Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на хвърчилата на плажа в Аспарухово

Фестивал на хвърчилата - "Въздушни чудеса - Варна 2021" ще се проведе на 21 и 22 август на Аспарухов плаж. Основен акцент тази година ще са демонстрациите на международните кайт клубове от Турция и Гърция, които във въздушен танц ще представят своите уникални модели хвърчила. Това  разказа за Радио Варна Юри Георгиев, председател на  клуб „Астро”, главен организатор на събитието.

За поредна година огромни цветни хвърчила ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж, а с всяка изминала година фестивалът се разраства и става все по-атрактивен и успешен, разказа още Георгиев. Интервю на Нина Милошевич:

Какво сте предвидили в това девето поред издание на Фестивала на хвърчилата?

Очакваме над 3000 участници, като се надяваме да дойдат повече хора на празика. Той става все по- хубав, по-интересен и популярен. Тази година, за разлика от миналата, ще дойдат нашите гости от Турция, ще имаме един грък, така че новото в тазгодишното издание ще бъде танцът на хвърчилата по такта на музиката.

Очакват ли се хвърчила-гиганти, защото сме свикнали да ни изненадвате с невероятни хвърчила?

Да, отново ще има много големи хвърчила. Нашият октопод, който е на приятеля ни от Пловдив, е дълъг около 25 метра. Това е нещо огромно, което плува във въздуха, лети - летящ октопод. Разбира се, отново публиката ще види любимите мечоци и тигър, доста хвърчила, които са с огромни размери.

Колко време е необходимо на един човек с двете си ръце да направи едно такова красиво нещо, което ще лети, ще се рее във въздуха и може би ще бъде един от гигантите?

Първо трябва да се измисли, след което не е сложно да се ушие, когато имаме кройката. Това е нещо като плюшените играчки, само че в по-голям размер. Обикновено половината от хвърчилата са шити от нас, а другата половина ще бъдат фабрично шити в Китай, където е родината на хвърчилото, така че те са оригинални китайски хвърчила.

Трудоемко ли е като направа?

Зависи кой как го прави. На мен, като непрофесионален шивач, ми е по-трудно да ги ушия, защото внимавам шевът да стане прав, но това е удоволствие и радост.

За хората, които само наблюдават тези хвърчила, вероятно не е известно от каква материя се правят. Трябва ли да е по-лека, за да могат да се реят по-лесно във въздуха?

Да, те трябва да се направят от специален парашутен плат. Едно време са се правили от специален копринен плат, който не пропуска въздуха, за да може хвърчилото да създава тази подемна сила, както птиците създават със своите криле. Ушиването също има значение, за да заеме такава форма, подобна на крилата, да има някаква площ, така че трябва да се внимава. След което пускането трябва също да се регулира. Има значение къде ще се върже хвърчилото, под какъв ъгъл ще застане, за да може да улови вятъра и да може да лети хубаво, красиво, плавно.

Мястото не е случайно- плажът на Аспарухово, там ли е най-ветровито?

За Варна това е най-хубавото място, защото могат да се уловят всякакви ветрове, чистичко е откъм блокове, оттук към север плажовете са със стръмни брегове, които пречат на странични ветрове да поемат хвърчилото. А там няма това и затова този широк и хубав Варненски плаж го използваме за този фестивал.

Тази събота и неделя е фестивалът. Интересно ми е за участниците - променят ли се през годините, идват ли нови от по-младото поколение и какъв е интересът точно към това изкуство за младите хора?

Обикновено наистина сме малко по-възрастни, които пускаме хвърчила, защото се подмладяваме и имаме повече свободно време, за разлика от младите, които гонят кариера. Да, във времето ние променяме състава, редовните наши участници са от Турция, защото са наблизо. Очакваме сега да дойдат и от Италия, и от Естония, но те ще дойдат за друг фестивал. Дано успеят и за нашия фестивал да се включат.

Майсторлък ли е да управляваш хвърчило във въздуха?

