Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва Богородичният пост

| обновено на 01.08.21 в 16:04
Снимка: vidinskamitropoliya.com

Богородичният пост започва на 1 август. Той е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината.

През тези две постни седмици – от 1 до 14 август, църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Богородичният пост води началото си от дълбока древност. В беседа, произнесена около 450 година, св. Лъв Велики говори ясно за него: “Църковните пости са така разположени през годината, че за всяко време е предписан особен закон за въздържание. Така за пролетта е пролетният пост – в Четиридесетница, за лятото е летният – в Петдесетница (Петров пост), за есента е есенният – в седмия месец (Богородичният), а за зимата е зимният (Рождественският).”

През поста се избягва обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна. Във вторник и четвъртък – варени без олио и масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба.

ВИЖТЕ ОЩЕ

От утре: Безплатни лекарства за пациенти, минали през COVID зоните

От утре, 17 септември, пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните , ще получават безплатни лекарства. Също така ще имат възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки, съобщават от здравното министерство.  За първи път НЗОК..

публикувано на 16.09.21 в 17:53
Снимката е илюстративна.

Във Варна организират безплатни прегледи на болни от псориазис

Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания организират безплатни прегледи , съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Кампанията е насочена за пациенти с установен псориазис. Те могат да се явят на безплатен преглед при д-р Женя Димитрова-Михнева, специалист по дерматология. Кабинетът за прегледи се намира в ДКЦ „Св. Марина“, ст...

публикувано на 16.09.21 в 16:49

Крайбрежно заведение във Варна отнесе акт за неспазване на вечерния час

Крайбрежно заведение във Варна отнесе акт за неспазване на вечерния час за затваряне. Нощният клуб е работил с клиенти и след полунощ. Това е установила съвместна проверка на РЗИ-Варна и ОДП, съобщи областният управител Марио Смърков. Той подчерта, че все още много често проверяващите органи проявяват разбиране и се стига само до предупредителен..

обновено на 16.09.21 в 16:31
Снимката е илюстративна.

Прокуратурата проверява сигнал за потенциално унищожаване на пясъчни дюни в Албена

Окръжна прокуратура - Добрич е започнала проверка по публикации, касаещи потенциално унищожаване на пясъчни дюни в к.к. Албена.    За унищожени над 800 метра дюни и умишлено изместване на устието на река Батова, която се влива в Черно море сигнализира зрител на БНТ . Проверката е образувана незабавно. При установяване на унищожение или повреждане..

обновено на 16.09.21 в 16:30

Близо 70% от учителите във Варна са ваксинирани срещу COVID-19

67% от учителите в област Варна са ваксинирани срещу COVID-19. 3898 преподаватели от общо 5800 са защитени от вируса. Това съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ. Ниска е нивото на имунизация обаче сред помощния непедагогически персонал - ваксинирани са 229 от общо 2500 работещи, каза още тя. 379 на 100 000 души е заболеваемостта от ковид 19 на..

публикувано на 16.09.21 в 15:49

БАЗ и СЗБ: Преназначаването на Кацаров и Балтова е израз на безпрецедентна арогантност

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразяват своето категорично несъгласие с преназначаването на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и служебния министър на туризма Стела Балтова , съобщават от организациите. Продължаването на работата на тези двама служебни министри и ясно..

публикувано на 16.09.21 в 15:25

Доброволци почистиха Белославското езеро

Около 100 доброволци се събраха в защитената зона „Ятата” в Белослав, обединени в каузата да почистят брега на Белославското езеро, което в последните години е жертва на прекомерното изхвърляне на отпадъци от бита и предприятията. С огромен ентусиазъм се включиха и най-малките участници – ученици от 3 и 4 клас, за които..

публикувано на 16.09.21 в 14:54