Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев: Това щеше да е най-реформаторският кабинет с ДНК на бъдещето

Николай Василев
Снимка: БГНЕС

Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да бъде най-реформаторският кабинет в българския преход. Това щеше да бъде правителство с ДНК на бъдещето. Щяхме да предложим професионално и честно управление. Това заяви Николай Василев, който беше предложен от Слави Трифонов за премиер

Благодаря на партия ИТН и лично на Слави Трифонов за голямото доверие. През последните 2 месеца имах възможност да опозная по-близо и Слави, и членовете на ръководството. То

В този кабинет освен мен, друг няма нищо общо с НДСВ, каза още той. Имах възможност да опозная от близо другите 17 кандидати за министри, това са страхотни хора, надявам се, че за повечето от тях този проект не е завършил. Една от критиките към мен е, че не съм ново лице, посочи още той, като каза, че се чувства благодарен, че е част от поколението на държавниците, които са работили за включването на България в НАТО и ЕС.

Според Василев, ако кандидатът за премиер беше съвсем нов, тогава критиките ще са, че няма управленски опит. 

Не се разграничавам от НДСВ, гордея се с това. Аз съм единственият, който уволни Делян Пеевски, подчерта Василев. Не съм зависим от ДПС и някакво задкулисие. Зависим съм само от двете си дъщери, добави още той.

Разочарован съм, че получих най-много атаки от десния сектор. Определял съм се като десен реформаторски икономист и съм много по-голям реформатор от много десни политици. Бях готов да отстоявам ценностите на десните партии – западна ориентация на страната, върховенство на закона, свобода за медиите, свобода за бизнеса - независимо кой ще управлява, хората не трябва да се страхуват, че ще им отнемат бизнеса. Привърженик съм на парламентарната република, отбеляза Николай Василев. Разработих документ "Модернизирай България", икономически приоритети, нямам претенцията това да е програма, каза той.

В този документ има 300 приоритета, които не мога да ви прочета, той трябва да се гледа в неговата цялост. Щях да предложа намаляване на данъците в България - намаляване на ДДС с единна ставка за всички сектори от 20 на 18%, на ДДС за международен туризъм 5%.

Само едно смело и реформаторско управление може да гарантира финансова стабилност в страната.

Вие трябва да познавате мен като най-големия бюджетен ястреб в републиката, каза Василев.

Моята политика е да не завещаваме дългове на нашите деца. Пенсиите да се повишат с 35%, но по друг начин чрез политика на икономически растеж. Щях да предложа рязко повишаване на заплатите на лекари, учители и университетски преподаватели, защото от тях зависи бъдещето на нацията, допълни Василев.

Кандидатите за министри бяха съвместно подбрани от Слави Трифонов, ръководството на ИТН и мен като предложен за премиер. Никакви чужди посолства нямат отношение към състава на правителството, те не са разполагали с такава информация, отговори на въпрос Николай Василев.

Според закона и Конституцията няма изискване лидерът на партията спечелила изборите да стане и премиер. През последните години лидерът на партията ставаше премиер и той командваше парламента. Смятаме, че МС е изпълнител, който се назначава от парламента, който се избира от народа, добави от своя страна Тошко Йорданов.

Трябва да се сложи край на лидерството, на месианството. Трифонов прави и това, да не се фокусираме върху лидера, коментира Филип Станев от 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборните материали пристигнаха в област Добрич

Бюлетините за предстоящия балотаж в неделя пристигнаха в Областната администрация в Добрич при строга полицейска охрана. Предстои още днес те да бъдат разпределени в осемте общини. 181 000 са подготвените за област Добрич бюлетини за предстоящия втори тур на президентските избори тази неделя. Подготовката върви нормално и засега всички членове на РИК..

публикувано на 18.11.21 в 15:54

Без мобилна секция за карантинирани в Балчик на балотажа

Въпреки интереса мобилна секция за карантинирани в Балчик няма да има на балотажа. Причината е, че на първия тур не е била сформирана секционна избирателна комисия за гласуване с подвижна кутия. Това обяснение е получено от Централната избирателна комисия в отговор на запитване от местната администрация. Към днешна дата карантинираните са 207,..

публикувано на 18.11.21 в 15:45

Днес ЦИК ще обяви мандатите в 47-ото Народно събрание

ЦИК ще обяви резултатите след окончателна проверка на вота и преференциите. Така ще стане ясно колко депутати ще има всяка от 7-те партии и коалиции в новия парламент: "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". След това новите народни представители ще имат един ден да подадат..

публикувано на 18.11.21 в 10:05

Започва предизборната кампания за втория тур на президентските избори

Започва предизборната кампания за втория тур на президентските избори, след като Централната избирателна комисия обяви окончателно резултатите от вота за държавен глава. В неделя - 21 ноември, ще се явят кандидат-президентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева. Предизборната кампания ще приключи 24..

публикувано на 17.11.21 в 08:12

ЦИК обяви окончателните резултати от парламентарните избори

Снощи Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от парламентарните избори, при 100 процента обработени протоколи от РИК. Партия "Продължаваме промяната" получава 25,67 процента от гласовете, а ГЕРБ-СДС - 22,74 на сто. На трета позиция е ДПС - с 13 на сто, а БСП за България е четвърта с 10,21 процента. "Има такъв..

публикувано на 17.11.21 в 06:32

Как да гласуваме с машина на изборите "2 в 1"

На изборите 2 в 1 можем да гласуваме само един път – на една машина и с една смарт карта. Разписките, които ще пусне устройството ще са една или две, в зависимост от това дали сме упражнили правото си на глас и за двата вида избори – за президент и за парламент. За да гласуваме, първо трябва да активираме машината с поставянето на картата,..

обновено на 14.11.21 в 14:33

13 ноември - ден за размисъл преди вота в неделя

Събота – 13 ноември е ден за размисъл преди парламентарните и президентските избори в неделя. В деня за размисъл не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за..

публикувано на 12.11.21 в 17:05