Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Момчилов - за новата музика, преподаването и електронния звук

Снимка: Илиян Ружин

Цветан Момчилов е повече от музикант. Той е от хората, които успоредно се занимават с безброй дейности, но успяват да разпределят времето и енергията си между тях така, че всички да се движат в график. Освен пианист и валдхорнист, Цветан е още композитор, студиен музикант, преподавател, част от варненската група JazzProfilactika, колаборира с различни артисти в редица аудио-визуални проекти, а в последно време се е отдал на електронната музика - след дебютния му сингъл "Story", през есента се очаква да излезе и първият му мини албум с авторски композиции под артистичния псевдоним Chillov.


Освен на авторската музика, Цветан Момчилов е посветил последните месеци и на ремиксаторска дейност. Най-новият му ремикс върху песента "Parimame" на ганайския изпълнител Ayuune Sule ще излезе през август.

Запознах се с този интересен артист от Африка в един варненски клуб. След концерта си купих негов компактдиск, а от музиката, включена в него, изрязах различни откъси, върху които построих този ремикс. Това е първата ми преработка на парче от Африка, но няма да е последната, тъй като от холандския лейбъл, издаващ Sule, ми изпратиха още четири заглавия от каталога си и съвсем скоро ще започна работа върху едно от тях.

Наскоро участието на Цветан Момчилов в конкурса Can You Mix Folk & Vibes го отвежда до една сцена с норвежкия диджей, който живее в Нидерландия, Robert Nickson (Робърт Никсън). Това се случи на 25 юни в Морската градина във Варна, а събитието беше организирано по повод 20-ата годишнина от побратимяването на българския град и нидерландския Дордрехт.

Целият конкурс беше безкрайно вълнуващо изживяване за мен. Участвах с ремикс върху песента "Излел е Дельо хайдутин" и в крайна сметка спечелих конкурса. За мен беше изключително полезно да поговоря с артист от величината на Робърт Никсън. Той е много земен човек и отговори на всички мои въпроси, а те не бяха никак малко. А самият концерт ще остане в спомените ми със саундсистемата, която пристигна от София специално за събитието - никога не бях чувал собствената си музика през толкова качествена система, а когато говорим за електронен звук, това е много важно.

Но освен музикант, изпълнител и продуцент, Цветан Момчилов е и преподавател по валдхорна в Националното училище по изкуствата "Добри Христов". А преди няколко години създава училището за музикално продуциране Omni's Cool.

Това е училище, в което обучението е насочено към работа със съвременния музикален софтуер и развиване въображението на учениците. Разбира се, включени са и уроци по пиано и солфеж, които са основата на музиката. А от няколко месеца е активна и онлайн платформатаза музикално обучение omnis.cool, където всеки безплатно може да развива музикалните си способности.

Цветан Момчилов е завършил националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна и националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Свирил е в Софийската филхармония, с оркестъра на Българското национално радио, Националната опера, Русенската опера, Варненската опера, Сaмървил Оркестра (САЩ). Международната му кариера включва изяви в САЩ, Италия, Испания, Германия, Швейцария, Сърбия.

През 2020 г. е номиниран за награда "Икар" от Съюза на артистите в България.

Целия разговор на Добо Мързов с Цветан Момчилов в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя от днес до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35