Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Дребни сладки" на художничката Доника Кирова - за втория план на нещата

6
Доника Кирова, Импресия с ангели


Дребни сладки ни поднася художничката Доника Кирова. На 15 юли в Ателието на ул. "Архимандрит Филарет" 10 във Варна тя откри поредната си самостоятелна изложба живопис под мотото „Дребни сладки”. В експозицията се разграничават три тематични серии: „Алегории” (маслени бои върху панели от дървесина), „Храна и пластове” (селективна живопис/маслени бои върху дърво) и „Импресии с ангели” (рисунка/акварел).

Названието на изложбата е провокирано от малките размери на творбите. Освен това се свързва и с храната и насладата от нея – като мотив в част от тях, поднесен в различни аспекти на значението ѝ.

"Дребни сладки" е заглавието. Какви рецепти забъркваш този път?

Просто гледам да се забавлявам, защото животът е кратък, както всички знаят. Името на изложбата е провокирано от малките размери на нещата, може би не са типични или поне повечето хора не ме познават с това, понеже правя и по-големи формати. Другото е, че в част от работите храната присъства като обект на изобразяване, и заради това реших да нарека изложбата „Дребни сладки”. Има и едно намигване за храната, за това, което приемаме, какво ни дава, ние как му въздействаме и то на нас. За втория план, за нещата, които не са на пръв поглед, това, което откриваме като съществено под повърхността.

Това е едната тематична серия. А другите две?

Оформиха се някак си от само себе си. Реших да ги разгранича на три серии. Едната е т.нар. „Алегории”. Те са едни лица като маски, портрети, които са доста конкретни, макар да не са действителни хора. Направила съм ги като събирателни образи на неща, които те според мен олицетворяват, или което съм вложила в тях като емоция и излъчване. В интересна, обтекаема форма са, като капка, аеродинамична. Другите са „Импресии” – акварели с леки, линеарни рисунчици, с ангелчета – друг мой любим образ. Забавни са. И това са трите серии.

В повечето случаи има и текст в изложбите ти...

На самите работи няма написан текст, само на места има крилати думички, а иначе имам по малко концептуален текст и за трите серии – от мен към публиката.

Имаш обаче и рецепти – рецепта с боровинки например...

Да, едната от работите има боровинки като действителен обект, затова реших да се поразтърся в пластовете на боровинките и да има някакво текстче на втори план – те са едни видими, селективни отрязъци. В старинните трактати по живопис намерих рецепти за бои, пигменти от боровинки – от синя боровинка – и ми стана много готино как рисувам боровинки, а в същия момент рецептата за синя боя е от боровинки, и затова нарекох така една от работите – „Рецепта с боровинки”.

Какви други заглавия имаш?

Имам например „Черешова усмивка”, „Полет с нар”, „Полет с лимон”.  Ще видите защо е полет, тези алегории, които са „Аалегория на желанието”, „Аалегория на иронията”, „Аалегория на музиката”, другите са импресии с ангели.

Имаш и малки формати – пощенски картички, любимите ти.

Направих така поне живописните работи, които са с маслени бои. Те са по- податливи на печат и реших да ги направя като пощенски картички, защото те самите са в малки формати и реших, че ще стоят добре. Хората си вземат нещо от мен, дори и да не е истинска картина – просто като спомен за моите работи.

Сладка ли трябва да бъде тази изложба?

Зависи кой как ще я възприеме. Сладка като наслада, да кажем, по-добре да не е сладникава, а да се насладим – поне аз се наслаждавам на работите, докато ги правя.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Димана Шишкова: Парковете, по резпоредби следват ЗУТ, който е закон за строителството

Национална петиция за защита на зелените градски площи и дърветата в градска среда събира гражданска подкрепа за законодателна инициатива в тази посока. Събраните подписи до момента са над 1 300. Инициатори на петицията са млади хора, които в защита на „Бедечка”, градския парк на Стара Загора, протестираха и създадоха филм. Документалната лента..

публикувано на 04.08.21 в 15:08

Деца творят "Нашата Варна" в изложба

Изложба „Нашата Варна” ще бъде открита на 12 август от 19ч. в „Арт галерия Тереза Зиковска”. В изложбата ще бъдат включени както специално нарисувани на темата творби на Тереза Зиковска, така и картини на деца от Варна. Идеята е все повече деца да се докоснат до изкуството и да се опитат да рисуват по свой начин. Това каза за Радио Варна..

обновено на 04.08.21 в 09:28

Александър Петров от Добрич с голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“

Александър Петров от Добрич е лауреат на Голямата награда за 2020-а година на Фондация „Димитър Бербатов“ от тринайстото издание на Годишните награди „Успелите деца на България“. 19-годишният младеж, който от години се занимава с пеене в Студио за поп-рок певци „Сарандев“ и пише поезия, спечели първото място в категория „Изкуства“. Само през..

публикувано на 03.08.21 в 09:59

За хората и конете

Мария Несторова е инструктор по езда в конната база във варненското село Кичево. За разлика от стандартните клубове по конна езда, в които развиват състезатели, целта на Мария и нейният съпруг Ивайло е да научат хората да яздят, но също така и да обичат, да разбират и да уважват конете. „Любов, език и лидерство в равни дози” – този..

публикувано на 02.08.21 в 09:12
Миролюба Бенатова

Миролюба Бенатова: От лекарите и специалистите зависи дали ще се противопоставят на това да има недофинансирани и "златни" клинични пътеки

„ Много странно е, че ние като пациенти се примиряваме с източването на нашите пари за здраве чрез различни схеми ”. Това каза за предаването на Радио Варна „Позиция” журналистът от TV1 Миролюба Бенатова. Думите са по повод разследването й, което получи гласност в началото на 2021-а година, касаещо мними хоспитализации в правителствена болница...

публикувано на 31.07.21 в 14:45

"Преводачът на света" от Теа Монева с искрена поезия

Премиера на книгата „ Преводачът на света “ от Теа Монева в Арт салона на Радио Варна. Първа поетична книга, в която лирическият глас на Теа излъчва крехкост, независимост, умна свобода. Съзерцание на голямото, съзерцание на малкото. *** понякога сме затворени в балончета, а те са запечатани в бутилка понякога ме хващаш..

публикувано на 31.07.21 в 13:17
Яни Янев

Адвокат Яни Янев: За да убедиш съда в житейската аргументация на твоето трактуване на правните норми, се изисква много богата обща култура

Известният варненски юрист и вицепрезидент на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Яни Янев беше гост на предаването "Златното сечение" на Радио Варна на 8 юли с водеща Валерия Василева. Разговарът е за юридическото изкуство, за майсторството на юристите - в частност на адвокатите, да съблюдават правилата на правото и закона, но от друга..

публикувано на 30.07.21 в 09:30