Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Иво Величков: Има ли проблем, има и решение

Иво Величков
Снимка: личен архив

Иво Величков е психотерапевт с повече от 20-годишен опит в областта, автор на „Тайните на хипнозата“, многократно издавана у нас и в чужбина. Председател e на Българска Асоциация по Хипноза. Завършил е философия в СУ "Св. Кл. Охридски", психология в НБУ и клинична хипноза в London College of Clinical Hypnosis, Великобритания.

Да поговорим за пресечната точка на философията, нейното "дете" - психологията, и психотерапията...

Самата психотерапия е много широко понятие, тъй като се състои от безброй методики, техники, школи. Някои от тях са противоположни едни на други, някои са класически, други по-алтернативни или модерни и актуални. Много широко поле и в една такава широка, безпределна сфера трябва да се заложат някакви универсални принципи, защото психотерапията не е точно наука, тя е мнение. Тя съществува от 100 години, за разлика от математиката, но когато става въпрос за психотерапия, в огромната си част е въпрос на мнение. Единственият критерии в тази област е как се чувства човекът. Психотерапията е приложна философия. Човек ако няма правилният възглед и отношение, няма как да разчита на разни методики, които просто ще му помогнат.

Има ли митовете в тази област?

Много митове има в тази област. Един мит е че винаги се търси причина-следствие, говори се за травми в подсъзнанието, в подсъзнанието няма травми, няма болка, там има само информация. Една ситуация сама по себе си не е травматична, травматично е отношението към ситуацията. За един случка може да бъде стимул и мотивация, за друг причина за депресия.

Друг мит е, че дълго време трябва да се лекува човекът – т.е. ако 20 години си носил един страх, то дълго време трябва да го лекуваш, а истината е, че психиката е фина, тя се наранява лесно и се оправя лесно, важното е как ще подходиш.

В какво избираме да вярваме и защо понякога "потъваме" толкова дълбоко, че губим всякакво желание и връзка с хората и света около нас?

В последните тридесетина години сме подложени на западния модел на мислене, които е един перфекционистичен модел. Цялото ни мислене и насочено към това да бъдем съвършени. Това създава очакванията на хората, че могат да живеят без проблеми, ако спазват определени рецепти. Здравата психика се нарича устойчивост на проблеми. Ние ще грешим, ще имаме загуби в живота си, важното е избегнем тези, които можем, и да преодолеем другите, които не можем да избегнем. Това което наблюдавам сега е крехка психика, младите хора не се устойчиви. Има много фактори, които влияят на това, те са резултат и от нашата неподготвеност, на нашето поколение, за справяне с технологичния бум, виртуалната реалност и т.н., които нямаше как да бъдат предвидени - Как ще променят поведението и проблематиката в младите хора?  Хората имаме склонност да търсим решението където ни се иска, а не там където е.

Ние имаме всякакви периоди, но основата, на която можем да продължим и да намерим решение е подходящата почва, т.е. философията, която имаме. Принципната философия на живота. В момента светът е обсебен от идеята за перфекционизма. В момента е наложено перфекционистично мислене, което е рецепта за нещастие. Ако не ти харесва някаква част от тялото ти го променяш, оперираш го, което ти създава усещане, че всяко нещо може да бъде оправено. Това перфекционистично мислене създава нереални очаквания. Друг фактор е улеснения достъп до всичко, мозъкът спестява енергия и не те учи на това, което е необходимо - да се справяш с нещата. Защо да се учиш да готвиш, когато можеш да си поръчаш? - Това е един от факторите да става крехък човекът. Устойчивост на проблемите, справяне с проблеми се нарича здраве.

Защо тогава не работи и противоположното на апатията поведение, когато почти маниакално да се стремим да имаме нещо или някого на всяка цена, каквото и да ни струва? 
Съзнанието и подсъзнанието имат различен потенциал. Всяко нещо на всяка цена е много опасно. Това също е нюанс на западния модел -  "Стегни се, за да успееш!". Отпусни се, за да успееш, е по-правилното, за да можеш да следваш тенденциите, за да можеш да бъдеш гъвкав в мисленето си, да бъдеш приспособим към нещата. Интелигентността е приспособимост, не е твърдост. Има и нещо друго - мозъкът не различава преживяванията онлайн от реалното преживяване. За съжаление виртуалната реалност е по-богата и по-голяма от реалността. И когато тези деца, израснали с технологиите,  влязат в реалността и трябва да имат реални взаимоотношения, преживявания, реалността не може да достигне тези нива, които те вече са преживяли виртуално. Сблъскват се с една недостатъчна реалност, т.е. те получават по-малкото...


Каква е прогнозата Ви за бъдещето?

В тези времена, когато информацията залива знанието - защото информацията не е знание, а мъдростта изчезна някъде, много е важно човек правилно да се ориентира в този хаос от информация. Смятам, че е важно най-висшите ешелони на науката - развитието на изкуствения интелект, на нанотехнологиите, на невронанотехнологиите, трябва да бъде много внимателно наблюдавано, за да може да има някакво предвиждане, прогноза накъде върви развитието и светът накъде върви. Според много учени не е далече т.нар. singularity day - денят, в който изкуственият интелект ще надмине човешкия и ще започне да взима самостоятелни решения, а нанотехнологиите ща надминат нашите биологични способности. От този ден една технология ще започне експоненциално да развива друга. Това означава, че в един ден може да има хиляди и милиони открития - все едно в Средновековието в един и същи ден на всички по света да бъде дадено използваемо електричество! Това може да има и положителен ефект - в един ден да бъде открита частица, която трайно да унищожава всички видове рак, но може да има и друг ефект - никой не знае...

Повече от интервюто на Валерия Василева с Иво Величков можете да чуете в прикачените файлове.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10