Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът RADAR с осмо издание

Между 6 и 8 август варненският форум представя иновативни музикални проекти в синтез с визуални изкуства

Снимка: Радио Варна

Фестивалът RADAR се завръща за осма поредна година в обичайните си летни дни между 6 и 8 август 2021 г. В три последователни дни форумът ще изследва формите на взаимодействие между музиката, съвременното изкуство и технологиите. Тази година събитията ще се случат в откритите пространства на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" и Археологическия музей във Варна.

Светлозара Христова, изпълнителен директор, и Димитър Бодуров, артистичен директор на фестивала, разказаха повече за програмата на RADAR 8 и за мястото на този форум в културния контекст на Варна и на България. Разговора им с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.

Павел Терзийски ще открие първата фестивална вечер (6 август) със своя втори албум The Little Tailor в двора на Градската художествена галерия. След него на сцената излиза експерименталната композиторка Niandraz, а финалът на вечерта ще постави проектът на Стефан Бъчваров CYBERIAN.

На 7 август първият концерт на сцената в двора на ГХГ ще бъде на камерната джаз група Noise Linguistix. След тях саунд дизайн и експерименталното дуо trohi ще представи своя аудио-визуален проекта вечерта ще завърши с електронния проект The Science.

В третия фестивален ден (8 август) програмата продължава със звуковия пърформънс RE_SONANCE от Антони Райжеков. А за последното събитие от фестивала публиката ще се пренесе в двора на Археологическия музей, където ще стане свидетел на премиерата на мащабния проект Рефлектор - виртуална опера. Публиката споделя впечатленията и усещанията си от пандемичната ситуация и по този начин участва в аудио-визуалния проект на джаз пианиста, композитор и продуцент Димитър Бодуров и неговия брат, тромпетиста Нейко Бодуров. Към тях на сцената ще се присъединят още Иван Шопов (електроника), Лора Шопова (видео) и Камерен струнен ансамбъл Варна. За първи път в историята си фестивалът RADAR ще си партнира с ММФ „Варненско лято“ в рамките на тяхната кросоувър програма.


Съпътстващата програма на фестивала включва два основни акцента: Crossing Views - нов изследователски проект за разработване на представление в градска среда, и лекция за създаване на ембиънт музика и работилница за трансформации на звука, водена от продуцента и основател на лейбъла АМЕК Ангел Симитчиев.

ОСНОВНА ПРОГРАМА:

6 АВГУСТГрадска художествена галерия (двор)
19:30 - THE LITTLE TAILOR | 21:00 - NIANDRAZ | 22:00 - CYBERIAN

7 АВГУСТ
Градска художествена галерия (двор)
19:30 - NOISE LINGUISTIX | 21:00 - ТРОХИ | 22:00 - THE SCIENCE

8 АВГУСТ
Градска художествена галерия (зала)
17:00 - 18:00 RE_SONANCE
Археологически музей (двор)
20:00 - 21:00 - РЕФЛЕКТОР (предпремиера)
22:00 - 23:00 - РЕФЛЕКТОР (премиера)

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА:

6 и 7 АВГУСТ | 11:00-12:00
Начална локация - Градска художествена галерия
Аудиоразходка CROSSING VIEWS

8 АВГУСТ | 11:00-13:00
Градска художествена галерия (зала)
Лекция ДА НАМАЛИМ ТЕМПОТО от Ангел Симитчиев

Онлайн билети могат да бъдат закупени в мрежата на EPAYGO и в офис мрежата на EasyPay, както и на място, непосредствено преди началото на всяко събитие.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” на Дирекция Култура и духовно развитие, Община Варна, Министерство на културата, Национален фонд “Култура”, Международен музикален фестивал "Варненско лято". А всеки желаещ може да стане покровител на фестивала в дарителската платформа Patreon.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чуя Чия, Плетене на бъдещето 2015-2020

Творческа резиденция Водна Кула облагородява ReBonkers клуб във Варна

От 20.09 до 30.09 във Варна ще се проведе„Творческа Резиденция Водна Кула“ – децентрализирано издание Варна. За пета поредна година артисти ще обменят опит в арт фестивала, който макар традиционно да е базиран в София,този път ще има свое варненско издание - акт на децентрализация на културния живот в София за максимално използване на потенциала,..

публикувано на 24.09.21 в 16:51

Витражи и пластики от стъкло в Градската художествена галерия на Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, представя изложба художествено стъкло - рядкост за артистичния живот на морската столица. В нея ще видим витражи на художника Димитър Нарлиев, който е утвърден автор в областта на декоративно-монументалното изкуство и е популярен със своите стенописи и мозайки. Фототабла допълват изложбата с..

публикувано на 24.09.21 в 13:31
Една от творбите на Огнян Георгиев

Огнян Георгиев представя „На север от Варна” в галерия "Арт Маркони"

Художникът Огнян Георгиев ще представи картините си, обединени под заглавието „На север от Варна” тази вечер в галерия "Арт Маркони". Картините, посветени на Северното Черноморие, вече са били показвани в Каварна, Шабла, Балчик и други градове. Огнян Георгиев е известен с любовта си към морето. "То е трудно за рисуване, защото всеки миг е..

публикувано на 23.09.21 в 16:12

Започва 39-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза"

За 39-и път най-старият и единствен по рода си у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще представи най-новите български филми от 23 до 29 септември 2021 в залите на Фестивален и конгресен център Варна . В седемте дни на „Златна роза” ще бъде показана цялата продукция на игралното ни кино – пълнометражни и късометражни филми –..

публикувано на 23.09.21 в 09:56

Узбекистанка показва вдъхновението си от Балчик в изложба

От 23 септември до 7 октомври може да бъде видяна в Художествена галерия – Балчик изложбата „Небесни градини“ на Наталия Ровенская. Авторката е от Узбекистан, но живее от 5 години в Балчик. Вдъхновена от Белия град, по време на ковидпандемията, Наталия започва отново да рисува – нещо, което е правила като дете.  Завършила е Ташкентската консерватория..

публикувано на 23.09.21 в 09:48

Обявиха призьорите в Международния Екслибрис конкурс - Варна

Победителите в четвъртото издание на Международен Екслибрис конкурс - Варна ще бъдат официално обявени от 18 часа в галерия „Ларго”. Тогава ще бъде открита и самостоятелна изложба на победителя от третото издание на конкурса - украинския художник Олег Денисенко. Преди откриването, от 17 часа пловдивският майстор на графиката Румен Нечев ще..

публикувано на 22.09.21 в 14:54

Дни на отворените врати в Регионалния исторически музей в Добрич

На 22 септември – Денят на българската независимост и на 25 септември – Денят на град Добрич, Регионалният исторически музей в града обявява „Отворени врати“ за всички обекти. Посетителите ще могат да разгледат следните експозиции и временни изложби: Музей в Градски парк „Св. Георги“ от 9.00 ч. до 18.00 ч. Временна изложба:..

публикувано на 22.09.21 в 07:51