Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът одобри още над 2,5 млн. лв. за безплатна почивка на ученици

Снимка: БГНЕС

Правителството одобри 2 571 250 лева за 4142 ученици, които заминават на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“. Придружават ги 418 учители или други педагогически специалисти. Това съобщават от Министерството на образованието.

Финансирането се разпределя между 154 училища – 137 общински и 17 държавни. Средствата за общинските училища се отпускат по бюджетите на общините, а за държавните – по бюджетите на съответните министерства. Те представляват 70% от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30% ще се изплатят, когато в Министерството на образованието и науката (МОН) се представи по електронен път сключеният договор с туроператор. Одобрената от МС сума включва средства за 26 училища с максимална сума на 100%; за 128 училища сума в размер на 70% от заявената и за 232 училища сума в размер на 30% след сключен договор с туроператор.

За всеки участник в пътуването е осигурен шестдневен туристически пакет в размер на 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

На 14 юли т.г. правителството одобри други 997 850 лева за 2577 ученици, които ще бъдат придружавани от 274 ръководители, на 22 юли т.г. одобри още 2422 000 лв. за 6258 ученици и 622 ръководители. Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

Първият етап от кандидатстването по програмата „Отново заедно“ продължава до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 участници до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Министерският съвет вдигна минималната заплата в държавните университети

С постановление от вчера служебното правителство определя, че от 1-ви януари тази година размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища е 2 100 лева, пише в правно-информационната система на Министерския съвет. Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти...

публикувано на 17.05.24 в 12:01

Парламентът с извънредно заседание на 21 май

Във вторник - 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно парламентарно заседание, реши Председателският съвет, който беше свикан малко по-рано в НС, научи БНР. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли.

публикувано на 17.05.24 в 11:52

Съчинение по "Приказка за стълбата" или есе "Мълчанието - сила или слабост" на матурата по БЕЛ тази година

Малко преди 6 часа тази сутрин беше изтеглен Вариант 15 на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Последният 41-ви въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение.  Зрелостниците пишат интерпретативно съчинение на тема: "Цената на компромиса" по   "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски. Темата на есето е..

публикувано на 17.05.24 в 11:49

Извънредно заседание на ректорите днес, решават за планирания протест в понеделник

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14 часа днес, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г., съобщава БНР.  Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани..

публикувано на 17.05.24 в 11:15

Стабилизирана, но в тежко състояние, е пострадалата жена при инцидента край Аксаково (ВИДЕО)

58-годишната жена, която е в реанимацията на МБАЛ "Света Анна" във Варна, все още е на командно дишане, но вече е стабилизирана и към момента прогнозата за състоянието й е оптимистична. Това съобщи д-р Валентин Власаков, началник на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в болницата. Има тенденции за подобрение на състоянието й,..

публикувано на 17.05.24 в 10:18

От днес е в сила почти тотална забрана за реклама на хазартни игри в България

Днес влиза в сила новият закон за хазарта, който въвежда почти пълна забрана на рекламата на хазарт. Законът бе обнародван на 14 май в "Държавен вестник". Хазартните игри не могат да се рекламират в медиите, близо до учебни заведения и върху сгради, като за нарушителите са предвидени глоби в размер до 30 хиляди лева. Изключение ще са единствено..

публикувано на 17.05.24 в 09:33

Автотехническа експертиза ще установи скоростта при катастрофата край Аксаково

Военно-окръжна прокуратура води разследване след тежката катастрофа с участието на кола на служебната власт, при която загина един човек, а други двама са ранени. Инцидентът стана на входа на Аксаково в участък, където има ограничение на скоростта. Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите.  Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала..

публикувано на 17.05.24 в 09:06