Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Утре обсъждат вариантите за отпускане на държавна помощ за авиосектора

Автор:

Разработени са критерии за разпределяне на паричните средства

На 22 юли в Министерството на транспорта с представители на Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия (АБАИ) и Асоциацията на Българските Авиокомпании (АБА) ще бъдат обсъдени варинантите за отпускане на държавна помощ за фирмите в авиосектора. Това съобщи председателят на организацията Тодор Иванджиков, който вчера получи покана от ведомството.

  Така, на практика, след месеци отправяне на апели, двете асоциации са на крачка от крайната си цел - да убедят правителството, че родната авиация няма да оцелее без допълнителна подкрепа. Бяха изпратени редица писма до ресорните министерства и проведени няколко срещи, последната от която се състоя на 19 юли в Министерството на финансите. От страна на  АБАИ  на мероприятието бяха  Тодор Иванджиков и секретарят Янко Иванов.

  Припомняме, че в края на юни от АБАИ помолиха част от средствата, налични в “Летище София” ЕАД да бъдат използвани за помощ на авиоиндустрията. Става въпрос за 60 млн лева, останали след сключване на концесията. Впоследствие служебният министър на транспорта Георги Тодоров изпрати писмо до Иванджиков с копие до председателя на АБА, в което изразява съгласието си тези средства да бъдат пренасочени в помощ на фирмите от авиосектора.

  В тази връзка двете асоциации изготвиха критерии, по които тези средства да бъдат разпределени правомерно. Някои от тях включват следните изисквания, а именно: авиокомпаниите да имат валидни Свидетелство за авиационен оператор (САО) и Оперативен лиценз; самолетите да са вписани в спецификациите на САО на съответния оператор;помощта се разпределя само върху самолети с валиден сертификат за летателна годност с българска регистрация и валидно удостоверение за преглед на летателната годност, както и активна застрахователна полица; за всеки от самолетите е наличен поне по 1 екипаж на трудов   договор в дадения превозвач; авиокомпанията изпълнява пътнически редовни и/или чартърни полети;авиокомпанията има поне 25 души персонал; превозвачът да извършва търговски пътнически превози с общ капацитет от поне 21 пътнически седалки и други.

  Не на последно място се взема предвид и фактът, че компаниите за техническо обслужване, учебните центрове и хендлинг агентите са също така изключително силно засегнати, както и че към момента има огромна междуфирмена задлъжнялост. Именно затова от АБАИ и АБА предлагат авиационните оператори да поемат задължение приоритетно да се разплатят с българските фирми от бранша, за да има финансовата помощ ползотворен ефект върху цялата индустрия.

  В тази връзка г-н Иванджиков заяви:

  “Готови сме да направим работна група за съставяне на кратка програма за финансова подкрепа, която да бъде изпратена от Министъра на транспорта до Министъра на финансите. Критериите вече сме предоставили заедно с колегите от АБА. Бихме искали да се прецизират в най-кратки срокове, за да бъдат предоставени на МФ, за което сме готови да предоставим колеги за работна група. Да уведомим членовете за всичките писма.”


ВИЖТЕ ОЩЕ

Един от двама кандидати се яви на конкурса за началник на РУО-Варна

Само един от двама кандидати беше допуснат до участие в конкурса за началник на Регионалното управление на образованието - Варна, става ясно от официалната интернет страница на образователната институция във Варна. Документи за длъжността са подали Ирена Радева, която до сега изпълняваше временно длъжността началник на управлението и Илиян..

обновено на 04.08.21 в 18:01

Утре затварят АМ "Хемус" между Ветрино и Неофит Рилски заради изграждане на газопровод

Утре ограничават за час движението ( от 9 ч. до 10 ч.) в участък от автомагистрала „Хемус“ - между  п.в. Ветрино и п.в. Неофит Рилски.  Спирането на трафика в двете посоки е заради дейности разширението на газопреносната инфраструктура, съобщават от АПИ. Трафикът ще се отбива по следния маршрут: В посока Варна – от пътен възел „Ветрино“ по път..

публикувано на 04.08.21 в 18:00

Уникални добиви от пшеница в Добруджа тази година

Изключително високи добиви от ечемик и пшеница реализираха зърнопроизводителите в Добруджа. Засетите площи с есенните култури обхващат 1 300 000 декара за пшеницата и 500 000 декара за ечемика. Добра реколта е прибрана и от рапицата. Средният добив на пшеницата е от 618 кг за декар, сочат данните на Областната дирекция по Земеделие в Добрич. По думите..

публикувано на 04.08.21 в 16:12
Летище Варна

Отлагат плащането на концесионната такса за летищата Варна и Бургас

Правителството одобри мярка - отлагане на плащането на концесионното възнаграждение за първото шестмесечие на 2020 г. за гражданските летища за обществено ползване Варна и Бургас, съобщиха от правителствената пресслужба. С това Решение срокът за плащането на концесионното възнаграждение се удължава с още 184 дни, като вноската, отложена от 31 юли 2020..

публикувано на 04.08.21 в 15:58

МОН ще плаща допълнителни профилактични прегледи за учителите след COVID-19

Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване , съобщиха от правителствената пресслужба. За прегледи на 12 000 учители са предвидени 180 000 лева по Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите..

публикувано на 04.08.21 в 15:52

Здравното министерство препоръчва да не пътуваме до Кипър, Гърция и Турция

Във връзка с усложнената епидемична обстановка и отчетените за последните 14 дни високи нива на заболяемост на 100 хил. души население в близки до България държави , Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от неоснователни пътувания до Кипър, Гърция и Турция. С оглед динамичната обстановка по отношение..

обновено на 04.08.21 в 15:46
Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев за временен директор на БНР

С три гласа "За" и един "Въздържал се" беше приета оставката на вече бившия директор на БНР Андон Балтаков. Оставката приеха със съгласие Бетина Жотева, София Владимилова, Галина Георгиева. Заседанието беше проведено при непълен състав- само четирима души, тъй като номинираната за член на СЕМ Соня Момчилова, все още е в противоречие със Закона за..

публикувано на 04.08.21 в 15:43