Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шумът от ремонти дразни повече от замърсяването туристите във Варна

В юбилейната за Варна година като курорт, градът е домакин на големи спортни събития, както и на традиционните международни музикални и арт форуми. След Европейското първенство по художествена гимнастика през юни, току-що завърши Европейския шампионат по плажен хандбал, а вече в града ни са чуждестранните музиканти, участници във фестивал ММФ "Варненско лято".

В разгара на сезона, в горещото и влажно време, и туристите се увеличиха и все по-остро изпъква проблема с почистването на обществените зони. Рано сутрин замърсяването по ларгото от храна, напитки и пълните кошчета за боклук са особено видими (вж.снимки). Анкета на Радио Варна с минувачи по ларгото, обаче показа, че повече им пречи шума от ремонтите, докато са в заведенията в близост, отколкото замърсяването.

Ларгото, пешеходната част на бул."Княз Борис Първи" и площад "Независимост" се метат ежедневно. Това каза за Радио Варна  Димитринка Йорданова, главен инспектор „Екологичен контрол” в район „Одесос”. Тя поясни, че преди дни е бил преподписан договорът с почистващата фирма ЗМБГ за нови пет години. В момента тече 90-дневен мобилизационен период  за техническа подготовка, но тъй като сезонът е в разгара си  от районното кметство са изпратили заявка до Община Варна за увеличаване броя на метенето от пет на седем, като последните да са в 21 и 23 часа, както и по-често миене на централните улици, каза още Йорданова. Кратността на събиране на боклука от съдовете (контейнери и кошчета) се залага със заповед на кмета на Община Варна. В договора със сметопочистващата фирма са посочени дейностите, които тя ще извършва, но честотата им се определя допълнително, затова в момента не мога да кажа колко пъти ще се мете и мие центъра, допълни екологът от район "Одесос".
Интервюто с Димитринка Йорданова, както и впечатленията на минувачите по ларгото в анкета на стажант-репортера Анестина Левенова чуйте в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Грижата за тазобедрените стави започва още от раждането

Бебеносенето е вековна традиция по цял свят. Хилядолетия наред хората са използвали различни по вид и материал „носилки” тип слинг. Специалистите твърдят, че г рижата за тазобедрените стави започва още от раждането на човека. Профилактиката започва през първите месеци на бебето с преглед при ортопед, който провежда ултразвуково..

публикувано на 04.08.21 в 13:56

Полейте фиданките, за да не изсъхнат

Различни инициативи, свързани с озеленяването на Варна, правят участниците във фондация „Гея”. Те залесяват и облагородяват междублоковите пространства. Още за действията със зелена насоченост от разговора на Ваня Славова с Николай Танчев- председател на фондация „Гея”: За да няма изсъхнали фиданки, в случай, че имате възможност,..

публикувано на 04.08.21 в 11:29

Предимства и недостатъци на онлайн обучението у нас

Здравните власти у нас заявиха категорично, че България се намира в началото на четвъртата вълна на заразата с COVID-19. Прогнозите и на лекарите, и на математиците не са особено оптимистични, на фона на ниския процент на хора със завършен ваксинационен процес, както и на наблюдаващото се навсякъде масово неспазване и на малкото все още важащи..

публикувано на 04.08.21 в 11:15

Варна и Бургас рекламират родното Черноморие с общо видео

Варна и Бургас рекламират родното Черноморие с общо видео. Понякога между тях има благородна и полезна конкуренция, но Варна и Бургас винаги са готови да работят заедно за общия интерес. Сега моментът е такъв, казват инициаторите. Туризмът е важен и за двата града. Водени от желанието да рекламират не само себе си, а страната и родното Черноморие,..

публикувано на 03.08.21 в 17:49

Варна се включва в Световната седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето се провежда в момента в редица държави по цял свят. Глобалната инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето се провежда за 29-и път и ще продължи до 7 август. Мотото на кампанията за 2021 г. е: „Защитата на кърменето: споделена отговорност“ . Целта е отново да се фокусира вниманието на обществото..

обновено на 03.08.21 в 14:02

3 август - Световен ден на динята

3 август е Световният ден на динята. Около 92% от масата на динята е вода – това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда. Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки. В различните райони в..

публикувано на 03.08.21 в 10:21

Доброволци ще облагородяват паметници в Морската градина

Първото по рода си у нас кадетско училище „Генерал Владимир Вазов” започва инициатива за почистване и облагородяване на няколко паметника в Морската градина във Варна. „Предвиждаме почистването и облагородяването на пространствата около Паметника на граничарите, Голямата могила до Пантеона и оръдието до Военноморския музей. Целта е да..

публикувано на 03.08.21 в 09:51