Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят към „летните сараи“ в Росенец остава общинска собственост

Снимка: БГНЕС

Пътят, който води към „летните сараи“ в парк „Росенец“ и беше обект на две скандални сесии, остава общинска собственост за момента. Това се случва въпреки решение на Бургаския административен съд, който частично се съобразява с жалбите на фирмите, свързвани с Доган, съобщава Радио Бургас.

На сесията през април миналата година, след две гласувания, се взима решение в няколко точки. С първата се одобрява изменение на Подробния устройствен план (ПУП), който да позволи промяна в уличната мрежа в района. С втората се одобряват проектите на предварителните договори с фирмите „Хермес Солар“ и „Стрейтлайн“, спрямо които те трябва да получат терени, в това число и улицата към „сараите“, а те да дарят други на общината. С третата въпросните общински имоти трябва да станат частна общинска собственост, за да може да се направи замяната. А четвъртата дава възможност при промяна на ПУП да се сключат въпросните договори. Решението по първата точка се обжалва и делото все още не е приключило.

Последва мащабен граждански протест в „Росенец“ и общинският съвет, по инициатива отново на мнозинството, на следваща сесия оттегли своето решение от април. (вижте повече тук) „Хермес Солар“ и „Стрейтлайн“ атакуват това решение в съда (не всички точки от него, обаче). Първоначално в Бургас решават, че те нямат правен интерес, делото отива на върховна инстанция, след което отново се връща в местния съд.

Какво казват магистратите?

В решение от 20 юли Бургаският административен съд е преценил, че двете фирми нямат правно основание да претентидат по трета точка, а именно – промяната на собствеността на имотите от публична в частна общинска. Магистратите постановяват, че жалбата им е недопустима.

По другите две точки – за сключването на договорите, съдът намира, че „липсва процесуален ред, по който Общински съвет Бургас би могъл да оттегли предходно постановено от него и влязло в сила решение –предмет на настоящото дело. В този смисъл, така постановеното решение се явява нищожен административен акт, тъй като актът е лишен изцяло от законово основание и акт със същото съдържание не може да бъде издаден въз основа на никакъв закон, от нито един орган“. Тоест – взетото решение за оттегляне на докладната няма правна стойност. Съдът обявява за нищожно оттеглянето по втора и четвърта точка, а именно – одобряването и сключването на договорите. Но пък собствеността на общинските имоти остава същата. Това не води до фактическа промяна, коментира началникът на правния отдел на Община Бургас Златина Георгиева.

"Моето мнение е следното – с това решение не се променя фактическото положение към момента. ПУП, който беше приет на предходно заседание, от една страна е оспорен и не е влязъл в сила, от друга страна същият е оттеглен и тази точка първа не е оспорена, тоест - оттеглянето е в сила. За да се случат договорите, трябва да има ПУП, който го няма. И втора, и трета, и четвърта точки зависят от ПУП. Тоест – тези договори, към настоящия момент, нямат никакъв предмет. В тях са описани имоти, които ще влязат в сила и ще бъдат такива, с номера, съгласно ПУП“, коментира Георгиева.

Решенията на бургаските магистрати подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

А в залите на Темида продължават още редица дела – за събарянето на незаконните постройки, за самия ПУП, както и за плажа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
димът над село Воден

МВР: Няма действащи пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, предаде БНР.  Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът все още не е навлязъл на наша..

публикувано на 23.07.24 в 10:11
Снимката е илюстративна

Подменят авариращ водопровод в района на Терапията, през август предстои асфалтиране

През август се очаква от Община Варна да асфалтират бул. "Христо Смирненски" в района на Университетската болница "Св. Марина". Там ВиК-дружеството в морската столица е намерило допълнителни средства за подмяна на друг авариращ водопровод, съобщи за Радио Варна Сава Коев, ръководител на проекта за воден цикъл в морската столица. До края на месеца се..

публикувано на 23.07.24 в 09:55

30-годишен е извършил умишлен палеж на къща в Аксаково

30-годишен варненец, криминално проявен и наркозависим, познат на органите на реда, е извършил умишлен палеж на къща в Аксаково, вследствие на който са изгорели прозорци, мебели и други вещи.  Извършителят е задържан от полицаите от Районното управление в Аксаково за срок до 24 часа.  Води се досъдебно производство под наблюдението на Районната..

публикувано на 23.07.24 в 09:11

Прах, дупки и чакъл в безкраен ремонт пред болница "Света Марина"

То бива-бива положението с ремонтните дейности да е зле, но в района на най-голямата варненска болница "Света Марина", инфраструктурата плаче за включване във филм със сюжетна линия "забравени от всички". За съжаление там за пореден път правим репортаж по сигнал на наши слушатели. Минават месеци, а нищо не се подобрява. Течащи води, чакъл,..

публикувано на 23.07.24 в 07:05

Адресите без ток на 23 юли

В периода 22.07.2024 - 23.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Провадия – ул. Никола Калипетровски, ул. Патриарх Евтимий, ул. Димитър Грънчаров, ул. Ивайло, ул. Шипка, ул. Кирил и Методий, ул. Комунига, ул. Юрий..

публикувано на 23.07.24 в 06:12
Есенно море, ноември

Слънце, облаци и възможни превалявания във вторник

Утрото във вторник ни посреща с повече прохлада и лек вятър. Предиобед ще преобладава слънчево време, сутринта във вътрешността ще е по-прохладно с минимални температури 15-20 градуса, по крайбрежието минималните ще са 20-25 градуса. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще има..

публикувано на 23.07.24 в 06:10

Коалиция "Левицата!" настоява за възстановяването на служба "Гражданска защита"

Лидерът на АБВ Румен Петков заяви във Варна във връзка с бедствената ситуация, свързана с пожарите, че Коалиция „Левицата!“ отдавна настоява да бъде възстановена служба „Гражданска защита“, както и Министерството за борба с бедствията и авариите, а  в момента страната ни няма необходимия технологичен и кадрови капацитет, за да се справи с бедствията...

публикувано на 22.07.24 в 18:00