Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Класическо пиано и електронни ритми

| обновено на 22.07.21 в 11:00

„Мост между култури“ - така е озаглавен първият концерт в България на белгийския пианист и композитор Даниел Ферстапен. Към него на сцената на Фестивалния и конгресен център на 22 юли ще се присъедини и Теди Кацарова. Ферстапен е свирил с международни звезди като Андреа Бочели и Енио Мориконе. За първи път идва във Варна през октомври миналата година и прегръща идеята да изнесе визуално представление за варненската публика.

Още от 5-годишен Даниел Ферстапен започва да свири на пиано. То се превръща в негов отдушник – начин да изрази чувствата и емоциите си. Създава първите си композиции като ученик, а след това завършва магистратура в една от най-престижните музикални академии в Европа. В наши дни е сред уважаваните пианисти и композитори не само в Белгия и Нидерландия.

"Мисията ми е да докосна душата на хората, да ги развълнувам и да ги вдъхновя. Музиката ми разказва истории и чрез тях искам да достигна целия свят", каза Ферстапен пред Радио Варна.


Даниел е на 30 години. Обиколил е голяма част от Европа. Свирил е рамо до рамо с артисти и композитори от световна класа – сред тях Енио Мориконе, Анастейша, Натали Имбрулия и Наташа Бедингфийлд. Най-силно впечатление му оставя Андреа Бочели.

"Огромен почитател съм му. Има такава дарба. Бяхме с него на една сцена преди няколко години и направо ме побиха тръпки. В един момент дори се разплаках. Изумително е да имаш възможността да свириш с толкова голям талант като Андреа Бочели. Много е трудно, но си мечтая за неговото постижение, изключителната му връзка с публиката. Невероятно е. Бог му е взел зрението, но му е дал ангелски глас. Научих много от него."

Звездните срещи вдъхновяват Даниел Ферстапен да преследва своите мечти. Иска чрез музиката си да свърже различните поколения.  Създава хармонична симбиоза между класическото пиано, електрониката и светлинното шоу. За варненската публика е подготвил незабравимо изживяване с композициите от новия му албум „Reconnection“:

"Някои от тях са изцяло на пиано, но например в „Токата“, където интерпретирам шедьовъра на Бах, преплитам електроника и класика, включил съм и цигулка. Мелодията е много зареждаща. Не искам да шокирам публиката, а да ѝ помогна да изживее нещо различно. Аз го наричам увеселително влакче от емоции. През цялото време на екрана ще има различни визуални картини. Ще бъде като филм, който публиката да изгледа от начало до край."

На сцената освен Даниел Ферстапен ще видим и певицата Теди Кацарова. Част от екипа е и беларуската цигуларка Марина Барская. На сцената ще се качи и хорът на варненските девойки и жени към Хорова школа „Проф. Марин Чонев“ с диригент Захарина Никитасова.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чуя Чия, Плетене на бъдещето 2015-2020

Творческа резиденция Водна Кула облагородява ReBonkers клуб във Варна

От 20.09 до 30.09 във Варна ще се проведе„Творческа Резиденция Водна Кула“ – децентрализирано издание Варна. За пета поредна година артисти ще обменят опит в арт фестивала, който макар традиционно да е базиран в София,този път ще има свое варненско издание - акт на децентрализация на културния живот в София за максимално използване на потенциала,..

публикувано на 24.09.21 в 16:51

Витражи и пластики от стъкло в Градската художествена галерия на Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, представя изложба художествено стъкло - рядкост за артистичния живот на морската столица. В нея ще видим витражи на художника Димитър Нарлиев, който е утвърден автор в областта на декоративно-монументалното изкуство и е популярен със своите стенописи и мозайки. Фототабла допълват изложбата с..

публикувано на 24.09.21 в 13:31
Една от творбите на Огнян Георгиев

Огнян Георгиев представя „На север от Варна” в галерия "Арт Маркони"

Художникът Огнян Георгиев ще представи картините си, обединени под заглавието „На север от Варна” тази вечер в галерия "Арт Маркони". Картините, посветени на Северното Черноморие, вече са били показвани в Каварна, Шабла, Балчик и други градове. Огнян Георгиев е известен с любовта си към морето. "То е трудно за рисуване, защото всеки миг е..

публикувано на 23.09.21 в 16:12

Започва 39-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза"

За 39-и път най-старият и единствен по рода си у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще представи най-новите български филми от 23 до 29 септември 2021 в залите на Фестивален и конгресен център Варна . В седемте дни на „Златна роза” ще бъде показана цялата продукция на игралното ни кино – пълнометражни и късометражни филми –..

публикувано на 23.09.21 в 09:56

Узбекистанка показва вдъхновението си от Балчик в изложба

От 23 септември до 7 октомври може да бъде видяна в Художествена галерия – Балчик изложбата „Небесни градини“ на Наталия Ровенская. Авторката е от Узбекистан, но живее от 5 години в Балчик. Вдъхновена от Белия град, по време на ковидпандемията, Наталия започва отново да рисува – нещо, което е правила като дете.  Завършила е Ташкентската консерватория..

публикувано на 23.09.21 в 09:48

Обявиха призьорите в Международния Екслибрис конкурс - Варна

Победителите в четвъртото издание на Международен Екслибрис конкурс - Варна ще бъдат официално обявени от 18 часа в галерия „Ларго”. Тогава ще бъде открита и самостоятелна изложба на победителя от третото издание на конкурса - украинския художник Олег Денисенко. Преди откриването, от 17 часа пловдивският майстор на графиката Румен Нечев ще..

публикувано на 22.09.21 в 14:54

Дни на отворените врати в Регионалния исторически музей в Добрич

На 22 септември – Денят на българската независимост и на 25 септември – Денят на град Добрич, Регионалният исторически музей в града обявява „Отворени врати“ за всички обекти. Посетителите ще могат да разгледат следните експозиции и временни изложби: Музей в Градски парк „Св. Георги“ от 9.00 ч. до 18.00 ч. Временна изложба:..

публикувано на 22.09.21 в 07:51