Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ„Димчо Дебелянов”-Варна остава средищно

Това решение взеха днес единодушно съветниците от постоянната комисия „Наука и образование” към варненския Общински съвет. В Средно училище „Димчо Дебелянов”-Варна през учебната 2021/2021 година ще се обучават шестима ученици от село Казашко и тридесет и двама от село Звездица. Те ще могат да се придвижват с редовните линии на масовия градски транспорт – номер 36 от Звездица и с номер 18А от Казашко, се казва още в предложението на общинската администрация за решението. Това училище има осигурени условия за целодневна организация на учебния ден на 326 ученици, вкл. обедно хранене.

Този статут се потвърждава ежегодно, за да се актуализира списъка на средищните училища и детски градини в страната за новата учебна година, поясни Антоанета Хинева, експерт в дирекция „Образование” на община Варна. Тя уточни, че това училище се утвърждава като средищно, поради много добрата локация в центъра на града и обхваща ученици от 1-ви до 12-ти клас.

Общинският съветник от партия „Възраждане” Костадин Костадинов предложи, поради големия брой ученици – 32-ма, които ще пътуват 9 км. от Звездица, да се направи проверка колко деца потенциално са или ще са в учебна възраст и има ли основание местното училище да бъде възстановено. Защото, демографския потенциал на Звездица се увеличава, като част от започналия процес на деурбанизация. Образованието трябва да е качествено и достъпно – там, където живеят децата, аргументира се още Костадинов.

Той беше подкрепен от всички съветници и като допълнително решение те гласуваха решение, с което възлагат на администрацията на община Варна да проучи потребността от възстановяване на училището в Звездица на база броя на децата живеещи там във възрастта на задължително обучение (от подготвителна група до 10-ти клас вкл.) и подлежащи на включване в образователната система в следващите три години. Тази информация трябва да бъде предоставена на общинските съветници в срок до 15-ти октомври.
В рамките на заседанието стана ясно също, че ремонтът на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров" няма да приключи до 15 септември. Учениците вероятно ще започнат учебната година в ОУ „Стоян Михайловски“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10

В сряда ще бъде жребият за номерата в бюлетините за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2024 г. (сряда) от 10.30 часа  ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК за участие в новите и частични избори за кметове, насрочени на 20 октомври 2024 г. Жребият ще се проведе в зала № 42, ет. мецанин, в сградата на..

публикувано на 17.09.24 в 16:02

Средищно училище "Димчо Дебелянов" остава със същия статут и през новата учебна година

Общинската стратегия за личностно развитие на учениците и децата в Община Варна, нуждаещи се от допълнителна подкрепа, да се актуализира така, че да бъде адекватна към днешна дата на промените, приети от месец август 2024 г. Това бе гласувано единодушно по време на редовното заседание на Постоянната комисия "Наука и образование" към варненския Общински..

публикувано на 17.09.24 в 15:40

Специализирана операция срещу наркобизнеса във Варна, има задържани

Мащабна специализирана операция срещу производители и разпространители на наркотици тече в момента по Северното Черноморие. Това научи БНР от свои източници. Акцията се провежда от ГДБОП и Прокуратурата. Има задържани няколко души. Провеждат се претърсвания на различни адреси. По неофициална информация са разкрити ниви с канабис и няколко..

публикувано на 17.09.24 в 15:35

Депутатите отложиха за седми път новата методика за изчисляване на таксата за битови отпадъци

Парламентът отложи за седми път новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци с промените в Закона за местните данъци и такси, предаде БНР. Предложението е на ГЕРБ-СДС. "За" гласуваха 158 депутати, против бяха трима депутати от ПП-ДБ. НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет" Предложението бе прието и на второ четене - така,..

публикувано на 17.09.24 в 14:54