Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лука Шулич от 2CELLOS жъне успехи в Европа

Понякога изненадващ гост на концертите му е Степан Хаусер

Снимка: Simone Di Luca

Словенският челист Лука Шулич, известен като един от прочутите 2CELLOS, тръгна на европейската си обиколка. Придружен е от младия пианист Евгени Генчев, с когото правят изключително успешна и чаровна музикална двойка.

Концертите им са на специално избрани кокетни локации, пред ексклузивна аудитория. Публиката вече ги посрещна възторжено на първите им два концерта - в градините на кралския дворец в Pedralbes в Барселона и в Parco delle Rose в италианското градче Градо в Триесткия залив. Следващата им спирка е на Piazza SS Annunziata във Флоренция.

Изборът на Лука Шулич за среща с българската публика е Летния театър във Варна /на 6 септември/ и римския Античен театър в Пловдив /7 септември/ - равен по красота и очарование на другите европейски локации, специално подбрани за красивата музика на челиста.

Понякога в концертите им се явява като гост и другият член на 2CELLOS – чаровната провокация Степан Хаусер. Но това остава изненада за публиката до последния момент.

Лука и Евгени са млади, красиви, много успешни. Събрали са всякакви награди в своите инструментални области и, макар още 30-годишни, са признати вуртуози на световната сцена.

Репертоарът им, който представят на красивите места в Европа, се разхожда от класическите емблеми до кавъри на най-големите рок и поп хитове. SUMMER 2021 на Лука Шулич обединява музиката на Nirvana, Queen, Led Zeppelin, Metallica, Sia, Linkin Park и много емоционални парчета, аранжирани за виолончело и пиано. SUMMER 2021 е музика за всеки вкус и за всяко поколение.

„Моята голяма страст е филмовата музика”, казва Лука Шулич. Затова и в репортоара заемат място емблематични парчета, носители на Оскар - Shallow от филма на Брадли Купър, Nuovo Cinema Paradiso на Енио Мориконе, музика от френския “Амели Полен”. „Искам да продължа да свиря класическа музика и някой ден да композирам и моя собствена”, допълва той.

„Миналата година по това време с Лука репетирахме затворени по домовете си. Музикалната сцена сега е отворена и е толкова хубаво да сме отново на път и да споделяме емоцията от музиката с живата публика на концертите ни” пък споделя Евгени Генчев.

Лука Шулич е един от малкото чужди музиканти от такава класа, който ще стъпи на българска сцена през това наситено музикално лято.

Концертът на Лука Шулич и Евгени Генчев е на 6 септември във Варна, Летен театър. Билети се продават в системата на Eventim.

Снимки: Simone Di Luca




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30

Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във „Франкофонските сцени на България“

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“. Френската култура и образование имат дългогодишна история и традиции в България и аз съм щастлив, че сме домакини на този фестивал. Надявам се още дълги..

публикувано на 21.04.24 в 08:11

Колеца и Вантката ни предизвикват да се поразходим из Лос Одесос

Добре дошли в Лос Одесос! Величественият град от сънищата. Мистичният метрополис, скрит за хорските предубеждения. Ако минавате наблизо, отбийте се, разходете се, пийте по едно, запознайте се с местните. Ще ви хареса! Лос Одесос определено пленява със своята фантастичност. Тук илюзиите се сливат с реалността и възбуждат въображението. Открай време..

публикувано на 20.04.24 в 15:45

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Актьорът Свилен Стоянов - живот, отдаден на театъра

Свилен Стоянов е театрален актьор, роден в средата на миналия век. Или по-конкретно на 5 октомври 1957 година. Проплаква за първи път в Шумен. Завършва ВИТИЗ със специалност Актьорство за драматичен театър в класа на проф. Енчо Халачев през 1981 година. И на момента е поканен от ръководството на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Повече от 40..

публикувано на 15.04.24 в 16:26

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28