Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Панагюрското златно съкровище ще гостува на Балчик

От 01.08 до 10.09.2021 г. в Държавен културен институт "Двореца" в Балчик ще бъде изложено прочутото в цял свят Панагюрско златно съкровище. Деветте съда от чисто злато със сцени от тракийската и гръцка митология ще бъдат изложени в Каменна зала. Официалното откриването е на 3 август от 11,00 часа.
Представянето на златното панагюрско съкровище е съвместен проект между Балчик, Регионален исторически музей – Пловдив и Националния исторически музей.
Сред любопитните факти за съкровището е, че застрахователната му стойност е 50 милиона евро; 6,164 кг е общото тегло на 9-те съда от тракийския царски сервиз; Панагюрското злато няма аналог и е 100% истинско; 8 декември 1949 г. - братята тухлари Павел, Петко и Михаил Дейкови откриват съкровището и го предават на околийския началник Стефан Калпаков; Последните проучвания показват, че ритуалните чаши изобразяват богините Атина, Афродита и Хера.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чуя Чия, Плетене на бъдещето 2015-2020

Творческа резиденция Водна Кула облагородява ReBonkers клуб във Варна

От 20.09 до 30.09 във Варна ще се проведе„Творческа Резиденция Водна Кула“ – децентрализирано издание Варна. За пета поредна година артисти ще обменят опит в арт фестивала, който макар традиционно да е базиран в София,този път ще има свое варненско издание - акт на децентрализация на културния живот в София за максимално използване на потенциала,..

публикувано на 24.09.21 в 16:51

Витражи и пластики от стъкло в Градската художествена галерия на Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, представя изложба художествено стъкло - рядкост за артистичния живот на морската столица. В нея ще видим витражи на художника Димитър Нарлиев, който е утвърден автор в областта на декоративно-монументалното изкуство и е популярен със своите стенописи и мозайки. Фототабла допълват изложбата с..

публикувано на 24.09.21 в 13:31
Една от творбите на Огнян Георгиев

Огнян Георгиев представя „На север от Варна” в галерия "Арт Маркони"

Художникът Огнян Георгиев ще представи картините си, обединени под заглавието „На север от Варна” тази вечер в галерия "Арт Маркони". Картините, посветени на Северното Черноморие, вече са били показвани в Каварна, Шабла, Балчик и други градове. Огнян Георгиев е известен с любовта си към морето. "То е трудно за рисуване, защото всеки миг е..

публикувано на 23.09.21 в 16:12

Започва 39-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза"

За 39-и път най-старият и единствен по рода си у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще представи най-новите български филми от 23 до 29 септември 2021 в залите на Фестивален и конгресен център Варна . В седемте дни на „Златна роза” ще бъде показана цялата продукция на игралното ни кино – пълнометражни и късометражни филми –..

публикувано на 23.09.21 в 09:56

Узбекистанка показва вдъхновението си от Балчик в изложба

От 23 септември до 7 октомври може да бъде видяна в Художествена галерия – Балчик изложбата „Небесни градини“ на Наталия Ровенская. Авторката е от Узбекистан, но живее от 5 години в Балчик. Вдъхновена от Белия град, по време на ковидпандемията, Наталия започва отново да рисува – нещо, което е правила като дете.  Завършила е Ташкентската консерватория..

публикувано на 23.09.21 в 09:48

Обявиха призьорите в Международния Екслибрис конкурс - Варна

Победителите в четвъртото издание на Международен Екслибрис конкурс - Варна ще бъдат официално обявени от 18 часа в галерия „Ларго”. Тогава ще бъде открита и самостоятелна изложба на победителя от третото издание на конкурса - украинския художник Олег Денисенко. Преди откриването, от 17 часа пловдивският майстор на графиката Румен Нечев ще..

публикувано на 22.09.21 в 14:54

Дни на отворените врати в Регионалния исторически музей в Добрич

На 22 септември – Денят на българската независимост и на 25 септември – Денят на град Добрич, Регионалният исторически музей в града обявява „Отворени врати“ за всички обекти. Посетителите ще могат да разгледат следните експозиции и временни изложби: Музей в Градски парк „Св. Георги“ от 9.00 ч. до 18.00 ч. Временна изложба:..

публикувано на 22.09.21 в 07:51