Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конференция възражда артистичната колония "Вулкан“

Научна конференция „Варна - Вулкан“ ще се проведе на 13-ти август от 11 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Тя е посветена на известната артистична колония, намирала се между 1976 г. и 2007 г. в сградата на някогашната фабрика за печки „Вулкан“ на ул. „Парижка комуна“. В същия ден в 18 ч. ще бъде открито и ХХI Международно биенале на графиката, неразривно свързано с „Вулкан“.

Целта на конференцията е да събере участници и свидетели на процесите в тази лаборатория на изобразителното изкуство. Фабрика „Вулкан“ е уникален пример за съжителство на художници, работещи в различни направления, дала на българското изобразително изкуство ярки имена като Стоимен Стоилов, Ванко Урумов, Владимир Иванов, Емил и Снежина Попгенчеви, Милко Божков, Димитър Трайчев, Георги Лечев, Мария Зафиркова, Венцислав Антонов, Володя Вълчев и много други.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре представят резултатите от артистичната резиденция "Водна Кула" #5

След 10 дневна творческа работа, онлайн, и на живо, под ръководството на ментори от цял свят утре, 29 септември, ще бъде представена изложба "Крайните Резултати" от творческа резиденция "Водна Кула" #5 Децентрализирано Издание - Варна 2021. Резултатите варират от живопис, улично изкуство, пърформанс, видео и анимация, инсталация и..

публикувано на 28.09.21 в 16:45

Varna Jazz Days със специално есенно издание през октомври

За втора поредна година фестивалът Varna Jazz Days ще организира свое специално есенно издание на 15, 16 и 17 октомври в НЧ "Отец Паисий". Програмата е колоритна и включва най-новите авторски произведения на изтъкнати български артисти: препратка към силните години на американския джаз от 20 век и балканския музикален фолклор интерпретиран с..

публикувано на 28.09.21 в 09:57

С представянето на две книги клуб "Йордан Кръчмаров" в Балчик стартира творческият сезон

В Деня на музиката и поезията - 1 октомври, творческият сезон открива литературният клуб "Йордан Кръчмаров" в Балчик. Т ова ще стане с представянето на двете книги на журналиста Галин Люцканов, който е родом от Белия град, но повече от 20 години вече живее и работи във Великобритания. Началото е 16.00 часа в библиотеката при централното читалище..

публикувано на 27.09.21 в 09:34

Арх. Иван Бонев - между градските пространства на Токио и Варна

Иван Бонев е архитект и изследовател, базиран в София. Завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия в София (2007-2014 г.), KU Leuven – Sint Lucas School of Architecture в Брюксел (2012-2013 г.) и Tokyo Institute of Technology (TIT) в Токио (2017-2019 г.). Член е на сдружение „Трансформатори“ , което се занимава с градски..

публикувано на 26.09.21 в 08:58
Чуя Чия, Плетене на бъдещето 2015-2020

Творческа резиденция Водна Кула облагородява ReBonkers клуб във Варна

От 20.09 до 30.09 във Варна ще се проведе„Творческа Резиденция Водна Кула“ – децентрализирано издание Варна. За пета поредна година артисти ще обменят опит в арт фестивала, който макар традиционно да е базиран в София,този път ще има свое варненско издание - акт на децентрализация на културния живот в София за максимално използване на потенциала,..

публикувано на 24.09.21 в 16:51

Витражи и пластики от стъкло в Градската художествена галерия на Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, представя изложба художествено стъкло - рядкост за артистичния живот на морската столица. В нея ще видим витражи на художника Димитър Нарлиев, който е утвърден автор в областта на декоративно-монументалното изкуство и е популярен със своите стенописи и мозайки. Фототабла допълват изложбата с..

публикувано на 24.09.21 в 13:31
Една от творбите на Огнян Георгиев

Огнян Георгиев представя „На север от Варна” в галерия "Арт Маркони"

Художникът Огнян Георгиев ще представи картините си, обединени под заглавието „На север от Варна” тази вечер в галерия "Арт Маркони". Картините, посветени на Северното Черноморие, вече са били показвани в Каварна, Шабла, Балчик и други градове. Огнян Георгиев е известен с любовта си към морето. "То е трудно за рисуване, защото всеки миг е..

публикувано на 23.09.21 в 16:12