в 04:01

Жълт код в цялата страна за опасни температури в понеделник, 8 юли

В понеделник, 8 юли, ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър, предаде БГНЕС. Ще бъде много горещо и сухо, което е голяма предпоставка за възникване на пожари. Критични са районите на Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, както и..

публикувано на 08.07.24 в 03:54

Започва изплащането на преизчислените пенсии

Преизчислените пенсии ще се изплащат между 8 и 22 юли. Изплащането ще се осъществява чрез пощенските станции от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли. Увеличението на..

публикувано на 08.07.24 в 03:50

100 декара сухи треви в района на летището в Балчик изгоряха

Сигнал за огъня е подаден на 7 юли, около 18.00 часа. За около три часа два екипа на пожарната в Балчик успяват да потушат огъня със съдействието и на военна техника, съобщи началникът на районната служба Стелиян Стойчев. Това е вторият пожар на мястото последните дни, за който се предполага, че възниква умишлено, предизвикан от хора, които..

публикувано на 08.07.24 в 03:42

В понеделник ще е слънчево и още по-горещо

През нощта ше е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо! Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на морето..

публикувано на 07.07.24 в 16:12
Марин льо Пен

Рекордна избирателна активност на парламентарните избори във Франция

До обяд на втория тур на парламентарните избори във Франция са гласували 26,63% от избирателите. Процентът е най-високият от 1981 г. насам, предаде Франс 24. Представители на Министерството на вътрешните работи потвърдиха засиления интерес към вота. Очаква се..

публикувано на 07.07.24 в 14:27

Планинско спасяване направи въздушната линейка от Стара планина до Пловдив

Екип на "България Хели Мед Сървиз" е транспортирал пациент след инцидент в Стара планина до УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба. Пострадалият е 40-годишен мъж, а инцидентът е станал в района на връх Ботев. Той е в..

публикувано на 07.07.24 в 13:47