Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Цанев - дълбокият стремеж да достигнеш смисъла

| обновено на 16.07.21 в 12:12
12
Явор Цанев, Възкресение

"Явор Цанев, пътят на художника в преследване на ирационалното” е богато илюстрирано издание, което представя уникалния свят на Явор Цанев, напуснал ни преди седем години. Замислена като двуезичен каталог, книгата е със съставител съпругата на художника Тоня Цанева и се реализира с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна.

Каталогът дава систематизиран и цялостен поглед върху творчеството на Явор Цанев в контекста на културния живот на Варна, като осветява и творческата сцена на града в периода на жизнения път на художника от установяването му в морския град през 1982 г. до последните му дни. Представени са 163 репродукции, подредени предимно хронологично. Обединяващ елемент в изданието са текстовете в „Тетрадките” на Явор Цанев с философските и естетически принципи, които той следва в творчеството си.

Светоусещането на художника, разкрито в книгата, е разбираемо за поколението, изкушено от New Age идеите, с неговия непрестанен стремеж да черпи идеи от световното духовно наследство и да задълбочава в търсене на корените му в най-дълбоката древност.

В каталога са включени и текстове за художника, които са документални свидетелства на творческия и жизнения му път. Редактор е художникът проф.Владимир Иванов. Според него изданието е сериозен принос в нашата изкуствоведческа литература. А трите основни характеристики на човека и художника Явор Цанев, по думите на проф.Иванов, са: непрестанно желание за повече знания, огромно трудолюбие и вяра в ирационалното.

 

Момче и кон, Явор Цанев

ЯВОР НИКОЛОВ ЦАНЕВ е роден 13 октомври 1956 г. в София, починал на 30 септември 2014 г. във Варна. През 1982 г. завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович” (сега Национална художествена академия), София, специалност „Графика”, при професор Петър Чуклев. От 1985 г. е член на Съюза на българските художници. Работил в областта на живописта, графиката, видеоарта и други направления. Живял и работил във Варна. Защитил доцентура по живопис към Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Преподавал в специалност „Индустриален дизайн”, Технически университет, Варна. Член на Обществения експертен съвет по естетизация на градската среда към Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна.


Носител на: Сертификат за номинация, Международно биенале на графиката Exhibit 1991: R.O.C., Тайпе, Тайван (1991), Премия, IV годишна международна изложба на миниатюрата, Торонто, I награда за графика, Обща художествена изложба, Търговище (1998), I награда за графика, VIII национална младежка изложба, София (1985).

Явор Цанев ,Стаята


Явор Цанев, Ириси


Явор Цанев, Хор и Сет






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя от днес до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35