Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо затваря бензиностанцията с атрактивни цени

Снимка: БГНЕС

Във Варна затваря една от двете бензиностанции с евтин бензин. Спекулации се оказаха твърденията, че затварянето на обекта в района на Техникумите е заради изборните резултати от 11 юли, както и че оборотът на бензиностанцията е намалял.

"Чисто търговски отношения стоят зад случилото се", коментира Михал Стоянов, доцент в Катедра „Икономика и управление на търговията и услугите” в Икономически университет - Варна:

"Обектът не е собственост на въпросния бизнесмен, а е взет под наем – беше бензиностанция и преди да стане част от веригата. Споразумението межу наемодателя и наемателя е изтекло. Това не означава, че тази бензиностанция ще изчезне. Може да се ребрандира от друг участник на пазара или собственикът на терена да реализира друго инвестиционно намерение. Логично е предишният собственик да пусне агресивна промоция, за да елиминира наличните количества горива. Би било икономически неразумно да се наемат цистерни, чрез които от едно място да прехвърля на друго, защото това би елиминирало евентуалната печалба. Дори и само с една бензиностанция нещата ще продължат като тенденция и поведение на този пазарен участник."

Към днешна дата в района на Варна работят 67 бензиностанции, така че клиентите имат алтернатива и затварянето на една бензиностанция няма да се отрази на пазара на горива, смята доц. Стоянов.

Средно с 3 % се е повишила цената на бензина за последния месец. Цените на суровината и на щатската валута са определящи фактори. Средната цена за страната е 2.18 лв, за Варна с около 3-4 стотинки повече на големите вериги. Тази година няма да се наблюдава спекулативно увеличение на цената на бензина през летните месеци, прогнозира доц. Стоянов.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Instagram е блокиран в Турция за втори пореден ден

Достъпът на потребителите на Instagram в Турция до социалната мрежа остава блокиран за втори пореден ден. Анкара обяви на 2 август, че платформата, собственост на Meta, е била замразена, без да посочва причина. Министърът на транспорта и инфраструктурата..

публикувано на 03.08.24 в 15:46
Варна

Максимална температура в неделя във Варна 33°

През денонощието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Главно през деня, ще има условия и за градушки. Ще духа умерен вятър от запад и северозапад, който следобед ще се преориентира от североизток. Минимални температури между 19° и 24°, а максимални от 28° до 33°. За Варна минимална..

публикувано на 03.08.24 в 15:27

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха,че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората..

публикувано на 03.08.24 в 14:02

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат

Партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат, стана ясно след близо 3-часовата среща на ИТН и ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС. По-рано ИТН представи пред ГЕРБ-СДС приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика. Очаквайте подробности.

публикувано на 03.08.24 в 13:58

Тежка катастрофа на Пoдбалканския път София- Бургас, има загинал

Един човек загина при тежка катастрофа на Пoдбалканския път София- Бургас в района на гр. Николаево.  Инцидентът стана днес по обяд.  Вероятната причина е навлизане в насрещното движение на лек автомобил, който се врязва в предницата на ТИР с румънска регистрация, предаде БГНЕС. При удара водачът на..

публикувано на 03.08.24 в 13:16

Хиляди се събират за гайдарското надсвирване в Гела

Двадесет и първото гайдарско надсвирване в Гела вече започна. Илинденските поляни в близост до родопското село Гела отново ще бъдат домакин на голямото надсвирване с гайди, предаде репортер на БГНЕС. Хиляди посетители и ценители на хубавата музика от цялата страна са тук, за да се насладят на..

публикувано на 03.08.24 в 11:36

Буря в Словения отнесе покриви, изкорени дървета и далекопроводи

Опустошителна буря премина през Словения през последните 48 часа. Най-засегната е североизточната част на страната. На отделни места силният вятър отнесе покривите на къщите, изкорени дървета, а в някои населени места има и наводнени жилища. В определени места имаше и прекъсване на електричеството..

публикувано на 03.08.24 в 11:26