Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

14 септември 2021 – 700 години от смъртта на ДАНТЕ

Доменико Петерлини, „Данте в изгнание“, ок. 1860

Среща – разговор за писателя и философ, роден във Флоренция, но завършил пътя си в изгнание преди 700 години, и за неговата „Божествена комедия“.

Автор и наш "екскурзовод" по етажите на ада, на път за чистилището и рая, ще бъде доц. Лиза Боева – изследовател на творчеството на Данте Алигиери. Текстове от великото произведение на Данте ще ни представи актьорът Ицхак Финци. 

Срещата е с вход свободен на 14 септември, от 18.00 ч. в Концертното студио на Радио Варна. 

На 14 септември целият свят отбелязва 700 години от смъртта на великия Данте Алигиери - родоначалникът на новата европейска литература и съвременния италиански език. Творчеството му и до днес предизвикват огромен интерес у изследователите.

Големите чествания в памет на Данте, разбира се, са в Италия. Те започнаха още през март т.г. с литературни четения, изложби, нови издания на творбите му, и дори дълго писмо от папата, предаде АФП. Заради пандемията, която затвори театри и музеи, повечето изяви се предават на сайта vivadante.it

В Равена, където умира поетът, кметът Микеле Де Паскале ще приеме масло, дарено от Флоренция, родния град на Данте, с което да се поддържа вечният огън пред гробницата му. Той прие и заетата от Лувъра скулптура "Мадоната на трона с Младенеца", която е закриляла саркофага на Данте.ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестърът на НУИ „Добри Христов“ - с концерт за награда „Варна“

Младежкият симфоничен оркестър при Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна ще изнесе концерт на открито на 18-ти септември, събота, от 17 ч. в двора на училището. Проявата е с вход свободен и е посветена на получената награда „Варна“, която оркестърът получи тази година за ярки постижения в областта на културата. Празничният..

публикувано на 15.09.21 в 14:20

"Безценен" грабна Голямата награда за анимация на Световния фестивал във Варна

Френският късометражен филм "Безценен" на режисьора Пол Ма спечели Голямата награда на 17-тото издание на Световния фестивал на анимационния филм във Варна, това  съобщиха организаторите.   "Любов по време на туризъм " на  режисьора Весела Данчева, получи приза за най-добър български филм.  Чилийската телевизионна продукция "Лучо Апа и почвата" на..

публикувано на 13.09.21 в 14:46

ReBonkers става домакин на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

19-тото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми традиционно ще се се проведе в град Варна между 14 и 20 септември в новото алтернативно младежко пространство „ReBonkers“. Прожекциите на открито пък ще се провеждат на входа на Морската градина. Това съобщи за Радио Варна Биляна Раева - доброволец в организирането и..

публикувано на 13.09.21 в 08:49

Фондацията представят във Варна "Големите БГ рок гласове"

Българската супергрупа Фондацията се завръща във Варна на 12 септември. Концертът в Летния театър ще представи рок гласовете на България като към бандата ще се присъединят Звезди от “Ахат”, Наско от “Б.Т.Р”, Славин Славчев и Валди Тотев. Така варненските фенове на вечната българска рок музика за първи път от много години ще чуят песните на Щурците в..

обновено на 12.09.21 в 13:54

Анатолий Щелкунов представя „Народната дипломация” в историята на руските неправителствени организации

Представяне за пръв път в България на книгата „Народната дипломация” в историята на руските неправителствени организации ще се състои днес, 12 септември, от 11.00 часа в Арт салона на Радио Варна. Съорганизатори на събитието: Община Варна БНР Радио Варна Фондация “Устойчиво развитие на България” Славянска литературна и артистична академия, Варна..

публикувано на 12.09.21 в 09:40

17-ти Световен фестивал на анимационния филм

Над 100 са филмите, които публиката във Варна ще види по време на 17-ия Световен фестивал на анимационния филм. Той продължава да 13 септември. Прожекциите са във Фестивалния и конгресен център. Гости в предаването на Радио Варна за концентрирана култура "Гравитация нула" бяха Радост Нейкова от организационния екип и селекционния комитет на фестивала и..

публикувано на 11.09.21 в 11:42

Библиотека "Галактика" - мобилна изложба

Библиотека „Галактика” продължава да се сочи като явление в книгоиздаването у нас. Макар през миналата година официално да беше сложен край на поредицата, тя постоянно провокира интерес. Най-новото събитие, свързано с нея, е мобилната изложба „Библиотека "Галактика”, в която са представени всички корици, на любимите на почитателите на фантастиката книжки...

публикувано на 11.09.21 в 11:24