Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Паметник на Левски дарява на Варна арменската общност

Паметник на Васил Левски ще бъде издигнат във Варна по инициатива на Съюза на арменците в България. Той е изработен в Армения и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приемайки ги по време на геноцида преди век. Това съобщиха за Радио Варна от общинската дирекция „Култура и духовно развитие“.

Скулптурната композиция ще изобразява Апостола на свободата в почти цял ръст, в униформа на четник, пред него лъвска глава, а зад него скалист пейзаж. На постамента, който вече е монтиран има надписи на български и арменски език. Общата височина на паметника ще е около четири метра.

Паметникът на Васил Левски ще бъде издигнат в градинката пред Регионалния исторически музей, в близост до шадравана и сградата на общината. Мястото е определено от община Варна, а датата за официалното му откриване, заявена от Съюза на арменците в България в общината, е 22-ри септември, Денят на независимостта на България.


Инициативата за направата на паметник на Апостола на свободата е на Арутюн Овсепян. Това разказа в предаването „Новият ден“ на Радио Варна Нерсес Кетикян, секретар на Съюза на арменците в България, чиято централа е във Варна. Овсепян, който идва в България, за да учи право в СУ“св.Климент Охридски“, днес е председател на Съюза на арменците в България. По негова инициатива у нас вече има открити и други паметници. Сред тях е паметникът на генерал Андраник Озанян в квартал Галата, на чието откриване през 2011 г. се събраха стотици варненци и гости на града. Храбрият офицер и щедър благодетел, който оставя трайни следи в историята на Армения и България. В този варненски квартал е къщата на генерал Озанян, която Арутюн Овсепян планира да превърне в парк-музей. Ликовете на Васил Левски и генерал Озанян като бележити национални герои на България и Армения са част от логото на Съюза на Арменците в България (вж.снимки). 

А през 2006 г. в центъра на Варна, в градинката пред Регионалния исторически музей, беше открит паметник, посветен на арменския геноцид. Паметникът беше проектиран, създаден и изграден на мястото му главно с усилията и средствата на братя Овсепян.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Като очи, като уста, като птица, като слънце"

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна, представя една изложба, която провокира вглеждането в два на пръв поглед противоположни свята - света на природата и света на техниката. Людмила Миланова, която учи и живее в Германия, търси връзката между тях през погледа на фолклорното съзнание и на съвременния прочит. Нарекла е проекта си "Като..

публикувано на 06.12.21 в 16:00

Коя ще е коледната картичка на Радио Варна?

Виктория Митева, Виктор Петков и Николай Нинов е тазгодишното жури, което оценява детското творчество в 6-ия конкурс за коледна картичка на Радио Варна. Между многото рисунки, разказани вицове и истории на художници, журито отдели няколко интересни и картини с характер.  Искреност и топлина трябва да излъчва рисунката, защото това е посланието на Коледа,..

публикувано на 06.12.21 в 15:50

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Певицата Адел оглави британските класации за албуми и сингли за втора поредна седмица, съобщи сайтът на компанията, следяща за продажбите. Хитът "Easy On Me" е на първо място в класацията за синглите за седма поредна седмица и вече е най-добре представилата се в това отношение песен. В класацията на албумите, "30" на Адел запазва популярността си и не..

публикувано на 05.12.21 в 16:46

Група АББА записа видеоклип на коледната си песен

Група АББА издаде видеоклип към първата си коледна песен "Little Things", съобщи Ню мюзикъл експрес. Песента е от албума "Voyage". Описанието на сингъла е "размисли за радостите от коледната сутрин и времето със семейството през това специално време на годината". Приходите от сингъла са предназначени за УНИЦЕФ. "Мислим, че е невъзможно да бъде..

публикувано на 04.12.21 в 16:43

80 години от рождението на добруджанския майстор на живописта Никола Г. Даскалов отбелязват в Гурково

„Жито“ е третата изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“, която организира читалище „Свобода-1897“ в балчишкото село Гурково. Тя се открива на 3 декември в 17,00 часа и се реализира в партньорство с Художествена галерия -Добрич, за да отбележи 80-тата годишнина от рождението на един художник, свързан със селото. Добруджанският  майстор на..

публикувано на 03.12.21 в 17:17

Валентин Събков представи сборника си "Без борба - няма свобода" пред варненската общественост

Валентин Събков отправи благодарност на двама души, без чиято помощ тази книга нямаше да бъде факт. Това са Тодор Тодоров от Силистра и Георги Лилицов от Пловдив. Историкът Валентин Събков е с алфатарски родов корен, възпитаник е на Великотърновския университет и живее във Варна. Десет години работи над сборника, с принос във..

публикувано на 02.12.21 в 18:58

Ученичка на Ленард Бърнстейн дирижира тази вечер във Варна

Маестра Николета Конти е една от малкото жени, които се издигат до най-високото ниво в света на диригентите, доминиран от мъже. Ученичка на Ленард Бърнстей и Сейджи Озава, тя е дирижирала оркестрите на Ковънт Гардън и Арена ди Верона Оркестър „Артуро Тосканини”, Филхармонията на Щутгарт, Симфоничния оркестър на Израел, Кралския филхармоничен..

публикувано на 02.12.21 в 07:48
Подкасти от БНР