Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриват ХХІ Международно биенале на графиката

ХХІ Международно биенале на графиката се открива днес - 13 август от 18 ч. в залите на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна. Организатор на експозицията е Галерията за графично изкуство в града.

След селекция на 665 графики от чужбина и България до изданието на биеналето бяха допуснати 239 чуждестранни и 70 български автори. В експозицията участват общо 471 графики от 46 държави. Сред тях се открояват графичните школи на Япония, Китай, Тайланд, Тайван, Индия, Полша, Бразилия, Чили, Перу, Пуерто Рико, Доминиканската република, Мексико, Сърбия, Северна Македония и Турция. Наред с тях, впечатление прави и участието на държави като Венецуела, Виетнам, Киргизстан, Казахстан, Малта, които обогатяват по своеобразен начин изданието. Селекцията е дело на жури с председател Ирина Мутафчиева, дългогодишен директор на Галерията за чуждестранно изкуство – София.

Победителите в тазгодишното ХХІ Международно биенале на графиката са определени от международно жури в състав: председател: проф. д-р Аксиния Джурова /България/ – изкуствовед, историк и критик на изкуството, и членове Любен Генов /България/, председател на СБХ-София; Владо Горески /Северна Македония/, директор на Международното триенале на графиката - Битоля; доц. д-р Деница Янева, преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, и Венцеслав Антонов, директор на Международното биенале на графиката - Варна.

Голяма награда на Варна е за Чакрит Лапаудомлоет /Тайланд/, специалната награда на журито е за Васил Колев /България/. Има и три равностойни награди - за Дебора Чапман /Канада/, Камил Коцурек /Полша/ и Лиу Фу /Китай/. По традиция Международното биенале на графиката във Варна се документира с луксозен цветен, двуезичен каталог, който става достояние както на участниците във форума, така и на водещите културни институции в страната и в света. Експозицията ще остане отворена за посетители до края на септември.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Две изложби от "Процес - Пространство" в Балчик

На три сцени - Русе, Варна и Балчик, през 2023 година международният фестивал за съвременно изкуство "Процес - Пространство" отбелязва своето 34-то издание под мотото "Археология на щастието". В Балчик програмата е от 9-и до 11-и юни. Изложбата "Димитър Грозданов - другото лице" ще бъде открита в Художествена галерия - Балчик на 9 юни от 17:30 ч. и ще..

публикувано на 09.06.23 в 12:06

Международния ден на архивите отбелязват във Варна днес

С награждаване на читател, приятел и дарител на Държавния архив във Варна днес ще бъде отбелязан Международният ден на архивите в морската столица. През 2023-а се навършват 75 години от създаването на Международния съвет на архивите. Гостите на събитието, което ще се състои от 11 часа в Изложбената зала на Държавния архив във Варна, ще могат да..

публикувано на 09.06.23 в 05:00

Отменят представлението "Затегнете коланите", планирано за 14 юни във Варна

Представлението "Затегнете коланите", което трябваше да се играе на 14 юни, сряда, във Фестивалния и конгресен център във Варна, се отменя, съобщават организаторите, които се извиняват за неудобството и благодарят за разбирането. Закупените към момента билети могат да бъдат върнати през платформата за продажба.

публикувано на 08.06.23 в 19:16

Започна Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“

По стара българска традиция с хляб и сол и пожелания за здраве и прекрасни дни в Балчик бяха посрещнати 250-те влюбени във вокалното изкуство хора на откриването на 11-ия международен хоров фестивал „Черноморски звуци“. От 7 до 11 юни ежегодното събитие преминава под патронажа на Министерството на културата и кмета на Общината Николай Ангелов и..

публикувано на 08.06.23 в 12:14
Чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть” от столичния храм „Св. Александър Невски” гостува в Поморие

Международен фестивал на православната музика започна в Поморие

Жители и гости от страната и чужбина посрещнаха в Поморие иконата "Св. Богородица-Достойно есть" , пренесена в крайморския град по повод деветнадесетия Международен фестивал на православната музика, носещ нейното име. Кметът на община Поморие Иван Алексиев получи разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Българския..

публикувано на 08.06.23 в 06:38

Паруш Парушев отбелязва 45 години творческа дейност с изложба – живопис,

Паруш Парушев отбелязва 45 години творческа дейност с изложба – живопис, която ще бъде подредена от 9 до 25 юни в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик. Парушев е член на Сдружението на художниците в Русе и във Варна. Има зад гърба си в над 15 самостоятелни и 13 общи изложби, участия в Бианалета и Национални художествени изложби...

обновено на 07.06.23 в 18:39

Когато един гениален музикант се вдъхнови от българската традиция - „Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове“

Номинираният за „Грами” пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на „Латино Грами” камерен хор “Нови български гласове” с диригент проф. д-р Георги Петков се завръщат в България с три концерта в Пловдив, Варна и София след успешната европейска премиера на проекта „Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български..

публикувано на 07.06.23 в 08:00