Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумът от ремонти дразни повече от замърсяването туристите във Варна

В юбилейната за Варна година като курорт, градът е домакин на големи спортни събития, както и на традиционните международни музикални и арт форуми. След Европейското първенство по художествена гимнастика през юни, току-що завърши Европейския шампионат по плажен хандбал, а вече в града ни са чуждестранните музиканти, участници във фестивал ММФ "Варненско лято".

В разгара на сезона, в горещото и влажно време, и туристите се увеличиха и все по-остро изпъква проблема с почистването на обществените зони. Рано сутрин замърсяването по ларгото от храна, напитки и пълните кошчета за боклук са особено видими (вж.снимки). Анкета на Радио Варна с минувачи по ларгото, обаче показа, че повече им пречи шума от ремонтите, докато са в заведенията в близост, отколкото замърсяването.

Ларгото, пешеходната част на бул."Княз Борис Първи" и площад "Независимост" се метат ежедневно. Това каза за Радио Варна  Димитринка Йорданова, главен инспектор „Екологичен контрол” в район „Одесос”. Тя поясни, че преди дни е бил преподписан договорът с почистващата фирма ЗМБГ за нови пет години. В момента тече 90-дневен мобилизационен период  за техническа подготовка, но тъй като сезонът е в разгара си  от районното кметство са изпратили заявка до Община Варна за увеличаване броя на метенето от пет на седем, като последните да са в 21 и 23 часа, както и по-често миене на централните улици, каза още Йорданова. Кратността на събиране на боклука от съдовете (контейнери и кошчета) се залага със заповед на кмета на Община Варна. В договора със сметопочистващата фирма са посочени дейностите, които тя ще извършва, но честотата им се определя допълнително, затова в момента не мога да кажа колко пъти ще се мете и мие центъра, допълни екологът от район "Одесос".
Интервюто с Димитринка Йорданова, както и впечатленията на минувачите по ларгото в анкета на стажант-репортера Анестина Левенова чуйте в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Факти за тромбозата

На 13 октомври отбелязваме Световния ден на тромбозата – глобална инициатива, която цели повишаване осведомеността за това състояние, което често се подценява и неразбира. Тромбозата се характеризира с образуването на кръвен съсирек или тромб във вените или в артериите и по този начин да затрудни или спре кръвотока през засегнатия съд. Това е..

публикувано на 13.10.24 в 14:09
Снимката е илюстративна

„Пътна полиция”: Над двоен е ръстът на инцидентите с тротинетки в страната

Над двоен е ръстът на инцидентите с тротинетки в България. Това обяви главен инспектор в „Пътна полиция” Лъчезар Близнаков в студиото на Нова тв. „Само за летните месеци са възникнали 277 катастрофи с участие на такива превозни средства. Има седем загинали”, поясни той. „Междувременно България отново се превърна в рекордьор по катастрофи в ЕС...

публикувано на 13.10.24 в 13:43

Световен ден на зрението

На 13 октомври се отбелязва Международният ден на зрението. Заболяванията на окото винаги са вълнували хората по съвсем разбираеми причини. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението и неговото опазване е основна задача на офталмолозите, но така също и на цялото общество...

публикувано на 13.10.24 в 09:43

Ученици управляваха община Вълчи дол за 1 ден

18-годишната Цветелина Николова стана кмет на Вълчи дол. Това се случи в Деня на отворени врати в местната администрация, посветен на днешния празник на българските общини. Макар и за 1 ден във властта 12-класничката от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол успя да се запознае с огромен куп документи и с помощта на кмета Калоян Цветков да ги..

публикувано на 12.10.24 в 16:20

Берг Ревзиев от Кубрат е първенец на 14-я випуск Дентална медицина в МУ-Варна

Берг Ревзиев от Кубрат е първенец на 14-я випуск Дентална медицина в Медицинския университет, 111 са абсолвентите, 14 са отличниците. 35 са чужденците от випуска. Даниела Стойнова разговаря с първенеца на випуска за трудностите и късмета, който е имал по време на следването си:

публикувано на 12.10.24 в 13:00

България е осмата най-добра страна за инвестиране в недвижими имоти в Европа

България е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, като..

публикувано на 12.10.24 в 09:52

Без Кирил Маричков

При инцидент днес почина Кирил Маричков - българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков, един от създателите на "Щурците". Иформацията е на bTV. Трагедията се е случила във врачанското село Селановци. Маричков е трябвало да участва в концерт на „Фондацията“. По време на пробите преди изявата, при качване на сцената се е спънал и паднал...

публикувано на 11.10.24 в 20:13