Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Креслото на креативността във Варна

Промишленият дизайн и рисуването са две напълно различни сфери, за които трудно си представяме, че могат да имат допирни точки. Това обаче става възможно благодарение на съвместната дейност на известната варненска худжничка Стела Кенфийлд и интериорният и промишлен дизайнер Свилен Гамолов.

Една от нейните картини, изобразяваща красиви цветя, се пренася върху голямо креативно кресло, което днес беше показано за първи път пред варненската публика в творческия квартал  „Таляна”. 

Идеята за творението на Стела Кенфийлд и Свилен Гамолов се заражда съвсем спонтанно по време на нейна изложба за 8 март. Впечатлен от една от картините й, в които преобладават флоралните мотиви и красивите цветя, Свилен Гамолов предлага на варненската художничка да направят нещо любопитно и нетрадиционно. Така срещата на изкуството с промишления дизайн намира своето отражение върху цветното кресло. До него се намира и самата картина, която по думите на Свилен Гамолов сякаш е "избягала" от рамката и се е появила върху меката мебел.

"Аз обичам новите идеи и предложението на Свилен ме заинтригува много. Отне ни доста време за да изберем подходящия плат. Отначало мислех, че ще ми дадат плата за да рисувам директно върху него. Това обаче беше невъзможно и се наложи да рисувам върху самото кресло. Беше малко плашещо, понеже не бях рисувала върху диван. Но идеята се осъществи и сега очакваме оценката на варненската публика", разказа Стела Кенфийлд.

Тя работи по този проект в своето ателие в провадийското село Бързица, където живее от 14 години. Едно от нещата, което я е мотивирало е възможността чрез това кресло и чрез цветята в нейните картини, хората да могат да се докоснат до природата, особено във времена на изолация.

Според един от "двигателите" в реализацията на идеята Мария Иванова от Сдружение "Таляна", освен да радва окото на варненци, креслото има и по-дълбок замисъл.

"Целта ни е да провокираме всички, които седнат на това кресло, да се замислят колко е важно да си отделяме време за творческо мислене и да се откъсваме от ежедневните проблеми", сподели Мария Иванова. Нейното желание е да се провокира творческото мислене и сред студентите, които се обучават в специалността "Индустриален дизайн" в Техническия университет.

Сред първите хора, които имаха възможността да седнат и да усетят магията на креслото на креативността беше Магдалена Маринова, която е дългогодишен партньор на Сдружение „Таляна”. Тя също изрази мнение, че креслото ще даде възможност на хората да се откъснат от стресовото ежедневие и да се доближат повече до природата.

Стела Кенфийлд и Свилен Гамолов обмислят и още бъдещи съвместни проекти.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 12.07.24 в 08:00

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00