Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

СУ„Димчо Дебелянов”-Варна остава средищно

Това решение взеха днес единодушно съветниците от постоянната комисия „Наука и образование” към варненския Общински съвет. В Средно училище „Димчо Дебелянов”-Варна през учебната 2021/2021 година ще се обучават шестима ученици от село Казашко и тридесет и двама от село Звездица. Те ще могат да се придвижват с редовните линии на масовия градски транспорт – номер 36 от Звездица и с номер 18А от Казашко, се казва още в предложението на общинската администрация за решението. Това училище има осигурени условия за целодневна организация на учебния ден на 326 ученици, вкл. обедно хранене.

Този статут се потвърждава ежегодно, за да се актуализира списъка на средищните училища и детски градини в страната за новата учебна година, поясни Антоанета Хинева, експерт в дирекция „Образование” на община Варна. Тя уточни, че това училище се утвърждава като средищно, поради много добрата локация в центъра на града и обхваща ученици от 1-ви до 12-ти клас.

Общинският съветник от партия „Възраждане” Костадин Костадинов предложи, поради големия брой ученици – 32-ма, които ще пътуват 9 км. от Звездица, да се направи проверка колко деца потенциално са или ще са в учебна възраст и има ли основание местното училище да бъде възстановено. Защото, демографския потенциал на Звездица се увеличава, като част от започналия процес на деурбанизация. Образованието трябва да е качествено и достъпно – там, където живеят децата, аргументира се още Костадинов.

Той беше подкрепен от всички съветници и като допълнително решение те гласуваха решение, с което възлагат на администрацията на община Варна да проучи потребността от възстановяване на училището в Звездица на база броя на децата живеещи там във възрастта на задължително обучение (от подготвителна група до 10-ти клас вкл.) и подлежащи на включване в образователната система в следващите три години. Тази информация трябва да бъде предоставена на общинските съветници в срок до 15-ти октомври.
В рамките на заседанието стана ясно също, че ремонтът на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров" няма да приключи до 15 септември. Учениците вероятно ще започнат учебната година в ОУ „Стоян Михайловски“.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жребий за купата на България, 1/8 финали

1/8-финали за Купата на България: Левски – Септември (Симитли) Лудогорец – Локомотив (ГО)/Ботев (Враца) Левски (Крумовград) – Монтана Септември (София) – Етър Левски (Лом)/Локомотив (София) – Локомотив (Пловдив) Славия – Пирин (Благоевград) ЦСКА – София – Арда (Кърджали) Берое – Черно море Двубоите ще се играят на 26, 27 и 28 октомври, като..

публикувано на 23.09.21 в 19:31

Близо 40% от варненци са преброени

Преброяването във Варненска област върви успешно, въпреки недостига на 250 преброители. Това коментира Деян Славов, директор на Териториалното статистическо бюро във Варна. От 7 до 21 септември са се преброили на хартиен носител 28 588 души от Варна и областта, а електронно-146 869 души, или 37,3 процента. Скоро на обособени места в кметства или..

публикувано на 23.09.21 в 17:45
Снимката е илюстративна.

Прекратяват издирването на изчезналия в морето край Каварна рибар

Прекратява се операцията по издирването на 48-годишният мъж, изчезнал в морето край Каварна, който е влязъл с професионално оборудван риболовен кораб. Tова съобщи във Варна Румен Николов-главен директор на главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" в Морска администрация. По думите му периметърът на издирване е станал твърде голям, предвид..

публикувано на 23.09.21 в 17:00

Плаващ кран и баржа отиват до заседналия кораб край Камен бряг

Прекратява се операцията по издирването на 48-годишният мъж, изчезнал в морето край Каварна, който е влязъл  с професионално оборудван риболовен кораб, съобщи във Варна Румен Николов - главен директор на главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" в Морска администрация. "Търсенето, целенасочено, няма да продължи повече. Излъчва се сигнал по..

публикувано на 23.09.21 в 16:19

Болниците във Варна сами решават дали да възстановят плановите операции и приема

Лечебните заведения във Варна ще решават самостоятелно дали да възстановяват плановия прием и плановите операции, съобразно ковид ситуацията. Очаква се Областният кризисен щаб на свое онлайн заседание да гласува отпадане на забраната, казаха на брифинг областният управител  Марио Смърков и директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова. Това е добър вариант..

обновено на 23.09.21 в 15:03

Нивата на фини прахови частици във въздуха на Варна намаляват

Нивата на фини прахови частици (ФПЧ10) във въздуха на Варна в годишен аспект намаляват, но се запазва увеличен броят на допустимите превишения на средноденонощната норма. Това сочи отчетът за изпълнение на актуализираната „Програма за намаляване на емисиите  и достигане на утвърдените норми за вредни вещества в атмосферния въздух на община Варна“ за..

публикувано на 23.09.21 в 15:01

Георги Рачев: Предстои хубава златна есен

Максималните температури през почивните дни ще са почти летни. През следващата седмица отново ни очаква захлаждане, като това, което наблюдаваме в момента. Тази прогноза направи за Радио Варна известният климатолог проф. Георги Рачев: "В събота и неделя ще стане много топло, ще заприлича почти на лято. Имам предвид максималните температури, а..

публикувано на 23.09.21 в 13:28