Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да започнеш малък бизнес по време на пандемия

Сухо и горещо време. Това със сигурност не са добри условия за повечето растения. Но има такива, които притежават повече от нормалното удебелени и месести части, където обикновено задържат вода и хранителни вещества, за да оцеляват точно при сухи климатични или почвени условия. Това са сукулентите – идва от латинската дума „sucusили сок. Те не изискват особени грижи, но създават уют в дома. Илиана Димитрова е сред тези, които са се специализирали по темата сукуленти. От края на миналата година ги продава в малко магазинче във Варна.

"Живях в една много малка квартира на около 50 квадрата и не разполагах с много пространство, но все пак исках да си имам нещо зеленичко вкъщи. Много ми хареса това на сукулентите и кактусите, че са много компактни, мънички, растат бавно. Почнах с едно, две, три, започнаха да се увеличават, интересувах се все повече и повече", казва Илиана за началото на любовта си към тези растения.


Тя е графичен дизайнер по професия и инженер по образование. Работила е за международни компании, но решава да мине изцяло на свободна практика и да превърне хобито си в нещо по-сериозно. Първоначално прави т.нар. „изнесен магазин“ - продава кактуси и сукуленти в саксии на различни базари. Идеята има последователи и се стига до отварянето на магазин в центъра на Варна:

"Някои от растенията взимам от колекционери, други от цветарски борси, някои сама си ги отглеждам. Имам си извън града една малка оранжерийка, за да имам и свое производство, но те толкова бавно растат, че не смогвам да отгледам такова количество, за да се похваля, че са изцяло мое производство."

Младата варненка казва, че се купуват най-вече кактуси. Те растат по-бавно и не се налага толкова често да се пресаждат. Често я посещават и колекционери. Наблюденията ѝ са, че хората искат нещо да им краси дома, но да не им отнема много усилия. А сукулентите са точно такива растения:


"Нямат нужда от много грижи, от поливане, единственото, което им трябва, е слънце, за да имитираме пустинните условия. Даже една приятелка ми каза, че е забравила един кактус зад хладилника, някъде около 2 години, и нищо му е нямало.Така че най-доброто, което можем да направим за тях, е да ги неглижираме, един вид."

Илиана Димитрова е изцяло отдадена на сукулентите и дори ги приема като свои деца:

"Всяка сутрин като дойда, си ги наглеждам, говоря им, оглеждам ги за някакви проблеми, буболечки, лекувам ги, ако се наложи, радвам им се, когато забележа, че са пораснали, особено когато цъфтят, защото това е знак за добри условия. И, разбира се, ми е тъжно, когато видя, че някое има проблем или направо е загинало, преживявам го."

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10