Не, не е майсторлък, когато хвърчилото е с една връв. Майсторлък е, когато се демонстрират управляеми хвърчила по такта на музиката, както ще се опитаме да го направим тази година. Първата година имахме управляеми хвърчила, но поради липса на хора, които могат умело да управляват хвърчилата, не се състоя така грандиозно. Сега сме поканили трима човека, единият от които е от Гърция, и двама българи, които ще направят едно трио във въздуха по такта на музиката. Надявам се да се получи. Не са тренирали отдавна заедно, така че...

Като казахте „тренирали”, има ли определено време в годината, когато е най-благоприятно да се изкарат хвърчилата и да тренирате?

Винаги, когато има вятър, а във Варна знаем, че това е почти всеки ден, може да се пускат хвърчила. Затова и всички такива фестивали, които се провеждат, са обикновено до морета, океани, защото бризът, който духа винаги от морето към брега през деня, винаги е по малко. Той е равен, хубав вятър и помага на хвърчилата. Затова трудно се правят фестивали във вътрешността на страната. Така че, морето и плажовете са идеалното място за тренировки и за пускане на хвърчила.

Кои са най-сериозните български клубове, които се занимават с този невероятен спорт? Можем да го определим като спорт, нали?

Може би е спорт, да. Ние не правим съревнования, все пак това е един вид хоби, въздушно хоби. Аз затова и съм нарекъл фестивала „Въздушно чудо”, защото е чудно например как може една мечка или лъвче да лети. Това е по-скоро един въздушен танц или въздушен театър, който се опитвам да направя във Варна. Да, аз съм един от най-активните в тази дейност. Има много колеги, които пускат хвърчила и от Шумен, и от Пловдив.

Бургазлии?

Да, ще има и един бургазлия. Опитваме се да го популяризираме, да станем все повече в България демонстраторите, артисти въздушни, които показваме хвърчила, защото за това се искат наистина някакви умения - да можеш да си ушиеш хвърчилото, да го пуснеш, да разбираш от аеродинамика, да определиш вятъра. Едно хвърчило, когато лети, изисква и съответната сила, така че да може да не излети само, а да бъде поставено там, където ние искаме във въздуха. Ще се опитаме отново да направим съчетание от няколко хвърчила, които да са като въздушен комлекс, за да могат да се получат добри въздушни снимки. Надявам се да стане красиво.

Със сигурност много вълнуващо е това хоби, но скъпо хоби ли е?

Като всяко хоби все пак се изискват финанси, които трябва да задели семейството. Да, едно хвърчило, което може да си направи детето от хартия, която може да се намери навсякъде, и клечки за шишчета. То струва 20-30 стотинки, но трябва да проявиш творчество. Едно хвърчило, което можем да си купим от всеки детски магазин, където продават китайски хвърчила, лети чудесно и струва в рамките на 10 лв. Но огромните наши хвърчила, това са по стотина квадратни метра плат, употребяван само за едно хвърчило, който струва не малко, понеже е специален парашутен плат, както казах, който не пропуска въздуха. И оттам един месец труд по него, примерно. Така че, хобито започва да става доста тежко финансово.

Тази събота и неделя всеки може да се включи наравно с всички гости в този фестивал?

Да, предвидили сме една работилничка за хвърчила и картонени самолети, това е за малките деца. Останалите ще могат да демонстрират своите хвърчила или евентуално да си закупят. А с нашите големи хвърчила ще могат да си правят снимки и да се веселят. Основната цел на това мероприятие е да се веселят всички заедно и да сплотят своето семейство около въздушните чудеса.

Началото на фестивала?

Определено е за 10ч., но обикновено бризът там започва да духа равномерно към 11ч. Така че в 11-12ч. очакваме да има най-много хвърчила във въздуха и, разбира се, докато има вятър, ние ще пускаме. Това значи до 17-18ч., нямаме точно определена граница, когато ще спрем да пускаме хвърчила.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05