Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фондацията представят във Варна "Големите БГ рок гласове"

| обновено на 12.09.21 в 13:54

Българската супергрупа Фондацията се завръща във Варна на 12 септември. Концертът в Летния театър ще представи рок гласовете на България като към бандата ще се присъединят Звезди от “Ахат”, Наско от “Б.Т.Р”, Славин Славчев и Валди Тотев. Така варненските фенове на вечната българска рок музика за първи път от много години ще чуят песните на Щурците в оригинално, вокално изпълнение, каза за Радио Варна китаристът на Фондацията, с основна група Б.Т.Р., Славчо Николов.

"Ще направим едни от най-обичаните български песни. Песни, които Кирил Маричков е написал за Щурците, Валди Тотев е написал за Щурците, Ще чуем песни на Б.Т.Р., които аз съм написал. Песни, които Дони е написал за дуета Дони и Момчил. Ще има и песни от периода на Иван Лечев в Стари муцуни, където ще чуем Иван и като певец. Знаем, че той е прекрасен инструменталист, но тук ще го чуем и като певец. Така че - много хубава българска музика, която е оцеляла през различни времена, създадена по различно време и в същото време достигнала и до днес. Хората я обичат тази музика и се забавляват."

Ако трябва да направим всички любими наши песни, концертът ще трябва да продължи 48 часа, шегува се Славчо Николов.

"Песните се избират много лесно. Ние познаваме творчеството на другите групи. И всъщност членовете на другите групи избират песните. Примерно, казваме на Кирил Маричков да направим и тази, и тази песен или на Валди еди коя си. Така работим. това е общо взето. В последно време много ни е любима песента "Мания". Всички се зарадвахме, че я вкарахме в сетлиста, защото тя успява много да вдигне хората."

Повече за концерта на Фондацията във Варна на 12 септември чуйте от китариста Славчо Николов в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Есенен салон на изкуствата във Варна

Есенен салон на изкуствата ще се проведе във Варна в периода от 22-ри октомври до 15-и ноември. Събитието се организира от дирекция „Култура“ към Община Варна. На всички събития ще се спазват противоепидемични мерки, наложени от Министерството на здравеопазването, посочват организаторите. На 22.10., петък, в Градската художествена галерия..

публикувано на 22.10.21 в 06:10

60 години от създаването на музейната сбирка в Балчик

Днес се навършват 60 години от създаването на музейната сбирка в град Балчик. На този ден през 1961 г. в сградата на Градското народно читалище „Паисий Хилендарски“ се учредява историко-археологическа музейна сбирка. Основоположници на първата експозиция са Клара и Петко Петкови. Директорът на музея Радостина Енчева: По случай годишнината сме..

публикувано на 20.10.21 в 15:38

Юлиана Хичева запечатва сянката на нещата в "Свободно движение"

Една младо име с вкус към експеримента представя новия си проект в Художествен музей “Георги Велчев” във Варна. В зала Ателие Юлиана Хичева показва експозицията “Свободно движение”. Като визуален артист нейните търсения са в пресечната зона между живопис и фотография. Проектът “Свободно движение” е посветен на движението, а работите са..

публикувано на 20.10.21 в 12:39

Слушателите избират песните – фаворити в конкурса „Златни искри“

В две поредни недели селекционираните от журито песни за 9-ото издание на Европейския конкурс за детска песен „Златни искри“ ще бъдат излъчени в ефира на БНР Радио Варна. Те ще прозвучат в предаването за поп-рок музика „Може би ДА“ , с начален час 10,05часа. Слушателите могат да дадат своя глас за предпочитаната от тях песен със съобщение във Фейсбук..

обновено на 20.10.21 в 11:41

Арменаг Мардиросян с дебютна самостоятелна изложба в ГХГ - Варна

Aрменаг Мардиросян е роден на 13 декември 1968 г. във Варна, където завършва своето средно и висше образование. От детска възраст е любител на изобразителното изкуство, а специалното си отношение към морето изгражда по време на военната си служба в Черноморския флот като моряк в Първи дивизион. Очарован е от безбрежността на морските вълни и силата..

публикувано на 19.10.21 в 09:38

"Норма" тази вечер в Операта

19 октомври - вторник - 19 часа - ОСНОВНА СЦЕНА НОРМА Опера от Винченцо Белини Постановка и сценография Кузман Попов В ролите: НОРМА - Габриела Георгиева АДАЛДЖИЗА - Даниела Дякова ПОЛИОНЕ - Валерий Георгиев ОРОВЕЗО - Деян Вачков КЛОТИЛДЕ - Бойка Василева ФЛАВИО - Христо Ганевски Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна..

публикувано на 19.10.21 в 07:04

Излезе от печат книгата "Ценностите на Балчик" – част I

Читателят ще надникне чрез нея в Храма на Кибела,  във Взаим­но­то учи­ли­ще, в Ет­ног­раф­ска­та къ­ща и в за­ли­те на Ху­до­жес­тве­на­та га­ле­рия, Текето, Мелницата, ще научи повече за  галерийното и музейно дело,  ще се пре­не­се из деб­ри­те на ми­на­ло­то до дни­те на на­ше­то съв­ре­мие.  При интерес книгата може да бъде купена от Историческия..

публикувано на 18.10.21 в 17:26