Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Уникална четириконхална църква откриха археолозите край Крушари

2
Снимка: Мая Щърбанова

Уникална не само за България, но и за света четириконхална църква откриха археолозите при разкопките на крепостта Залдапа, край Крушари.

Залдапа е най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа.

Тя е разположена в местността Калето, между селата Абрит и Добрин. Първите археологически проучвания в Залдапа датират от 1906-1910 г. Впоследствие са извършвани частични теренни изследвания и наблюдения. За съжаление, през годините античният строителен материал по различни причини е подлаган на системно ограбване и разрушаване, което е започнало още през ХІХ в. и продължава до наши дни. Екипът от българи, канадци и французи работи на Залдапа трета година. В крепостта вече са открити шест църкви.

През тази седмица сезонът за археологически проучвания на крепостта Залдапа приключва. По думите на ръководителя на международния екип проф. Георги Атанасов откриването на четириконхалната църква е нещо изключително и то за пореден път доказва, че Залдапа ще продължи да изненадва и предизвиква археолозите в следващите поне сто години.

Благодарение на осигурената от община Крушари охрана от две години са преустановени и набезите на иманяри, споделя още проф. Атанасов.

Доц. Доминик Моро от Франция, съорганизатор на международния екип на Залдапа, сподели, че за съжаление тази година екипът е по-малоброен, а времето за работа е от едва три седмици. Ето какво още допълни той, в превода помогна доц. Албена Миланова, преподавател в СУ.

До края на месец август кметът на община Крушари обеща, че откритите мрамори ще бъдат поставени в лапидариума, за да бъдат достъпни за всички желаещи да ги видят. А надеждите на целия екип на Залдапа е след изтичането на сегашния проект, работата в крепостта да не приключи.

Какво е значението на откритията от археологическия сезон тази година чуйте в репортажа на кореспондента ни Мая Щърбанова:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на специален пърформанс предстои на Фестивала за старинна музика, песен и танц Страваганца

При засилен интерес се провежда XIV Фестивал за старинна музика, песен и танц Stravaganza/Страваганца/ в Шабла – за първи път тази година на нова локация избрана не случайно, каза за Радио Варна артистичният  директор на фестивала Петя Плукчиева. Избрахме най-северната точка на Черноморието ни защото смятаме, че то е ощетено от такива..

публикувано на 04.08.21 в 08:00

Йордан Марков отбелязва 10 години на сцена със специален концерт

Певецът Йордан Марков чества през тази година десетилетие на професионалната сцена. Той ще го отбележи, както най-добре си знае – с концерт. На 4 август в Летния театър във Варна ще видим новия му спектакъл с наслов „Завинаги до вас“ със специален гост Нели Рангелова. Само на 27 години силистренецът продължава да се отдава на естрадната музика и..

обновено на 03.08.21 в 08:11

Започва седмото издание на филмовия фестивал "Карантината" във Варна

34 късометражни филма от 17 държави предлага на зрителите тазгодишното издание на международния фестивал за късометражно кино „Карантината”. Организатори са от школата по изкуствата "Дедал", а инициативата дава шанс на млади и непознати артисти. Вече седем поредни години любителите на късометражното кино може да му се насладят под открито..

обновено на 03.08.21 в 04:23

Представят изложбата "Варна - 100 години курортен град" до 20 август

За втори път на входа на Морската градина е подредена изложбата "Варна - 100 години курортен град" , посветена на вековния юбилей от обявяването на града официално за курортен център. Тя се върна във Варна, след гостуване в Пловдив, София и Велико Търново и може да бъде разгледана до 20 август, съобщиха то дирекция "Туризъм". На 40 пана са изложени..

публикувано на 02.08.21 в 17:41

Фестивалът RADAR с осмо издание

Фестивалът RADAR се завръща за осма поредна година в обичайните си летни дни между 6 и 8 август 2021 г. В три последователни дни форумът ще изследва формите на взаимодействие между музиката, съвременното изкуство и технологиите. Тази година събитията ще се случат в  откритите пространства на Градската художествена галерия "Борис..

публикувано на 01.08.21 в 10:31

Варненската библиотека с лятно работно време от 1 август

От 1 до 20 август Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна ще има лятно работно време. Ще работят отдели „Книгозаемане възрастни” и „Книгозаемане деца и средношколци” от понеделник до петък от 8.30 до 18.00 ч., съобщават от библиотеката. Събота и неделя са почивни дни. Читални зали затварят врати през целият месец август. Отдел..

публикувано на 31.07.21 в 11:27

В Бургас ще се проведе 38-то издание на конкурса „Бургас и морето“

В Бургас тази вечер ще се проведе 38-то издание на Националния песенен конкурс..

публикувано на 31.07.21 в 10:53