Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ReBonkers става домакин на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

19-тото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми традиционно ще се се проведе в град Варна между 14 и 20 септември в новото алтернативно младежко пространство „ReBonkers“. Прожекциите на открито пък ще се провеждат на входа на Морската градина. Това съобщи за Радио Варна Биляна Раева - доброволец в организирането и провеждането на фестивала.
И тази година Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, а съорганизатори са Областния съвет на БЧК и Медицинския университет-Варна.
Програмата на Фестивала се състои от състезателна програма в категориите червенокръстки, здравни, документални и игрални филми. Сред тях е документалният филм "Тихо наследство", посветен на известна преводачка от жестомимичен език, както и документалният филм на Стефан Командарев "Живот за живота", посветен на донорството, каза още Раева.
Ицко Финци и д-р Лиза Боева ще са специални гости на XIX-ия Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Те са част от съпътстващата програма на фестивала и на 15-ти септември от 17:00 ч. в “ReBonkers”. Двамата ще представят Бокачо „Декамерон“: философия на чупливия свят. Това е лекция на д-р Лиза Боева от онлайн курса „Италиански и Северен Ренесанс“, на която илюстриращи текстове ще чете Ицко Финци. Ще се пренесем в началото на Ренесанса, където ще видим без страх пътя, даван от Бокачо. Какъв е пътят и как да се държи отделния човек, така че да оцелее не само физически, а да запази и своя човешки облик в една много трудна ситуация, каквато е чумната епидемия. Затова Бокачо дава съвсем конкретни стъпки. Лекцията включва и къси откъси от пантомими “Декамерон”, издаде Биляна Раева.
Темата на 19-тото издание  на Фестивала е “Пандемия - Общество - Кино” . Тя отразява извънредното положение, в което светът се намира от две години.
19-тото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми ще покаже на своята публика постиженията на хуманизма във времена на изпитания, причинени от здравни и хуманитарни кризи, природни бедствия и военни конфликти в света. Нещо повече, посланията на киноизкуството ще мобилизират силата на вярата и духа на хора, общности и народи за по-мирен и справедлив свят, обединени от девиза на фестивала „Чрез хуманизъм към мир и приятелство“!
Основната програма на Фестивала стартира на 16-ти септември. Локацията, избрана от организаторите, е новото младежко пространство във Варна - “ReBonkers” -  https://www.facebook.com/ReBonkers, а  откритите прожекции ще се състоят  на входа на Морската градина.Традиционно фестивалът ще събере световно известни филмови заглавия. От 1 281 филма от 101 държави от всички континенти в селекцията на филмовия форум са включени 68 заглавия от 18 държави за конкурсната програма. Фестивалът е с вход свободен за граждани, като са спазени всички противоепидемични мерки. Организаторите са предвидили и онлайн излъчване на http://redcrossfilmfest.org/fest_program_bg.html.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя от днес до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35