Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Холограми на потънали кораби във Военноморския музей

Холограми на потънали кораби и дигитална карта на подводните съкровища на Черно море, която се разглежда с тъчскрийн – това са най-новите попълнения в експозицията на Военноморския музей във Варна. Те са предоставени за безвъзмездно ползване на Музея от техните създатели Сдружение „Българска асоциация за трансфер на технологии и иновации“. То е с идеална цел, а работата и материалите за изработването им са финансирани по европейския проект Treasure.

Целта ни е да привлечем повече млади хора да посетят музея, каза в интервю на Радио Варна Костадин Савов, координатор на проекта. Холограмите дават доста добра представа как изглежда кораба на дъното в момента, допълни Савов. Триизмерните изображения са разработени с помощта на специалисти от Центъра за подводни археология в Созопол и община Бургас.

В продължение на две години екипът на Сдружението изготви дигитална интерактивна карта на подводните богатства. В нея са включени както обекти от подводната археология, така и животински видове.

Дигиталаната карта може да бъде обновявана с новооткрити обекти и нови данни за вече съществуващи, разказа още Костадин Савов.

Сдружението участва в проекта като партньор на румънската община Констанца, заедно с община Унгени, Молдова и община Енез, Турция.

Снимките са предоставени от Сдружение „Българска асоциация за трансфер на технологии и иновации“.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на специален пърформанс предстои на Фестивала за старинна музика, песен и танц Страваганца

При засилен интерес се провежда XIV Фестивал за старинна музика, песен и танц Stravaganza/Страваганца/ в Шабла – за първи път тази година на нова локация избрана не случайно, каза за Радио Варна артистичният  директор на фестивала Петя Плукчиева. Избрахме най-северната точка на Черноморието ни защото смятаме, че то е ощетено от такива..

публикувано на 04.08.21 в 08:00

Йордан Марков отбелязва 10 години на сцена със специален концерт

Певецът Йордан Марков чества през тази година десетилетие на професионалната сцена. Той ще го отбележи, както най-добре си знае – с концерт. На 4 август в Летния театър във Варна ще видим новия му спектакъл с наслов „Завинаги до вас“ със специален гост Нели Рангелова. Само на 27 години силистренецът продължава да се отдава на естрадната музика и..

обновено на 03.08.21 в 08:11

Започва седмото издание на филмовия фестивал "Карантината" във Варна

34 късометражни филма от 17 държави предлага на зрителите тазгодишното издание на международния фестивал за късометражно кино „Карантината”. Организатори са от школата по изкуствата "Дедал", а инициативата дава шанс на млади и непознати артисти. Вече седем поредни години любителите на късометражното кино може да му се насладят под открито..

обновено на 03.08.21 в 04:23

Представят изложбата "Варна - 100 години курортен град" до 20 август

За втори път на входа на Морската градина е подредена изложбата "Варна - 100 години курортен град" , посветена на вековния юбилей от обявяването на града официално за курортен център. Тя се върна във Варна, след гостуване в Пловдив, София и Велико Търново и може да бъде разгледана до 20 август, съобщиха то дирекция "Туризъм". На 40 пана са изложени..

публикувано на 02.08.21 в 17:41

Фестивалът RADAR с осмо издание

Фестивалът RADAR се завръща за осма поредна година в обичайните си летни дни между 6 и 8 август 2021 г. В три последователни дни форумът ще изследва формите на взаимодействие между музиката, съвременното изкуство и технологиите. Тази година събитията ще се случат в  откритите пространства на Градската художествена галерия "Борис..

публикувано на 01.08.21 в 10:31

Варненската библиотека с лятно работно време от 1 август

От 1 до 20 август Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна ще има лятно работно време. Ще работят отдели „Книгозаемане възрастни” и „Книгозаемане деца и средношколци” от понеделник до петък от 8.30 до 18.00 ч., съобщават от библиотеката. Събота и неделя са почивни дни. Читални зали затварят врати през целият месец август. Отдел..

публикувано на 31.07.21 в 11:27

В Бургас ще се проведе 38-то издание на конкурса „Бургас и морето“

В Бургас тази вечер ще се проведе 38-то издание на Националния песенен конкурс..

публикувано на 31.07.21 в 10:53