Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нова книга представя ролята на народната дипломация в историята и съвременния свят

Презентацията на изданието е на 12 септември от 11.00 часа в Радио Варна

Синергия между творческите усилия на трима автори е новата книга "Народната дипломация в историята на руските неправителствени организации". Изданието ще бъде представено на 12 септември (неделя) от 11.00 часа в Арт салона на "Радио Варна".

Съорганизатори на събитието:
Община Варна
БНР Радио Варна
Фондация “Устойчиво развитие на България”
Славянска литературна и артистична академия, Варна
Генерално консулство на РФ, Варна
Историко-документален департамент на МВнР на РФ
Клуб на приятелите на Санкт-Петербург, Варна

Съюз на приятелите на България и Русия
Автор на книгата е руският дипломат и писател и бивш консул на Руската федерация във Варна д-р Анатолий Щелкунов. Съавтори на изданието са Александър Коншин-Рачински, капитан I ранг проф. Илия Пеев и историкът Станка Димитрова.

Книгата представя ролята на народната дипломация както в развитието на българо-руските отношения, така и в съвременния свят.

Народната дипломация е феномен на съвременната международна политика, който играе огромна роля за развитието на националната и международната сигурност, изтъкват авторите.

Тя представлява комплексно, многостранно явление в съвременния международен живот и включва много аспекти на отношенията между народите, в това число и културни.

Чуйте разговора на Иван Барбов с д-р Анатолий Щелкунов и проф. Илия Пеев:

ВИЖТЕ ОЩЕ
НЧ

След 23-годишно прекъсване, кинопрожекциите в Шабла се възстановяват

Съвместната инициатива за възраждане на киното в града е на ръководството на община Шабла и на читалищното настоятелство на Народно читалище „Зора 1894“. Идеята е да се прожектират предимно български филми. Първата прожекция ще бъде на мащабната родна продукция „В сърцето на машината“, която ще се състои на 1-ви юни (сряда) от 19.00 часа в..

публикувано на 22.05.22 в 07:28

"Архитектоника" – изложба на Станимир Видев

Архитектониката е термин от архитектурата, който описва съвкупността от техническите средства, необходими за изграждането на дадена литературна творба. Това се постига с обединение съдържание и форма, и взаимовръзка между съставните им части. По същия начин и художникът Станимир Видев представя любимия си град, с неговата архитектоника, излъчване,..

публикувано на 20.05.22 в 09:00

"Люлякови нощи" – изложба на Ивайло Евстатиев

"Цветът на люляковите нощи е хомогенна смесица между ром и кубинска музика". С тези думи завърши разговорът ми с художника Ивайло Евстатиев. Изложбата му "Люлякови нощи", подредена във варненската галерия "Арт Маркони", е ориентирана към градския пейзаж. Без да навлизат в детайлност, картините носят атмосферата на тихите улички, водещи към морето...

публикувано на 20.05.22 в 08:45
Награда Варна

Връчват награда „Варна“ на 23-ти май

Годишните награди „Варна“ ще бъдат тържествено връчени на 23-ти май от 11 ч. в Юнашкия салон. Общо 28 личности и колективи с ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието ще бъдат удостоени с награди, след решение на Общинския съвет, съобщават от общинският пресцентър. През тази година носител на голямата награда „Варна“ е..

публикувано на 19.05.22 в 17:51

Изложбата "РеПроцес" преплита традиционното и абстрактното в невиждани улични фотографии

Как фотографията на обекти от всекидневното градско пространство, философията и дигиталната мрежа се преплитат в едно? Отговорът се крие в десетките фотографии в една по-различна изложбата, която се открива тази събота от 18.00 часа в глаерия „Архис” в центъра на Варна. Тя е озаглавена "РеПроцес" и включва обекти от всекидневното урбанистичното..

публикувано на 19.05.22 в 09:03

„Жива библиотека“ в Икономически университет – Варна

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, библиотеката на ИУ – Варна, катедра „Правни науки“ и Административен съд – Варна за първи път организират „Жива библиотека“, на 19 май от 15 часа. Живата билиотека (The Human Library) много прилича на обикновена..

публикувано на 19.05.22 в 08:05

Откриха изложба, посветена на 50-годишния юбилей от откриването на най-старото злато в света

За първи път в Археологическия музей във Варна са показани артефакти от новите 10 гроба, проучени миналата година във Варненско, както и гроб 1 от Варненския халколитен некропол, в  рамките на  изложбата "50 години нови хоризонти в праисторията" по повод 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света.  Директорът на Регионалния..

публикувано на 18.05.22 в 17:45