Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Феноменът на вечно намръщения търговец пречи на туризма у нас

| обновено на 24.08.21 в 06:28
2
Снимка: БГНЕС

Все още сме в сезона на отпуските и все още имаме възможност спокойно да пътуваме и да почиваме в страната.

За да бъде ваканцията пълноценна е важно очакванията от избора на място за почивка да бъдат реално оправдани, когато го посетим.

Ваня Славова попита Богомил Николов-председател на Асоциация Активни потребители от какво най-често се оплакват почиващите граждани:

В България хората най-често се оплакват от отношението, което не е особено вежливо.

Апелът към хората в туристическия сектор е да се съпоставят със съседни държави и да опитат да променят своя статус в обслужването на туриста.

През второто тримесечие на 2021 г. по време на продължаващата епидемична обстановка в страната 931.7 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 93.0%, са пътували само в страната, 6.1% - само в чужбина, а 0.9% са пътували както в страната, така и в чужбина, показват данните на НСИ.

През второто тримесечие на 2021 г. най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години - 429.1 хил., или 46.1% от всички пътували лица. Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок е при лицата на възраст 25 - 44 години - 94.7% от пътувалите в тази възрастова група. Делът на пътувалите в чужбина лица на възраст 45 - 64 години е 7.6% от пътувалите в тази възрастова група и е най-голям в сравнение с останалите групи. По-голяма част от туристическите пътувания на лицата на възраст 15 и повече навършени години както в страната (61.0%), така и в чужбина (52.1%) са били с цел „почивка и екскурзия“.

През второто тримесечие на 2021 г. като самостоятелни са били регистрирани 1 213.5 хил., или 90.8% от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 91.8%, а на тези в чужбина - 69.3%. В структурата на разходите по видове с най-голям относителен дял в страната са тези за храна - 40.3%, докато в чужбина са разходите за транспорт - 36.9%. През второто тримесечие на 2021 г. средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 193.52 лв. в страната и 597.17 лв. в чужбина.

Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 187.48 лв. в страната и 1 012.65 лв. в чужбина.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Сформират оперативен щаб за пожарите у нас

Служебният премиер Димитър Главчев ще издаде заповед за сформиране на оперативен щаб за борба с пожарите в България. Предстои ситуацията в Стара Загора да бъде овладяна, заяви Главчев, който пристигна в засегнатия район, предаде БНР. По думите му огнените стихии са овладени. От шестте огнища, които горяха в Старозагорско, активно вече е само едно...

публикувано на 16.07.24 в 13:59

Почти всеки втори лекар във Варна е в предпенсионна или пенсионна възраст

Почти всеки втори лекар във Варна е в предпенсионна или пенсионна възраст.  Тенденцията на застаряване остава. Към края на 2023 най-много от практикуващите специалисти са на възраст от 55 до 65 години - 639 души или 27% от всички упражняващи професията, сочи изследване на Териториално статистическо бюро - Североизток. След пенсионирането си (над..

публикувано на 16.07.24 в 13:42

Банка ДСК обясни на притеснени клиенти, че работи по техническа грешка с дублиране при плащания с карти

Екипът на банка "ДСК" публикува официално съобщение, в което обяснява на своите клиенти, че при проблем с дублиране на плащания ще възстанови всички надвзети пари  в най-кратък срок.  Оттам публикуваха официално съобщение до своите потребители : "Уважаеми клиенти, В случай че забелязвате дублирано отчитане на Ваши операции с карти и в следствие..

публикувано на 16.07.24 в 13:10

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 16.07.24 в 12:11
Деница Сачева

Деница Сачева: ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с втория и третия мандат

Деница Сачева, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ -СДС, отново потвърди позицията, че няма да подкрепят правителство с втория и третия мандат. Тя  обяви, че ще се отзоват на поканата за разговор с ПП-ДБ по приоритетни политики "Ние ще се отзовем на срещата, за да говорим за това, но казахме, че няма да подкрепим втори и трети..

публикувано на 16.07.24 в 12:03

Румен Радев: Тези дни ще реша кога ще връча втория мандат на ПП-ДБ

Президентът Румен Радев заяви, че тези дни ще реши кога ще връчи втория мандат на Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщава БНР.  "Аз очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на другите..

публикувано на 16.07.24 в 11:53

Аварии и недостиг на вода - причини за нарушеното водоподаване в населени места в община Балчик

Аварии и недостиг на вода - това е причината определени места и селища в община Балчик към дата 16 юли, когато температурата навън е почти 35 градуса, да са с нарушено водоподаване. Най-продължителен е проблемът за село Тригорци, в село Сенокос съобщават също, както и село Дропла.  Аварията в село Оброчище е поправена и би следвало водата да се..

публикувано на 16.07.24 в 11:19