Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо затваря бензиностанцията с атрактивни цени

Снимка: БГНЕС

Във Варна затваря една от двете бензиностанции с евтин бензин. Спекулации се оказаха твърденията, че затварянето на обекта в района на Техникумите е заради изборните резултати от 11 юли, както и че оборотът на бензиностанцията е намалял.

"Чисто търговски отношения стоят зад случилото се", коментира Михал Стоянов, доцент в Катедра „Икономика и управление на търговията и услугите” в Икономически университет - Варна:

"Обектът не е собственост на въпросния бизнесмен, а е взет под наем – беше бензиностанция и преди да стане част от веригата. Споразумението межу наемодателя и наемателя е изтекло. Това не означава, че тази бензиностанция ще изчезне. Може да се ребрандира от друг участник на пазара или собственикът на терена да реализира друго инвестиционно намерение. Логично е предишният собственик да пусне агресивна промоция, за да елиминира наличните количества горива. Би било икономически неразумно да се наемат цистерни, чрез които от едно място да прехвърля на друго, защото това би елиминирало евентуалната печалба. Дори и само с една бензиностанция нещата ще продължат като тенденция и поведение на този пазарен участник."

Към днешна дата в района на Варна работят 67 бензиностанции, така че клиентите имат алтернатива и затварянето на една бензиностанция няма да се отрази на пазара на горива, смята доц. Стоянов.

Средно с 3 % се е повишила цената на бензина за последния месец. Цените на суровината и на щатската валута са определящи фактори. Средната цена за страната е 2.18 лв, за Варна с около 3-4 стотинки повече на големите вериги. Тази година няма да се наблюдава спекулативно увеличение на цената на бензина през летните месеци, прогнозира доц. Стоянов.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Един от двама кандидати се яви на конкурса за началник на РУО-Варна

Само един от двама кандидати беше допуснат до участие в конкурса за началник на Регионалното управление на образованието - Варна, става ясно от официалната интернет страница на образователната институция във Варна. Документи за длъжността са подали Ирена Радева, която до сега изпълняваше временно длъжността началник на управлението и Илиян..

обновено на 04.08.21 в 18:01

Утре затварят АМ "Хемус" между Ветрино и Неофит Рилски заради изграждане на газопровод

Утре ограничават за час движението ( от 9 ч. до 10 ч.) в участък от автомагистрала „Хемус“ - между  п.в. Ветрино и п.в. Неофит Рилски.  Спирането на трафика в двете посоки е заради дейности разширението на газопреносната инфраструктура, съобщават от АПИ. Трафикът ще се отбива по следния маршрут: В посока Варна – от пътен възел „Ветрино“ по път..

публикувано на 04.08.21 в 18:00

Уникални добиви от пшеница в Добруджа тази година

Изключително високи добиви от ечемик и пшеница реализираха зърнопроизводителите в Добруджа. Засетите площи с есенните култури обхващат 1 300 000 декара за пшеницата и 500 000 декара за ечемика. Добра реколта е прибрана и от рапицата. Средният добив на пшеницата е от 618 кг за декар, сочат данните на Областната дирекция по Земеделие в Добрич. По думите..

публикувано на 04.08.21 в 16:12
Летище Варна

Отлагат плащането на концесионната такса за летищата Варна и Бургас

Правителството одобри мярка - отлагане на плащането на концесионното възнаграждение за първото шестмесечие на 2020 г. за гражданските летища за обществено ползване Варна и Бургас, съобщиха от правителствената пресслужба. С това Решение срокът за плащането на концесионното възнаграждение се удължава с още 184 дни, като вноската, отложена от 31 юли 2020..

публикувано на 04.08.21 в 15:58

МОН ще плаща допълнителни профилактични прегледи за учителите след COVID-19

Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване , съобщиха от правителствената пресслужба. За прегледи на 12 000 учители са предвидени 180 000 лева по Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите..

публикувано на 04.08.21 в 15:52

Здравното министерство препоръчва да не пътуваме до Кипър, Гърция и Турция

Във връзка с усложнената епидемична обстановка и отчетените за последните 14 дни високи нива на заболяемост на 100 хил. души население в близки до България държави , Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от неоснователни пътувания до Кипър, Гърция и Турция. С оглед динамичната обстановка по отношение..

обновено на 04.08.21 в 15:46
Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев за временен директор на БНР

С три гласа "За" и един "Въздържал се" беше приета оставката на вече бившия директор на БНР Андон Балтаков. Оставката приеха със съгласие Бетина Жотева, София Владимилова, Галина Георгиева. Заседанието беше проведено при непълен състав- само четирима души, тъй като номинираната за член на СЕМ Соня Момчилова, все още е в противоречие със Закона за..

публикувано на 04.08.21 в 15:43