Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ReBonkers става домакин на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

19-тото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми традиционно ще се се проведе в град Варна между 14 и 20 септември в новото алтернативно младежко пространство „ReBonkers“. Прожекциите на открито пък ще се провеждат на входа на Морската градина. Това съобщи за Радио Варна Биляна Раева - доброволец в организирането и провеждането на фестивала.
И тази година Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, а съорганизатори са Областния съвет на БЧК и Медицинския университет-Варна.
Програмата на Фестивала се състои от състезателна програма в категориите червенокръстки, здравни, документални и игрални филми. Сред тях е документалният филм "Тихо наследство", посветен на известна преводачка от жестомимичен език, както и документалният филм на Стефан Командарев "Живот за живота", посветен на донорството, каза още Раева.
Ицко Финци и д-р Лиза Боева ще са специални гости на XIX-ия Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Те са част от съпътстващата програма на фестивала и на 15-ти септември от 17:00 ч. в “ReBonkers”. Двамата ще представят Бокачо „Декамерон“: философия на чупливия свят. Това е лекция на д-р Лиза Боева от онлайн курса „Италиански и Северен Ренесанс“, на която илюстриращи текстове ще чете Ицко Финци. Ще се пренесем в началото на Ренесанса, където ще видим без страх пътя, даван от Бокачо. Какъв е пътят и как да се държи отделния човек, така че да оцелее не само физически, а да запази и своя човешки облик в една много трудна ситуация, каквато е чумната епидемия. Затова Бокачо дава съвсем конкретни стъпки. Лекцията включва и къси откъси от пантомими “Декамерон”, издаде Биляна Раева.
Темата на 19-тото издание  на Фестивала е “Пандемия - Общество - Кино” . Тя отразява извънредното положение, в което светът се намира от две години.
19-тото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми ще покаже на своята публика постиженията на хуманизма във времена на изпитания, причинени от здравни и хуманитарни кризи, природни бедствия и военни конфликти в света. Нещо повече, посланията на киноизкуството ще мобилизират силата на вярата и духа на хора, общности и народи за по-мирен и справедлив свят, обединени от девиза на фестивала „Чрез хуманизъм към мир и приятелство“!
Основната програма на Фестивала стартира на 16-ти септември. Локацията, избрана от организаторите, е новото младежко пространство във Варна - “ReBonkers” -  https://www.facebook.com/ReBonkers, а  откритите прожекции ще се състоят  на входа на Морската градина.Традиционно фестивалът ще събере световно известни филмови заглавия. От 1 281 филма от 101 държави от всички континенти в селекцията на филмовия форум са включени 68 заглавия от 18 държави за конкурсната програма. Фестивалът е с вход свободен за граждани, като са спазени всички противоепидемични мерки. Организаторите са предвидили и онлайн излъчване на http://redcrossfilmfest.org/fest_program_bg.html.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Есенен салон на изкуствата във Варна

Есенен салон на изкуствата ще се проведе във Варна в периода от 22-ри октомври до 15-и ноември. Събитието се организира от дирекция „Култура“ към Община Варна. На всички събития ще се спазват противоепидемични мерки, наложени от Министерството на здравеопазването, посочват организаторите. На 22.10., петък, в Градската художествена галерия..

публикувано на 22.10.21 в 06:10

60 години от създаването на музейната сбирка в Балчик

Днес се навършват 60 години от създаването на музейната сбирка в град Балчик. На този ден през 1961 г. в сградата на Градското народно читалище „Паисий Хилендарски“ се учредява историко-археологическа музейна сбирка. Основоположници на първата експозиция са Клара и Петко Петкови. Директорът на музея Радостина Енчева: По случай годишнината сме..

публикувано на 20.10.21 в 15:38

Юлиана Хичева запечатва сянката на нещата в "Свободно движение"

Една младо име с вкус към експеримента представя новия си проект в Художествен музей “Георги Велчев” във Варна. В зала Ателие Юлиана Хичева показва експозицията “Свободно движение”. Като визуален артист нейните търсения са в пресечната зона между живопис и фотография. Проектът “Свободно движение” е посветен на движението, а работите са..

публикувано на 20.10.21 в 12:39

Слушателите избират песните – фаворити в конкурса „Златни искри“

В две поредни недели селекционираните от журито песни за 9-ото издание на Европейския конкурс за детска песен „Златни искри“ ще бъдат излъчени в ефира на БНР Радио Варна. Те ще прозвучат в предаването за поп-рок музика „Може би ДА“ , с начален час 10,05часа. Слушателите могат да дадат своя глас за предпочитаната от тях песен със съобщение във Фейсбук..

обновено на 20.10.21 в 11:41

Арменаг Мардиросян с дебютна самостоятелна изложба в ГХГ - Варна

Aрменаг Мардиросян е роден на 13 декември 1968 г. във Варна, където завършва своето средно и висше образование. От детска възраст е любител на изобразителното изкуство, а специалното си отношение към морето изгражда по време на военната си служба в Черноморския флот като моряк в Първи дивизион. Очарован е от безбрежността на морските вълни и силата..

публикувано на 19.10.21 в 09:38

"Норма" тази вечер в Операта

19 октомври - вторник - 19 часа - ОСНОВНА СЦЕНА НОРМА Опера от Винченцо Белини Постановка и сценография Кузман Попов В ролите: НОРМА - Габриела Георгиева АДАЛДЖИЗА - Даниела Дякова ПОЛИОНЕ - Валерий Георгиев ОРОВЕЗО - Деян Вачков КЛОТИЛДЕ - Бойка Василева ФЛАВИО - Христо Ганевски Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна..

публикувано на 19.10.21 в 07:04

Излезе от печат книгата "Ценностите на Балчик" – част I

Читателят ще надникне чрез нея в Храма на Кибела,  във Взаим­но­то учи­ли­ще, в Ет­ног­раф­ска­та къ­ща и в за­ли­те на Ху­до­жес­тве­на­та га­ле­рия, Текето, Мелницата, ще научи повече за  галерийното и музейно дело,  ще се пре­не­се из деб­ри­те на ми­на­ло­то до дни­те на на­ше­то съв­ре­мие.  При интерес книгата може да бъде купена от Историческия..

публикувано на 18.10.21 в 17:26