Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По-различен поглед към личността на Иисус Христос в нова книга

"Бог, Който се яви в плът" - монография на свещеник Теодор Стойчев

| обновено на 16.09.21 в 13:19

Излезе от печат поредната монографията на доцент иконом Теодор Стойчев. Тя е озаглавена „Бог, Който се яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология“. Авторът е свещеник във Варна и преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в богословската специалност на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Научен редактор на книгата е проф. д-р Иван Ж. Димитров. По неговите думи "... доцент иконом Теодор Стойчев продължава да работи по едни от най-интересните, но и нелеки въпроси на Свещеното Писание на Новия Завет. И като православен богослов-библеист успява да даде ценни трактовки на теми, по които у нас малко се пише. Настоящото му изследване се занимава с основен за християнската вяра предмет: божествеността на Иисус Христос."

Рецензенти на книгата са проф. д.б.н. Емил Трайчев и доц. д-р Павел Събев, които понастоящем са единствените други щатни хабилитирани специалисти в тази област.

Според самия автор основното намерение на представенaта монография е да хвърли светлина върху изключително важен проблем от сферата на новозаветното богословие – за божествеността на Спасителя. Във връзка с това фокусът на анализа е върху ключови христологични новозаветни текстове, за които обичайно се счита, че доказват божественото достойнство на Господ Иисус.

Представяте нова книга  „Бог, Който се яви в плът“-  актуални проблеми на новозаветна христология. Откога се занимавате с теория, откога пишете монографии, откога изследвате тази проблематика?

Може да се каже, че се занимавам не точно с този проблем, но с христологични проблеми почти от 2000-ата година насам.

Трудът, с който станах доктор, беше свързан със значението на кръста в посланието до галатяни, но разгледан в друга светлина – на новозаветната епоха и литература, и оттам нататък мога да кажа, че моите интереси са свързани с библейски текстове, които имат отношение на само към личността на Спасителя, но по-скоро които говорят за неговата божественост.

В съвременната библеистика, изключвам у нас утвърдената догматичност, в западната библеистика божествеността на Христос, въз основа на Свещеното писание, се подлага на остра критика. Голям процент не само протестантски учени, но дори и католически, считат, че в Новия завет трудно може да бъде открита ясна идея за това, че Иисус Христос е бил обожествяван  в първи век. Това, разбира се, събуди у мен интереси и аз започна х да изследвам именно тези основни библейски откъси новозаветни,  върху които се конституира последващата догматична система на църквата. Това не са твърде много такива текстове, защото ние знаем, че евангелията в тях, твърде малко с изключение на Йоан,  можем да изведем ясно учение за божествеността на Христос , следователно Йоан е основното евангелие и разбира се отделни текстове в посланията на апостол Павел. Една  от книгите, с които не съм се занимавал по-подробно, а ми се иска, е апокалиптичната книга на Йоан „Откровение на Йоан“. Тя има много интересни идея. Тези библейски текстове има различни начини, по които могат да бъдат разтълкувани и това е основният акцент и перспектива в моето изследване. У нас линията е ясна, новозаветните текстове се четат в светлината на догмите на църквата.  

А догмите казват, че?

Догмите са категорични, че Иисус Христос е единосъщен с Отца. (…)

Още по темата може да чуете тук:

Представянето на книгата е на 17 септември, петък, от 18 часа, в двора на Археологически музей - Варна.
Свещеник доц. Теодор Божидаров Стойчев е роден през 1973 г. в гр. Русе. Завършва Православния богословския факултет в София през 2000 г., когато е ръкоположен за свещеник към Варненска и Великопреславска митрополия. Специализира в Регенсбург, Германия. Защитава докторат през 2008 г. на тема: „Значението на кръста Христов в Посланието на св. апостол Павел до галатяни”. През 2014 г. издава книгата „Богословие на просперитета”, в която критично разглежда едно от крайните християнски харизматични течения. През 2018 г. е избран за доцент с монографичното изследване „Богословие на Новия Завет. Актуални проблеми”. През същата година издава книгата „Въведение в Свещеното Писание на Новия Завет. Част 1”. Последната му монография е: „Бог, Който е яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология”. Автор е на студии и статии както в наши издания, така и в чуждестранни. Понастоящем е доцент по Нов Завет към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Основните му интереси са в областта на библеистиката.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща след 100 години с "Инстинктът"

Актьорът Стоян Радев разказва как ще бъде представена първата пиеса, играна на сцената на Варненския драматичен театър преди 100 години, „Инстинктът” от Анри Кистмекер. Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел, запален оперен и театрален фен, е издирила в Кралската библиотека на Белгия пиесата на Анри Кистмекер "Инстинктът", с..

публикувано на 26.10.21 в 11:21

Лили Георгиева: Никога не е късно да започнеш начисто

Лили Георгиева, консултант по кариерна промяна и личен брандинг, обединител на общност от осъзнати жени. Работи по изпитана, авторска методология, която развива от 2015-а насам, базирана на вече 20 годишния й опит в работата с хора. В книгата "Започни начисто" дава насоки как да променим нагласите си. "Осъзната кариерна промяна е важна тема, хората се..

публикувано на 25.10.21 в 10:05

Светлозар Желев: "Наградата на Георги Господинов "Премио Стрега Еуропео" е изключително признание"

Ясни са номинираните за литературните награди "Перото" на клуб „Перото“ и Националния център за книгата за 2021 година. Седмата церемония ще бъде на 2 ноември. По този повод Светлана Вълкова разговаря със Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“. Здравейте на Светлозар Желев. Намирам Ви на „Панаира на..

публикувано на 24.10.21 в 12:43

Проф. Методиев: Ваксинирайте се след имунологичен тест

Наличието на антитела след преболедуване не може да бъде поставено наравно с ваксинацията.  Антителата също са добър маркер за прекарана или текуща инфекция, но не могат като единствен тест да бъдат гаранция за решение във връзка с коронавируса. Това коментира пред Радио Варна имунологът проф. Красимир Методиев , преподавател в Медицински..

публикувано на 22.10.21 в 09:25

За добро здраве в студените месеци пулмологът д-р Румяна Малчева препоръчва: Физическа активност, правилно дишане, добър сън, билки

Делта вариантът на COVID-19 засега не се проявява по-различно от предходните варианти по отношение на тежестта на протичане. По-скоро разликите са в бързо разпространение сред нови групи хора, като например децата, казва пулмологът д-р Румяна Малчева. Умерената физическа активност и добър сън и почивка поддържат тонуса ни, а стресът ни прави..

публикувано на 20.10.21 в 10:09

Актрисата Александра Майдавска: За тази професия се изисква стойностен и издръжлив характер

Едно от най-младите лица във варненския Драматичен театър "Стоян Бъчваров" е Александра Майдавска. Завършила НАТФИЗ през 2020 година в първия клас на доц.Пенко Господинов. Първата и роля на професионална цена е Маша в спектакъла „Владимир” от Матяж Зупанчи на режисьора Николай Кенаров. Следват Емилия  в „Отело” на Уилям Шекспир, режисиран от..

публикувано на 19.10.21 в 09:10

"Открий колелото" или защо да караме повече велосипеди в града

Всеки ден, Теодоси Бялков (Тео) изминава с велосипеда си между 8 и 20 км. ( Той е и един от малкото хора, които всяка сутрин слизат до морския бряг във Варна, за да снимат изгрева на слънцето ). Покрай няколкото колелета в семейството му, а и десетките хиляди, които не се използват толкова активно, в средата на лятото се ражда мечтата му..

обновено на 18.10.21 в 09:03