Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчишкият парламент разреши промяна на улична регулация край морето до Двореца

Със 17 гласа „за“ и двама „против“ днес Общинският съвет в Балчик даде съгласие за из­ме­не­ние на под­ро­бен ус­трой­ствен план - план за ре­гу­ла­ция и зас­троя­ва­не и про­мя­на на дей­ства­ща улич­на ре­гу­ла­ция за уре­гу­ли­ран по­зем­лен имот по пла­на на ку­рор­тна зо­на Дво­ре­ца в Бал­чик. Искането на добричкото дружество „Бряг“ засяга района на Тихия кът, част от т.нар. прашен паркинг – улица на крайбрежната алея. Собственикът на поземления имот от 8,5 декара настоява за изчистване на несъответствията между кадастралната карта и регулационния план.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл:

На две заседания миналата година Общинският съвет не прие промяна на уличната регулация. Мястото се използва активно за безплатно паркиране и за достъп до морската алея в курортна зона Двореца. Неуредиците в територията са причина там да не се инвестира.

Днес проекторешението беше внесено за трети път, с вносител председателя на Постоянната комисия по устройство на територията, строителство и екология Христо Петров. Мотивът за поредното вкарване на точката е внесеното заявление от дружеството собственик за ограждане на недвижимия имот, придобит през 2007 год. от Община Балчик, във връзка реализиране на инвестиционни намерения. Според вносителя документите сочат, че дружеството е собственик на територията и съдът е този, който трябва да реши законността им. По проекта има оставена част за паркиране, добави Петров.

Според колегата му Владимир Лафазански обаче се валидира една нищожна сделка. По думите му продажбата на тази улица на база акт за общинска собственост и скица не е достатъчно, нужна е била санкция на Общинския съвет. Двамата съветници от Демократична България, които гласуваха против, обмислят да сезират областния управител за спиране на решението, чието внасяне за трети път е в разрез с правилника на ОбС. По думите на Лафазански в защита на обществения интерес е в тази зона да има улица и паркинг.

Ето и заявлението на инвеститора до Общинския съвет и кмета на Община Балчик:

„Бряг” ООД е собственик на поземлен имот с идентификатор 02508.7.104 /съгл.нот.акт №12,том VIII, дело № 1236/2015г./, находящ се в гр. Балчик, УПИ II, кв.7. Във връзка с реализиране на инвестиционни намерения в имота ни, констатирахме несъответствие на регулационният план и кадастралната карта досежно имота ни, като както ви е известно искането ни за уеднаквяване на кадастралната карта и регулационния план, чрез изменение на ПУП-ПР не беше одобрено от Общинскиясъвет.

В продължение на това смятаме да съобразим инвестиционните си планове със сега действащата регулация на имота /УПИ II, кв.7/, както и да оградим имота си /с идентификатор 02508.7.104/, съобразно кадастралната граница на същия.

Тъй като към момента частта на имота ни, граничеща с Дамбата, от години е част от нерегламентирана зона за паркиране и също такъв достъп на МПС до брегоукрепителното съоръжение, то Уведомихме изрично Кмета на Балчик /наше писмо изх.№ 1/25.02.2021 г., вх.№ 26-00-396/01.03.2021г. на Община Балчик/, че в двумесечен срок от получаване на уведомлението ни ще оградим имота си по кадастралните граници на имота, така както ни е продаден съгласно Договор за продажба на общински имот от 14.08.2007г„ акт №112, том 1У,вх.рег. 3412/14.08.2007г. на СВ Балчик.

Считахме, че този срок е достатъчен, за да бъде организиран друг достъп до обектите на Дамбата, ако това е необходимо най-вече с оглед противопожарни безопасност и осигуряване на спешна мед.помощ.

С настоящето Ви информираме, че тъй като този срок изтече, смятаме да пристъпим към действия.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Седмицата на гората от 1 до 7 април

Всяка година, в началото на месец април, лесовъдската колегия отбелязва своя професионален празник – Седмица на гората .  Тази година той ще се проведе от 1 до 7 април под мотото: „Гората е живот и ... обща отговорност!“ .  По време на цялата Седмица на гората всички горски структури организират събития с партньори, браншови и неправителствени..

публикувано на 29.03.24 в 13:03

Около 50% от къмпингите в България вече са заети за летните месеци

В последните години, с поскъпването на пакетите за почивки, все повече хора заменят хотелските стаи с къмпингите за своята лятна ваканция. От началото на 2024 година се наблюдава засилен интерес към отдих сред природата, а вече има и записвания за лятото. Това каза за Радио Варна Николай Неков, основател на платформата за устойчив туризъм..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Увеличава се безработицата в Добрич

Равнището на безработицата в област Добрич през февруари месец тази година се увеличава спрямо предходния и в момента е 6.18%. Няколко месеца преди започването на летния туристически сезон най-много обявени свободни работни места са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. 415 безработни в област Добрич са постъпили на..

публикувано на 29.03.24 в 07:48

Адресите без ток на 29 март

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. В периода 25.03.2024 -..

публикувано на 29.03.24 в 06:08
Есенно море, ноември

Слънчево и топло време в петък

Утрото в петък ни посреща с тихо и спокойно време. На много места в Източна България сутрешните стойности са над 10 градуса. Във Варна в 5.00 часа са били измерени 11 градуса, показват данните на НИМХ. Влажността на въздуха е 87%, а атмосферното налягане е 1012 хПа, което е нормално за месеца, но слабо ще се повиши. По-топло е тази сутрин по Южното..

публикувано на 29.03.24 в 05:53
Снимката е илюстративна

Промени на маршрутите на линии 12 и 20 заради катастрофа

Поради тежко ПТП на бул. "Цар Освободител" и ул. "Державин" (в района на МБАЛ "Св. Анна") е затворен участъкът на бул. "Цар Освободител" от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Пирин".   Автобусите по линия 20 от ЖП гара завиват наляво на кръстовището на "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк", надясно по ул. "Антим I-ви", бул. "Сливница", надясно..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Камион с желязо е заседнал под Аспаруховия мост във Варна

Камион, натоварен с арматурно желязо, е заседнал под Аспаруховия мост. Мястото е в района на Варненската корабостроителница и наказателния паркинг за репатрирани автомобили, където височината е 3,5 метра.  По информация на Радио Варна 25-годишният шофьор на камиона Николай Николов не е пострадал. Пробите му за алкохол и наркотици, са..

публикувано на 28.03.24 в 21:47