Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Свиневъди настояват за спешна среща със земеделския министър

Свиневъдите в България настояват за спешна работна среща с премиера и със земеделския министър.

Тежката икономическа ситуация в сектора, породена от Covid пандемията и от Африканската чума по свинете, изисква задължителна намеса от държавата, в противен случай се очакват масови фалити, предупреждават от бранша. През последните две години чумата по свинете нанесе тежък удар по бранша и доведе до избиването на стотици хиляди животни.

„25 процента от българското свиневъдство беше заличено“, каза Димитър Михайлов от асоциацията на свиневъдите в България, цитиран от БНР. Притеснителното е, че след няколко месеца затишие през последната седмица чумата се завърна. Едно от огнищата е в незаконно частно стопанство. Михайлов недоумява защо все още има такива.

Всяка от големите свинеферми още не са получили дължимите обезщетения от предишната вълна на чумата. Заедно с това се вдигат цените на фуражите и свиневъдите работят на загуба.

„И то сериозна загуба. По изчисление на нашата асоциация се очакват загуби между 70 и сто милиона лева до края на годината ако продължава по този начин“.

Това ще доведе до фалити в бранша и ще намали още повече шанса на потребителите да консумират българско свинско месо, което и в момента е под десет процента от пазара, казват експертите.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия се опасява от пълно спиране на доставките на газ от Русия

Федералната мрежова агенция (Bundesnetzagentur, BNetzA) на Германия се опасява от пълно спиране на доставките на газ от Руската федерация. Агенцията призова жителите на страната да пестят енергия, съобщи ръководителят й Клаус Мюлер в интервю за Funke Mediengruppe. От 11 до 21 юли Nord Stream AG..

публикувано на 02.07.22 в 13:36
Вицепремиерите Корнелия Нинова (вляво) и Асен Василев в НС.

ПП и БСП преговарят за нова коалиция

Пред нас има тежка и отговорна задача да успеем да съберем мнозинство за едно правителство, което да работи за интересите на хората, заяви финансовият министър в оставка Асен Василев, който ще бъде предложен за премиер в нов кабинет на ПП.. „Продължаваме промяната“ и БСП седнаха на масата за..

публикувано на 02.07.22 в 13:31

Ереван, Истанбул и Анталия са най-предпочитаните дестинации от руснаци

Aviasales представя 10-те най-популярни дестинации за полети на руснаци през юли. Челните три места се заемат от Ереван, Истанбул и Анталия. Ереван се превърна в най-популярната чуждестранна дестинация за руснаците, пътуващи през юли тази година, показва статистика на Aviasales, изготвена за ТАСС. Истанбул и Анталия също бяха включени в топ 10..

публикувано на 02.07.22 в 12:05

Армения и Турция отварят частично граница, затворена от 1993 г.

Правителствата на Турция и Армения са се съгласили да позволят на граждани на трети страни да преминават границата между двете страни. Общата граница между двете страни е затворена от 1993 г., когато Армения и Азербайджан влязоха в конфронтация след разпадането на Съветския съюз...

публикувано на 02.07.22 в 11:30
Лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова.

Нинова: От днес хлябът е по-евтин с 20% в търговските вериги

Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното. Мерките, предложени от министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, дадоха ефект. Още на първи юли големите търговски вериги започнаха да сменят етикетите с нови на по-ниска цена...

публикувано на 02.07.22 в 10:56
Бойко Борисов

Борисов: Петков пожела стола, за 6 месеца го свалиха и то с мнозинство

Успяхме да спасим поне следващите няколко месеца с актуализацията на бюджета. Успяхме да ги спасим и във вземането на грешни решения, дори правилни решения по аматьорски начин извършваха, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за „Продължаваме промяната“,  в Пазарджик. В момента става едно чудовищно купуване на гласове, само че не по 30-40 гласа,..

публикувано на 02.07.22 в 10:52

Прокурорите избират свои представители за ВСС

Общото събрание на прокурорите изслушва осемте кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на магистратите. Това е последното изслушване, след като следователите и съдиите излъчиха своите представители. Общото събрание е насрочено днес в 10 ч, като то ще започне само ако има кворум, предаде БТА.  Регистрираните прокурори са..

публикувано на 02.07.22 в 10:25