Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За 330 малчугани започва новата учебна година и в ДГ "Дружба" във Варна

8
Снимка: ДГ "Дружба" - Варна

Новата учебна година започва от днес и в Детска градина №14 „Дружба“ в квартал „Левски“ във Варна. Въпреки Ковид ситуацията, празник ще има. Той започва точно в 9.00 часа на спортната площадка в градината. Заради пандемията в двора ще бъдат само малчуганите, а техните родители ще могат да наблюдават през оградата подготвената празнична програма. За емоцията на първия ден в градината, за вълненията на родители и деца, чуйте от репортажа на Сияна Спиридонова в прикачения звуков файл:


Учебната година ще открием при спазване на всички безопасни условия с всички ритуали, които са традиция в детската градина – издигане на българския флаг, химна на България, химна на детската градина и поздрави и пожелания от деца и учители.“, разказа в интервю за Радио Варна директорът на ДГ „Дружба“ Елена Гаданчева.

Общо 330 деца ще посещават детското заведение през новата учебна 2021/2022 година, от които 30 деца са в яслената група, а останалите 300 в градинските групи. Новоприетите деца през тази година са 28 в детската градина и 13 в яслената група.

Голямото детско заведение открива втора подред нова учебна година в условията на пандемия. Освен стриктното спазване на мерките от Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването, ръководството на детската градина е предприело допълнителни мерки за безопасност. Цялата територия на забавачницата е обработена с нано препарат, който дава по-голяма сигурност против разпространение на зарази и инфекции. Всички групи са оборудвани с въздухопречистватели, поясни още Гаданчева. Заниманията на малчуганите също са организирани така, че да има дистанция между отделните групи. Учителите са въвели и нови ритуали на поздрав с децата, за да се избягва прекият контакт между тях и възпитаниците им.

Вълнуващ е 15 септември за малчуганите, които за първи път прекрачват прага на детското заведение. Вики и Стефи са от 1-ва група на ДГ „Дружба“, а малката Преси е едно новите попълнения в яслената група. Любопитни и нетърпеливи са да видят новия си детски дом и да се запознаят с другарчетата си.

Не по-малко развълнувани са и родителите, които не скриха емоциите си пред микрофона на Радио Варна.

На добър час на малчуганите и учителите от Детска градина №14 „Дружба“!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Транспортният министър: Собственикът е целял "Вера Су" да бъде потопен (Снимки и Видео)

Разходите по спасителната операция на заседналия в скалите на Камен бряг кораб "Вера су" ще бъдат възстановени от застрахователя. В противен случай България ще заведе иск. Това заяви транспортният министър Христо Алексиев на брифинг в кораборемонтния завод "Одесос". Той посочи, че действията на корабособственика навеждат към мисълта, че единствената цел е..

публикувано на 26.10.21 в 14:50

Болничните сдружения подкрепиха зелените сертификати

Българската болнична асоциация (ББА), Националното сдружение на частните болници (НСЧБ)и Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) подкрепят новите противоепидемични мерки , въведени със заповед на министъра на здравеопазването от 19 октомври 2021 г. Това става ясно от декларация на болничните сдружения,..

публикувано на 26.10.21 в 14:43

"Вера Су" вече е във Варна (ВИДЕО)

Товарният кораб "Вера Су" вече е на варненското пристанище. Той е бе изтеглен от трите влекача, които го измъкнаха от скалите на Камен бряг.  Операцията стана възможна, след като плавателният съд беше освободен от последното количество от товара.  Акцията продължи повече от седем часа и в нея се включиха три влекача.  „Вера Су“ измина първите си..

обновено на 26.10.21 в 14:27

Бизнесът организира национален протест срещу мерките

Обединеният български бизнес организира Национален протест срещу мерките, въведени срещу разпространението на COVID-19. „Считаме, че сегашната система за прилагане на „зелените“ сертификати е дискриминационна и освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата такава“,  казват в позицията си организаторите...

публикувано на 26.10.21 в 12:43

При 1000 на 100 000 болни от COVID-19 - локдаун първо за неваксинираните?

Ако Covid заразените в страната достигнат над 1000 на 100 000 души и запълването на леглата за неинтензивни грижи е над 9000, ще се реши за въвеждането на локдаун. Това заяви зам.-министърът ва здравеопазването д-р Александър Златанов пред Нова телевизия. Ако се стигне дотам, ще се започне с частичен локдаун за неваксинираните, предаде БНР...

публикувано на 26.10.21 в 11:47
Николай Денков

Денков: Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да се тестват

Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена ваксина, няма да се тестват на входа на училищата при възстановяването на присъственото обучение. Това заяви по БНТ служебният министър на образованието Николай Денков. Той допълни, че около 4% от големите ученици вече са имунизирани срещу коронавирус. Очаква се децата от пети до седми..

публикувано на 26.10.21 в 10:04

Цените на строителните материали са скочили със 100%

Сериозни проблеми са надвиснали над строителния бранш в България. Една от основните причини за това е драстичният скок на цените на основните строителни материали като стомана, желязо за армировка, дървен материал, пластмасовите детайли, кабели и друга техника. "Още в началото на годината имаше скок на цените на тези материали между 30 и..

публикувано на 26.10.21 в 09:10